ALBERTO PIZZOLI Afp
SUPERSTAR U PREGOVORIMA

Cristiano Ronaldo, novi pokušaj: Odlazi ili kod Engleza u Ameriku ili kod Amerikanca u Englesku!?

Kofere je već spakirao, a sad je samo pitanje – u kojem pravcu krenuti?
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 11:40

Završetkom Svjetskog prvenstva u Kataru, bliži se početak zimskog prijelaznog roka koji traje tijekom cijelog siječnja iduće godine. Pomalo nevjerojatno, ali istinito, glavni akter ovoga bi puta trebao biti 37-godišnji Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je odnedavno bez kluba.

Njegova je budućnost svakim danom u sve većoj neizvjesnosti, a čitava priča poprima karakteristike sapunice u kojoj radnja ima nekoliko različitih zapleta u kojemu Ronaldo samo srozava svoj imidž. Sat sve brže otkucava, vremena za ispravak je malo, a pred peterostrukim osvajačem Zlatne lopte prilika je da svoju karijeru ipak krene završavati u mirnijem tonu. Kofere je već spakirao, a sad je samo pitanje – u kojem pravcu krenuti?

Kad je ovoga ljeta Manchester United angažirao bivšeg trenera Ajaxa, Erika ten Haga, Ronaldo je izgubio mjesto u prvom sastavu. Punu minutažu sakupljao je jedino u grupnoj fazi europskog natjecanja, dok je u domaćem prvenstvu ulazio s klupe. Intervju s britanskim novinarom Piersom Morganom, koji je objavljen prije početka Mundiala i u kojem je Ronaldo žestoko kritizirao United i Erika ten Haga, bio je kap koja je prelila čašu nakon mjeseci stvaranja napetosti.

Ronaldo je prije toga odbio ući s klupe i napustio je utakmicu prije njezina kraja tijekom 2:0 pobjede Uniteda protiv Tottenhama, te je zbog toga kažnjen i izbačen iz prve momčadi. No, niti to nije bio prvi put da je Ronaldo izazvao pomutnju pod Ten Hagom. Prije intervjua i odlaska protiv Tottenhama, 37-godišnjak je navodno rano napustio Old Trafford u predsezonskom okršaju s Rayo Vallecanom, tako da su trzavice postojale već na samom startu suradnje.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Svjetsko prvenstvo trebala je biti odskočna daska, odnosno pobijanje tvrdnji kako je njegovo vrijeme prošlo. Ronaldo i Messi trebali su voditi posljednji ples, bitku oko toga koji će od ovih junaka našega doba ostvariti dublji trag s reprezentacijom. Argentina je u finalu, Messi je trenutno izjednačen s Kylianom Mbappéom po broju pogodaka (5), a uz to ima i tri asistencije. Cristiano Ronaldo zabio je samo jednom, iz sumnjivog jedanaesterca protiv Gane u prvom kolu skupine H. Ali, to nije sve.

Ronaldo je oba susreta nokaut faze, protiv Švicarske i Maroka, počeo na klupi. Postojale su čak i glasine da je prijetio odlaskom iz kampa nakon što mu je izbornik Fernando Santos obznanio kako neće krenuti od prve minute. U jeku tih događanja, pojavila se informacija kako je za Ronalda zainteresiran klub iz Saudijske Arabije, Al-Nassr, koji je njegovom agentu Jorgeu Mendesu ponudio čak 300 milijuna funti za ugovor na tri godine.

Međutim i sam Ronaldo demantirao je prelazak na arapski poluotok u poslu kojega su mnogi nogometni fanovi diljem svijeta smatrali gotovim. Kad se počelo šuškati o potencijalnim destinacijama gdje bi se Portugalac mogao otisnuti, Goal.com je prenio kako je Ronaldo i dalje gladan uspjeha, a najveći motiv daje mu igranje u Ligi prvaka, pa možemo iščitati da je transfer izvan Europe samo puka priča. Međutim, problem je što si mnogi vrhunski klubovi financijski ne mogu priuštiti Ronalda ili, još gore, jednostavno ga ne trebaju u svojoj momčadi.

Četiri dana nakon senzacionalne eliminacije od Maroka u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Ronaldo se pojavio u kampu Real Madrida, glasovitom Valdebebasu, na opće iznenađenje javnosti. Zvijezda koja je u dresu ‘‘kraljevskog kluba‘‘ osvojila čak četiri naslova Lige prvaka želi ostati u formi do pronalaska novoga kluba. Ovoga se ljeta razmatrao njegov povratak u Madrid, ali niti Real niti Atletico nisu pokazali preveliko zanimanje, posebice radi njegove plaće.

Ipak, njegov povratak na Valdebebas, gdje je proveo devet godina, pokazuje da je ostao u odličnim odnosima s ljudima u klubu koji su mu ustupili jedan teren njihova ogromna trening-centra, piše španjolski Relevo. Britanski Independent se u tijeku tih zbivanja odlučio pozabaviti klubovima koji bi Ronaldu mogli postati nova adresa, od kojih bi čak dvije mogle biti u Engleskoj.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Dolaskom američkog biznismena Todda Boehlyja u Chelsea ranije ove godine, klub iz Londona povezivao se s Portugalcem. Štoviše, mnogi su britanski mediji prenosili kako je na relaciji tadašnjeg trenera Thomasa Tuchela i Boehlyja došlo do sukoba zbog toga što je njemački strateg odbio saslušati bilo kakvu ideju o dovođenju Ronalda. Sad, kad je na kormilu momčadi Graham Potter, koji je tu funkciju preuzeo nakon što je Tuchelu uručen otkaz u rujnu, interes bi se mogao opet aktivirati.

Za Ronalda se zanima i Newcastle, koji ima vlasnike iz Saudijske Arabije, tako da financije ne bi trebale biti problem, ali činjenica da Eddie Howe gradi novu momčad mogla bi odigrati ulogu u potencijalnom poslu. Najbrže od svih glasina ugašena je ona da bi se Ronaldo mogao vratiti tamo gdje je sve počelo, u lisabonski Sporting, a tu je želju za portugalske medije iznijela čak i njegova majka Dolores Aveiro, kazavši kako bi bila presretna da se njezin sin vrati u portugalsku prijestolnicu.

Ipak, vlasnik kluba Frederico Varandas za klupske je medije kazao kako nikad nisu bili zainteresirani za njegovo dovođenje, zbog nedostatka novca, koliko im god takva nagađanja imponirala.

Na koncu, spominje se još i David Beckham koji je od 2020. suvlasnik MLS momčadi Inter Miamija. U nekoliko je navrata za razne medije otvoreno govorio kako mu je plan dovesti i Lionela Messija i Cristiana Ronalda u Ameriku, ali takav bi potez bio daleko od onoga što Ronaldo trenutno želi, a to je Liga prvaka.

Prema pisanju španjolskih medija Cristiano Ronaldo i njegov agent Jorge Mendes vrlo su blizu prekida suradnje koja traje praktički od početka, otkako je Ronaldo 2003. napustio Sporting Lisabon da bi se pridružio Manchester Unitedu.

Kako navodi AS, tenzije su među njima postojale još i ranije, kad je Ronaldo prelazio iz Juventusa natrag na Old Trafford, a sada i klubovi zaobilaze Mendesa u pregovorima o kupovini 37-godišnjeg napadača. Takav je primjer bio kad je Antero Henrique, šef katarske lige, direktno kontaktirao Ronalda kako bi ga nagovorio da ostane na Arapskom poluotoku i nakon kraja SP-a.

Razlaz Ronalda i Mendesa!?

Prema pisanju španjolskih medija, Cristiano Ronaldo i njegov agent Jorge Mendes vrlo su blizu prekida suradnje koja traje praktički od početka, otkako je Ronaldo 2003. napustio Sporting Lisabon da bi se pridružio Manchester Unitedu.

Kako navodi AS, tenzije su među njima postojale još i ranije, kad je Ronaldo prelazio iz Juventusa natrag na Old Trafford, a sada i klubovi zaobilaze Mendesa u pregovorima o kupovini 37-godišnjeg napadača.

Takav je primjer bio kad je Antero Henrique, šef katarske lige, direktno kontaktirao Ronalda kako bi ga nagovorio da ostane na Arapskom poluotoku i nakon kraja SP-a.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
01. svibanj 2024 01:20