Aleksander Čeferin

 JULIEN DE ROSA Afp
UEFIN KONGRES

Čeferin opleo o Superligi i spominjao Snjeguljicu: ‘Oni su grabežljivci, žele samo ego, moć i novac‘

Ne možete kupiti snove, sportske zasluge. Ne možete kupiti povijest, kaže predsjednik Uefe
Piše: SNObjavljeno: 08. veljača 2024. 12:07

Aleksander Čeferin nije propustio uvodni govor kongresa UEFA-e da bi krenuo u napad na Superligu i njezine čelnike.

- Nogomet je jedna od rijetkih stvari u kojoj Europa prednjači. Moramo biti ponosni i da se uspjeh temelji na jednom modelu, na solidarnosti, na napredovanjima, ispadanjima. Taj model moramo zaštititi. Svi mi, a ne sama UEFA. Ima onih koji pokušavaju gaziti, glume spasitelje a u stvarnosti kopaju grobove.

- Oni su grabežljivci. Tvore zatvoreni krug. Ne znaju ništa o slobodi izražavanja. Europski nogomet predstavlja jedan od simbola Europe. Jedinstvo je jedino što nas može spasiti, pa i u nogometu - rekao je predsjednik UEFA-e.

Govorio je o tržištu, kao velikom problemu.

- Čini se da u Europskoj uniji postoji samo jedan važeći zakon, a to je tržište. Ne može svatko kupiti nogomet. To nije život kakav želimo. Ne postoji budućnost bez jedinstva. Postoji niz pojedinaca koji nas žele podijeliti govoreći o slobodnom tržištu kako bi nastavili dizati svoj ego, svoju moć i novac.

Nastavio je s govorom i definirao što je za njega Superliga.

- Razumijemo napad na UEFA-u. Branimo ravnotežu. Svaki klub može se pridružiti natjecanju koje želi. Planiraju svoju želju da zarade više novca, kapitala, moći, prestiž. Osjećaj nadmoći i pohlepe. Uvijek žele više i više. Žele biti superiorni. Superliga je kao Snjeguljičina jabuka. Ne možete kupiti snove, sportske zasluge. Ne možete kupiti povijest. Imamo 70 godina povijesti, ali ima ih mnogo više.

Govorio je i o novom formatu natjecanja.

- Sljedeće sezone bit će pokrenut novi format muških natjecanja. Više igara, više jednakosti, više novca... Čeka nas novih 70 uzbudljivih godina i još mnogo toga.

Linker
06. svibanj 2024 22:12