Remko Pasveer 

 AFP
DOK JEDNOM NE SMRKNE...

Čudesna priča, vratara Nizozemske otkrili s 38 godina na leđima! Do vrhunca slave kada to nitko nije očekivao

Remko Pasveer nenadano je dobio prigodu na vratima Oranja i objeručke je iskoristio
Piše: SNObjavljeno: 30. rujan 2022. 12:22

Piše: Marko Crnjak
Vrhunac svoje slave stekao je onda kada je to najmanje očekivao. Vratar Remko Pasveer živi priču nekog novootkrivenog mladog potencijala koji ima niz razloga za radovati se nadolazećim izazovima jer se uspješno probija na veliku pozornicu. Znate kako to ugrubo izgleda – odjednom tamo neki mudrac primijeti nekog mladića s rastućim brojkama, pruži mu priliku na kakvoj velikoj utakmici, “mali” se iskaže i utaba put ka svijetloj budućnosti.

Ista priča ovih dana vrijedi i u krugovima reprezentacije Nizozemske, samo što “neki mudrac” nosi ime Louisa van Gaala, a otkriveni potencijal s dobivenom prilikom na račun rastuće forme i brojki i nije baš talentirani mladić, već 38-godišnji veteran.

Pasveer je u rujanskoj dionici Lige nacija, najvažnijoj jer odlučuje o Final Fouru i prethodi Svjetskom prvenstvu, zaradio poziv za reprezentaciju i prvi put stao među vratnice u dresu s grbom Nizozemske. Zauvijek će pamtiti Varšavu i očuvanu čistu mrežu u 2:0 pobjedi protiv Poljske.

- Godinama naporno radim i sada napokon osjećam da se svi dijelovi slagalice sklapaju u pravu sliku. Do prije nekoliko godina reprezentaciju sam mogao samo sanjati, ovo je jedna od najljepših noći u mom životu - poručio je vratar Ajaxa nakon svoje premijere, ponosan jer ga je Louis van Gaal odabrao pored ustaljenog Jaspera Cillessena, nanovo pozvanog Marka Flekkena i drugog noviteta u redovima Oranja Andriesa Nopperta.

Izgleda da je Pasveer položio, jer stari lisac na klupi Nizozemaca ponovno mu je ukazao povjerenje u utakmici odluke na Johan Cruijff Areni protiv Belgije. Tamo je veteran imao mnogo više posla nego protiv Lewandowskog. Belgijcima je obranio četiri šanse, od čega su tri udarca zadana iz pozicije unutar njegovog kaznenog prostora. Uz pobjedonosnog strijelca Virgila van Dijka, Pasveer je ostao najbolje ocijenjeni igrač na terenu.

Osim toga, prekinuo je i nevjerojatan niz. Zadnji put kada Belgija nije postigla pogodak bilo je na Svjetskom prvenstvu 2018. u polufinalnom ogledu s Francuzima. Hugo Lloris tada se pobrinuo za čistu mrežu, a od onda su Belgijci odradili još 50 utakmica i svaki put barem jednom poentirali, sve dok Pasveer u nedjelju nije zaključao svoja vrata. Sjajnim nastupima, čini se, zaradio je i krunu karijere, odnosno veliku čast rezerviranog mjesta na SP-u u Kataru.

- Nije baš uobičajeno da pozovem 38-godišnjeg vratara, ali bio sam jako znatiželjan vidjeti ga na djelu. U Ajaxu je pokazao za što je sposoban i mislim da je zaslužio poziv. Pasveer zasad ne daje mjesta pretpostavkama, mislim da će s nama i u Katar - prokomentirao je Van Gaal nakon što su njegovi izabranici izborili Final Four.

A kako je uopće došao do reprezentacije? I to je pomalo nevjerojatna priča, reći će neki da je ruka sudbine morala uplesti prste. Dakle, Pasveer nikad nije smatran top klasom. Čitavu karijeru proveo je u nizozemskom prvenstvu, prvo kao igrač Twentea, a potom je nastupao još za Heracles, Go Ahead Eagles, PSV i Vitesse, nakon čega su mu otvorena vrata Ajaxa.

U Amsterdam je na ljeto 2021. stigao kao rezerva. Prvi golman Andre Onana nekoliko mjeseci prije zaradio je devet mjeseci suspenzije zbog korištenja nedozvoljenih sredstava, a već na startu sezone njegova zamjena Maarten Stekelenburg morao je na operaciju prepona, što ga je odvojilo s travnjaka praktički do kraja sezone. I dok se njima smrklo, osvanulo je Pasveeru. Ostao je jedina adekvatna opcija tadašnjem treneru Eriku ten Haagu, pokazao odlične vještine i ostao jedinica trenutno drugoplasirane momčadi Eredvizije, a kako stvari stoje, istu bi ulogu mogao imati u reprezentaciji, suprotno svim “pravilima” i očekivanjima.

Stručnjak za penale ostao bez SP-a

Tim Krul dosad je u 15 navrata branio boje nizozemske reprezentacije. Slovi za stručnjaka prilikom izvođenja jedanaesteraca, pa ga je Louis van Gaal volio koristiti i u prijašnjim mandatima. Na SP-u u Brazilu 2014. uveo ga je protiv Kostarike kada 120 minuta nije odlučilo ogled, a obranom dva penala Krul je odveo Oranje u polufinale prvenstva.

Sada ga je Van Gaal izostavio s popisa za Ligu nacija, ali planirao ga je koristiti u Kataru, stoga mu je naredio da odradi specijalne treninge s momčadi. Krul je to odbio i tako zaradio ispisnicu.

- Krul je odbio trenirati penale s ostatkom ekipe, nije odradio ono što sam od njega tražio. Za njega nema budućnosti ovdje - potvrdio je Van Gaal na pitanje o vrataru Norwicha.

PASVEEROVI KLUBOVI

Twente

Heracles

Go Ahead Eagles

PSV Eindhoven

Vitesse

Ajax

Linker
03. svibanj 2024 07:28