MIGUEL RIOPA Afp
USUSRET SP-U U KATARU

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi nastupit će na svom petom Mundijalu, slavni Portugalac lovi apsolutni rekord

Još bi dvojica mogli po peti put nastupiti na najvećem nogometnom turniru na svijetu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. travanj 2022. 14:04

Lionel Messi s Argentinom i Cristiano Ronaldo s Portugalom su izborili Mundijal koji će se ove godine održati u neuobičajenom terminu na kraju kalendarske godine.

Budu li zdravi i spremni, Messi i Ronaldo će u Kataru zaigrati na svom petom Svjetskom prvenstvu. Ronaldo je igrao na svim svjetskim smotrama od 2006. godine, kad je Portugal izborio četvrto mjesto. Nastupio je u 17 utakmica, a ako Portugalci kojim slučajem dođu do finala, mogao bi srušiti rekord Lothara Matthäusa od 25 utakmica na SP-u.

I Messi je igrao sve Mundijale od 2006. godine, a najbliže tronu bio je 2014. godine kad je Argentina u Brazilu stigla do finala, ali je u produžetku do trofeja došla Njemačka. Messi na Mundijalima ima 19 nastupa.

image

Lionel Messi

FRANKLIN JACOME Afp

Još bi dvojica igrača mogli po peti put nastupiti na najvećem nogometnom turniru na svijetu, a obojica brane boje Meksika. Guillermo Ochoa je najbolji meksički vratar svih vremena, a dosad ima osam nastupa s obzirom na to da nije uvijek imao status prvog čuvara mreže. Njegova sunarodnjak Andres Guardado odigrao je 12 utakmica na SP-u te se očekuje da će biti na izbornikovom popisu, iako je izgubio poziciju u početnoj postavi.

Po pet sudjelovanja na SP-ima već imaju četvorica nogometaša. Meksički vratar Antonio Carbajal je između 1950. i 1966. upisao 11 nastupa, a talijanski vratar Gianluigi Buffon bio je blizu šestog SP-a, ali se Azzurri 2018. nisu plasirali u Rusiju. Doduše, Buffon je igrao samo na četiri turnira, jer 1998. u Francuskoj nije upisao ni minute.

Čuveni Meksikanac Rafael Marquez odigrao je 19 utakmica na SP-ima od 2002. godine, dok najviše mundijalskih utakmica, 25, ima Lothar Matthäus. Legendarni Nijemac prvi put je na SP-u zaigrao 1982. godine, 1990. je postao svjetski prvak, a posljednji put nastupio je u Francuskoj 1998.

Po četiri nastupa na SP-ima imaju Andres Iniesta, Sergio Ramos i Pepe Reina. Sva trojica i dalje nastupaju za klubove, ali je teško očekivati da će ih Luis Enrique uvrstiti na popis putnika za Katar...

Linker
26. travanj 2024 16:26