Dani Olmo s Gvardiolom nakon osvajanja Njemačkog kupa 2022.

 TOM WELLER/Dpa Picture-alliance Via Afp
NESUĐENI VATRENI

Dani Olmo: ‘Hrvatska mi je uoči Svjetskog prvenstva nudila državljanstvo. Evo što sam im odgovorio‘

"Moj san je bio igrati za Španjolsku", rekao je bivši igrač Dinama u dokumentarcu Come On Fútbol
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 19. rujan 2023. 10:10

Dani Olmo otkrio je kako mu je netom pred Svjetsko prvenstvo 2018. ponuđeno hrvatsko državljanstvo, no da se zahvalio na prilici da nastupi na Mundijalu u Rusiji na kojem je Hrvatska došla do finala.

- Igrao sam u HNL-u i nisam bio pozvan za Španjolsku. Te sam godine bio najbolji igrač lige... Ali ja sam im cijelo vrijeme govorio da ne, da sam jako zahvalan, ali da je moj san igrati za Španjolsku - iskreno je priznao Olmo u dokumentarcu Come On Fútbol.

Mladi Španjolac i danas doprinosom od 1 posto svoje plaće podupire Udrugu interkulturalnih projekata u Hrvatskoj koja ima za cilj vratiti stabilnost postkonfliktnim zajednicama.

- Nogomet može pomoći na puno načina. Ima veliki utjecaj i mi, kao nogometaši, na kraju smo vrlo utjecajni, iako to ponekad ne vidimo ili ne razmišljamo o tome. Trebamo preuzeti malo odgovornosti, sa samo malo pomažeš puno ljudi, a to sam želio učiniti u Hrvatskoj... Jedna od stvari koja me najviše obilježila je susret s ljudima koji su bili u ratu, koji su ga doživjeli na vlastitoj koži. Vidio sam bivše nogometaše koje je rat obilježio zauvijek, neki su bili bez ruku ili nogu - kazao je.

Kazao je kako je odlazak iz omladinskog pogona Barcelone u Dinamo bio veliki korak, ali da je u Hrvatskoj postao čovjek.

- Ono što sam želio bio je sportski projekt u meni i Dinamo mi je to dao. Kad odeš iz Barcelone nije sve ružičasto i u Hrvatskoj sam to razumio. Tamo sam postao čovjek u svakom smislu, i na terenu i izvan njega - kazao je Španjolac.

Linker
19. rujan 2023 10:10