Ivaylo Petev

 DPPI via AFP
MEDIJI GA VEĆ SMIJENILI

Bivši trener Dinama pred smjenom, izbornik postaje netko od velikih imena! U igri i Vaha, Bjelica...

Neizvjesno je hoće li bugarski trener i dalje ostati na klupi reprezentacije
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 28. prosinac 2022. 06:59

Zadnjih dana u sarajevskim medijima pojačana su nagađanja kako su izborniku reprezentacije BiH, bugarskom treneru Ivajlu Petevu, odbrojani dani na klupi Zmajeva. Već je obznanjeno i ime njegova nasljednika. To je Faruk Hadžibegić, bivši reprezentativac Jugoslavije, uspješni stoper Sarajeva s trenerskim iskustvom u Francuskoj, koji je već bio 1999. godine izbornik reprezentacije BiH, bez zapaženijeg uspjeha u sedam utakmica, a svojedobno je radio i u susjedstvu, bio je izbornik reprezentacije Crne Gore.

Nekoliko kandidata

Tamo mu je suradnik bio nekadašnji trener Sarajeva Mehmed Janjoš, pa otuda mediji koji su Hadžibegića već imenovali izbornikom idu korak dalje, pa mu kompletiraju i stručni stožer, a u njemu vide i Janjoša, ali i bivšeg vratara Sarajeva Envera Lugušića. Tako priča kruži, Hadžibegić nije jedini na popisu želja, kao mogući nasljednici Peteva spominju se i Vahid Halilhodžić, koje prošao kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo s Marokom, ali kao i toliko puta ranije, nije mu bilo suđeno da Marokance vodi u Kataru. No, mnogi će kazati kao su Halilhodžićeve zasluge velike u onome što su Marokanci pokazali kada su stigli do četvrtog mjesta. Halilhodžić je i ranije imao poziva iz NS BiH, ali sve ih je odbijao jer nije želio raditi u uvjetima u kojima su politička uplitanja u Savez previše izražena.

image
FRANCK FIFE Afp

Uz Halilhodžića, spominju se i Vladimir Petković, rođeni Sarajlija koji je imao sjajan uspjeh s reprezentacijom Švicarske, ali i Mehmed Baždarević, pa Safet Sušić, jedini izbornik koji je BiH uspio odvesti na SP, u Brazil 2014. godine. Spominje se čak i ime bivšeg trenera Dinama i Osijeka Nenada Bjelice. Petev je, pak, daleko od svih kalkulacija, odmara se u rodnoj Bugarskoj i čeka odluku NS BiH.

Reprezentaciju je vodio 20 puta i zabilježio s njom 6 pobjeda, te po 7 neodlučenih rezultat i poraza. Zmajevi su na tih 20 utakmica postigli 19, a primili 24 pogotka. Rezultati su bolji nego kod nekih njegovih prethodnika, premda je radio u vrlo nepovoljnom okruženju, bez podrške javnosti. Međutim, o njegovu radu pozitivno su govorili prekaljeni reprezentativci BiH, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Sead Kolašinac, Edin Višća, Ibrahim Šehić... Svi su oni na zalasku karijere. Mladi pristižu, Petev je nekima pružio priliku, no sustavna smjena generacija nije odrađena i tko god sutra bude izbornik, ili Petev, ili netko drugi, čeka ga težak posao i raspon između velikih želja i realno manjih mogućnosti.

Do sada nije bio tema

Uglavnom, 4. siječnja razgovarat će se o Petevu, do sada on nije bio tema dnevnog reda, potvrđeno je iz NS BiH. Zanimljiv je svakako status trenera s međunarodnim iskustvom Senada Krese na Facebooku:

- Zadnja dva-tri dana sportski portali “vrište”, Ivajlo Petev neće više biti izbornik naše nacionalne momčadi. Toliko je uvjerljiva vijest da u tekstu nema tko je to rekao, pa čak ni ono “ čaršija priča”. Evo, ja imam “ekskluzivnu” vijest, Petev ostaje! - pozvao se Kreso na svoj izvor iz Saveza, a Kreso nikada ne govori napamet, voli u svojim opservacijama koristiti argumente.

Moguće je da je u pravu što se tiče Peteva. Istina, predsjednik Saveza Zeljković želio je Peteva na klupi, bio mu je cijeli mandat potpora i zaštitnik. Ali, u cijeloj situaciji u NS BiH, u kojoj teško što može proći bez politike, Petev je postao “prevelik teret” i samom Zeljkoviću, pa je moguće da mu zbog mira u kući i nekih drugih projekata, od kojih je ugradnja hibridnih travnjaka na premijerligaškim terenima najkrupniji zahvat, i ovaj put okrene leđa. U kompliciranom sustavu odlučivanja, gdje treba zadovoljiti i interese dvaju entiteta i triju naroda, a još i pojedinačne interese klupskih i menadžerskih lobija, sve je moguće.

Odluka odgođena za 4. siječnja sljedeće godine

Bivši trener Dinama izbornik BiH postao je 17. siječnja 2021. godine i ima ugovor s NS BiH do 31. prosinca ove godine. O nastavku suradnje s njim Upravni odbor NS BiH još nije raspravljao. Izvješće o radu izbornik trebalo se naći na dnevnom redu sjednice zakazane za 29. prosinca. Međutim, od toga neće biti ništa. Sjednica je odgođena za 4. siječnja iduće godine. Odgođena je zbog bolesti predsjednik Saveza Vice Zeljkovića. Zeljković je iz sarajevskih krugova napadan zbog samog izbora Peteva, jer su njihovi favoriti bili manje-više treneri koji su svaki put u “optjecaju”. Petev nije uspio odvesti BiH na Svjetsko prvenstvo u Katar, ali je rezultat i dojam popravio u Ligi nacija, gdje je reprezentaciju BiH uspio vratiti u Elitnu A diviziju. (mk)

20

puta je Ivajlo Petev vodio reprezentaciju BiH (6-7-7)

Linker
23. travanj 2024 06:22