AFP
PRVA FRANCUSKA LEGENDA

Da nije bilo ozljede karijera bi mu trajala i duže, a rekord za pamćenje postavio je u tuđim kopačkama

‘Njegova smrt rastužila me kao i sve one koji vole nogomet i našu reprezentaciju‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 21:14

Svijet je na prvi dan ožujka napustio velikan. Francuska je ostala bez svoje prve nogometne legende nakon što je u 90. godini preminuo napadač Just Fontaine, a vijest je objavila njegova obitelj. Bio je simbol francuskog nogometa u 50-im godinama prošlog stoljeća, a do danas je ostao rekorder po broju postignutih pogodaka na jednom Svjetskom prvenstvu – njih 13. Za neke možda ne sretan broj, a za njega, povijest.

Rođen 1933. u Marakešu, tada Francuskom Maroku od oca Francuza i majke Španjolke, svoju je nogometnu karijeru započeo sa 17 godina igrajući za momčad Casablance, gdje je sa svojim roditeljima doputovao nedugo nakon rođenja. Već tada je pokazao o kakvom se igraču radi, tijekom tri sezone postigao je 62 pogotka u 48 nastupa. Nije to prošlo ispod radara Nici, klubu koji je tada bio u samom vrhu francuskog nogometa i redovito osvajao naslove državnog prvaka, ali i Kup.

image

Just Fontaine u dresu Nice prije četvrtfinalnog susreta francuskog Kupa protiv Bordeauxa

AFP

Fontaine se brzo snašao u novoj sredini, domovini svojeg oca, i stigao je poziv za nacionalnu vrstu. Debitirao je za Francusku 1953. kad je imao 20 godina i odmah se istaknuo, postigavši tri gola protiv Luksemburga u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Pet godina kasnije, još jedan hat-trick pokrenut će nedvojbeno najveće postignuće u njegovom životu...

Doveo reprezentaciju u prvi polufinale

Nakon što je izabran u francusku momčad za svoje prvo Svjetsko prvenstvo 1958., Fontaine je započeo turnir u Švedskoj s hat-trickom u 7:3 pobjedi protiv Paragvaja u prvoj utakmici grupne faze. U drugom susretu Fontaine se opet upisao u strijelce, dva puta pogađajući protiv Jugoslavije. Usprkos njegovim pogocima, Todor Veselinović zabio je za konačnih 3:2 u zadnjoj minuti susreta i tako nanio Francuzima prvi poraz. Međutim, Fontaine je već u idućoj utakmici ponovno bio heroj nacije. Zabio je pobjednički pogodak za 2:1 protiv Škotske kako bi osigurao svojoj momčadi prolazak u nokaut-fazu. Matirao je protivničke golmane i u četvrtfinalu protiv Sjeverne Irske (4:0) kao i protiv Brazila u prvom polufinalu u povijesti Francuske, ali tamo je pak njegova momčad bila nemoćna protiv kasnijeg prvaka (5:2).

image

Just Fontaine na Velodromeu - domu francuskog prvoligaša Marseillea

AFP

Postigavši do tada devet golova, Fontaineu je preostala još jedna utakmica, doigravanje za treće mjesto, da izjednači ili obori postojeći rekord s najviše golova na jednom Svjetskom prvenstvu - 11 Mađara Sandora Kocsisa iz 1954. godine. S druge strane terena stajala je Zapadna Njemačka, aktualni prvak, što ni u kojem slučaju nije bila laka utakmica. Međutim, Just Fontaine imao je drugačije planove. Postigao je dva pogotka u prvom poluvremenu i izjednačio rekord, a u 78. minuti upisao se u povijest kompletirajući hat-trick i podigao brojku na 12 za ovo izdanje, oborivši rekord. Fontaine, koji je tada imao samo 24 godine, još nije bio gotov i postigao je svoj četvrti pogodak u pretposljednjoj minuti utakmice kako bi osigurao pobjedu Francuske sa 6:3 i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.Ono što je izvanrednije je činjenica da tijekom cijelog turnira Fontaine nije čak ni imao svoje kopačke, već je posudio par od kolege napadača Stephanea Brueya.

Ispisao povijest u Reimsu

Fontaineov izvanredan podvig na turniru u Švedskoj nažalost nikada nije dobio nastavak jer je četiri godine kasnije bio prisiljen otići u mirovinu zbog ozljede. Karijeru u reprezentativnom dresu završio je s 30 golova u samo 21 utakmici. Za vrijeme prvenstva bio je član Reimsa u kojem je 1962. završio karijeru, a upravo je u njihovom dresu čak tri puta osvojio francusko prvenstvo, a momčad nakon njegova odlaska nikada više nije došla tako blizu tom uspjehu. Predvodio ih je 1959. do finala tadašnjeg Kupa prvaka (današnja Liga prvaka), gdje su s 2:0 poraženi od Real Madrida.

image

Just Fontaine i Branko Zebec u borbi za loptu na utakmici Francuske i Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 1958.

AFP

Od Fontainea, samo je Nijemac Gerd Müller s 10 golova na Svjetskom prvenstvu 1970. uspio zabilježiti dvoznamenkasti broj golova na jednom izdanju SP-a. Trenutno se nalazi na četvrtom mjestu ljestvice najboljih strijelaca, izjednačen s Messijem, a samo su spomenuti Müller (14), Ronaldo (15) i Klose (16) ispred njih.

- Just je bio čovjek velike dobrote, s velikim poštovanjem prema generacijama koje su ga naslijedile u Francuskoj. Njegova privrženost francuskom timu bila je jaka i iskrena. Upućujem svoje misli njegovoj obitelji, njegovim voljenima i svim našim velikim starijima koji danas trpe bol. Smrt Justa Fontainea me žalosti, kao što će neizbježno rastužiti sve one koji vole nogomet i našu reprezentaciju - rekao je aktualni francuski izbornik Didier Deschamps.

Fontaine kao igrač

1950. - 1953. Casablanca 48 nastupa - 62 pogotka

1953. - 1956. Nica 69 nastupa - 42 pogotka

1956. - 1962. Reims 131 nastup - 122 pogotka

1953. - 1960. Francuska 21 nastup – 30 pogodaka

Trenerska karijera

1967. Francuska

1968. - 1969. Luchon

1973. - 1976. Paris Saint-Germain

1978. - 1979. Toulouse

1979. - 1981. Maroko

Linker
20. travanj 2024 15:39