Zvonimir Boban

 ETTORE GRIFFONI Nurphoto Via Afp
PANEL U SJEDIŠTU UEFE

Boban zajedno s Ancelottijem, Mourinhom, Zidaneom i drugima: Evo što će biti tema velikog sastanka u Nyonu

Boban je već inicirao neke promjene dok je bio suradnik Giannija Infantina u FIFA-i
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. travanj 2023. 10:44

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu. Od pamtivijeka. Izmislili su ga Englezi i promicali širom globusa. Europa je ne samo domovina ove igre, ona je i najbolja u organizacijskom, poslovnom i tehničkom nogometnom smislu.

Zato nije čudno da je kontinentalna organizacija, UEFA, institucionalno najjača konfederacija FIFA. Liderski status europskog nogometa je logika.

Zvonimir Boban bio je veliki nogometaš, dio najslavnije ere AC Milana. Nogometno je prošao sito i rešeto kao igrač, reprezentativac prve brončane generacije Vatrenih. Izvan nogometnog sporta, uz završeno visoko obrazovanje, nogometno stručno usavršavanje (UEFA pro licenca), ima privilegirano iskustvo rada u FIFA-i i AC Milanu. S 53 godine postao je tehnički direktor UEFA i najbliži stručni suradnik očito mudrog predsjednika Aleksandera Čeferina.

image

Gianni Infantino, Zvonimir Boban i Bjorn Kuipers

ALBERTO PIZZOLI Afp

Na nedavnom zasjedanju UEFA u Lisabonu, Izvršni odbor kontinentalne nogometne organizacije dao je legitimitet Zvonimiru Bobanu za oformljenje i daljnje razvijanje Football boarda. Kao tehnički direktor UEFA koordinirat će panelom kojeg čini 23 velikih nogometnih imena, dokazanih kroz igračku i trenersku karijeru, sasvim sigurno kompetentnih za raspravu o nogometu.

Temelj panela bit će zaštita nogometa i njegovih temeljnih postavki od sve većeg presinga biznisa, marketinga, amerikaniziranog "izobličavanja" načina funkcioniranja i dinamike igre, ali i davanja institucionalnog glasa neovisnih stručnih ljudi o Pravilima nogometne igre, formiranju kalendara natjecanja, razvoju najvećih talenata i dakako zaštita zdravlja igrača.

Tih 23 članova UEFA-ina Football boarda odabrao je upravo Boban, čija je bila ideja da se unutar europske kuće nogometa utječe na odluke International football association board (IFAB) koji je pod ingerencijom FIFA. IFAB je jedini ovlašten mijenjati pravila igre i (pre)dugo je taj skup bio izvorište konzervativnosti u pogledu pravila igre, koja je nastala prije više od 150 godina. Svijet se u međuvremenu drastično promijenio, nogomet se stalno mijenja, a otkako je digitalna komunikacijska tehnologija podigla kriterij brzina i kakvoće naših života, nemoguće je da nogomet ide dalje s pravilima iz 19.stoljeća...

image
NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia

Boban je u tom smislu već inicirao neke promjene dok je bio suradnik Giannija Infantina u FIFA-i (2016.-2019.), od kojih je promocija VAR-a definitivno najznačnije promicana. No, bilo je više "manjih" promjena pravila (primjerice, začetak igre s peterca i unutar kaznenog prostora) koji su se pokazali jako dobrim za dinamiku nogometa.

U UEFA je važnost tehničkog direktora još snažnija, upravo zato što je europski nogomet lider svima u svijetu kao putokaz kako se razvijati i funkcionirati. Zbog Lige prvaka i drugih UEFA natjecanja, više je nego logično da Kuća nogometa u Nyonu ima jači glas u kontekstu navedenih temeljnih postavki.

One su danas zbilja ugrožene neracionalnim idejama o produžavanju vremena temeljem "čiste igre", jedanaestercima u pokretu ili što već, izvođenju auta "samom sebi", letećim izmjenama, ukidanju zaleđa i slične umotvorine. Jasno je da ulazak američkog kapitala visoke razine u europski nogomet, koji nemilosrdno želi nametnuti svoja pravila biznisa i "povrata", postaje teret europskom nogometu. Eto, zbog svega navedenog, UEFA je odlučila da će kroz glas vrlo autoritativnih imena svjetskog nogometa pokušati utjecati da nogomet ostane nogomet, a ne alat za biznis.

image

Zvonimir Boban

PHILIPPE HUGUEN Afp

Football board zasjedat će jednom godišnje, odnosno i više puta ovisno o potrebi. Dnevni red prvog summita, u ponedjeljak 24. travnja u kući UEFA u Nyonu, 25 kilometara od Geneve, bavit će se prioritetno sudačkim pitanjima. Tematika su VAR, igranje rukom i bistrenje stava što je to kažnjivo u kaznenom prostoru.

Uz to, UEFA-in panel će se baviti i pitanjima ponašanja igrača, koji su sve agresivniji prema sucima, usporedo sve "nježniji" u duelima i teatralno simuliraju teške udarce, uz jauke koji "primoravaju" suce (uz reakciju publike) da fućkaju smiješne prekršaje, unutar i izvan kaznenog prostora. Na dnevnom redu bit će i vizija struke u pogledu UEFA-inih natjecanja (3 klupska natjecanja, Liga nacija...) te pitanja oko zaštite zdravlja igrača...

ČLANOVI FOOTBAL BOARDA

Zvonimir Boban - koordinator UEFA

Članovi:
José Mourinho (Portugal)

Carlo Ancelotti (Italija)

Zinedine Zidane (Francuska)

Paolo Maldini (Italija)

Fabio Capello (Italija)

Javier Zanetti (Argentina)

Luís Figo (Portugal)

Philipp Lahm (Njemačka)

Ronald Koeman (Nizozemska)

Gareth Southgate (Engleska)

Rio Ferdinand (Engleska)

Michael Laudrup (Danska)

Rafael Benítez (Španjolska)

Roberto Martínez (Španjolska)

Predrag Mijatović (Crna Gora)

Jürgen Klinsmann (Njemačka)

Rudi Völler (Njemačka)

Petr Čech (Češka)

Juan Mata (Španjolska)

Robbie Keane (Republika Irska)

Patrick Vieira (Francuska)

Henrik Larsson (Švedska)

Eric Abidal (Francuska)

Linker
08. svibanj 2024 20:34