Mihajlo Mudrik

 Darren Woolley/Imago sportfotodienst/Profimedia
STROŽA PRAVILA

Chelseajevo razbacivanje natjeralo Uefu na reakciju: transferi poput Mudrikovog više neće biti mogući

Otkad je Boehly preuzeo kormilo, londnonski klub mahnito troši novac na pojačanja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. siječanj 2023. 10:23

Od dolaska novog vlasnika Todda Boehlyja, Chelsea ne prestaje mahnito trošiti novac na pojačanja. Još tijekom prošlog ljeta na Stamford Bridge su, među ostalima, došli Raheem Sterling, Marc Cucurella, Wesley Fofana i Kalidou Koulibaly, a nisu u klubu škrtarili ni u siječnju. Mihajlo Mudrik, Benoit Badiashile, Noni Madueke i David Datro Fofana pridružili su se "plavima" ovog mjeseca. Prema Transfermarktu, Chelseajeva je potrošnja ove sezone dosegla vrtoglavih 460,49 milijuna eura, a ta bi brojka do kraja mjeseca mogla još i narasti.

Mnogima nije jasno kako su "bluesi" uz takve silne odštete uspjeli izbjeći pravila Uefina financijskog fair-playa, a odgovor, prema engleskim medijima, leži u tome da su u klubu uspjeli pronaći rupu u zakonu.

Chelsea je, naime, svojim prinovama dao neuobičajeno duge ugovore. Mudrik je tako dobio ugovor na čak 8,5 godina, što je najduži ugovor u povijesti Premier lige. Badiashile ima ugovor na 7,5 godina, a Wesley Fofana je potpisao sedmogodišnji ugovor. Na taj je način Chelsea "rastegnuo" troškove za odštete na puno više godina kako bi ostao ispod praga UEFA-inih pravila o potrošnje.

To znači da će Chelsea, koji je pristao platiti Šahtaru inicijalnih 70 milijuna eura odštete za Mudrika, prema Uefinoj računici plaćati manje od devet milijuna eura ukrajinskom klubu po sezoni. I tako ostati u skladu s pravilima.

Međutim, prema navodima The Timesa, UEFA će uskoro postrožiti pravila upravo zbog Chelseaja. Plan krovne europske nogometne organizacije je ograničiti razdoblje u kojem klubovi mogu proširiti plaćanje odštete na najviše pet godina. Novo pravilo bi trebalo stupiti na snagu prije ljetnog prijelaznog roka, a razlog je zabrinutost dijela klubova zbog Chelseajeve nedavne strategije.

Fifini propisi već sada nalažu da ugovori igrača ne bi smjeli biti dulji od pet godina osim ako zakoni određene zemlje ne kažu drugačije. A u Velikoj Britaniji nema ograničenja, što je Chelsea sada odlučio iskoristiti. No, čini se da mu ubuduće takva taktika više neće prolaziti.

Linker
25. travanj 2024 12:50