HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Agency Via Afp
NADARENI SOLINJANIN ZA SN

‘Dat ću sve od sebe da se vratim u Hajduk, ostao je gorak okus. A Dinamo ima jako ozbiljnog suparnika‘

Lani jedan od boljih igrača HNL-a, ovog je ljeta Varaždin zamijenio Turskom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 14:06

Tonio Teklić dva i pol tjedna je stanovnik svlačionice Trabzonspora. Klub iz turske velike četvorke za milijun eura iz Varaždina je uzeo je 23-godišnjeg Solinjanina. Transfer koji je odjeknuo jer Teklić je imao status perspektivnog igrača, ali za takav status čekao je i potvrdu s tržišta.

- Puno sam razgovarao s mojim zastupnikom Frankom Bogdanom i na kraju smo se odlučili za Trabzonspor. Bilo je i drugih ponuda, ali htio sam veliki klub. Ambiciozni, jaki, koji će se boriti za najviši plasman u snažnoj ligi. U Trabzonu sam dobio sve što sam htio - kazao nam je Teklić.

Dobro mi je, ne krijem

Glas ne može prevariti, odaje radost i zadovoljstvo. Teklić je ispunio svoje trenutne ambicije, napravio golemi iskorak.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Dobro mi je, ne krijem. Snašao sam se, živi se ugodno, trenira jako. Zasad živim u klupskom kampu.

Kakve su promjene zahtjeva rada u odnosu na Varaždin? Što traži trener Nenad Bjelica?

- Veliki je klub, treba svakodnevno biti fokusiran na rad, na nove, veće zahtjeve. Pričao sam s trenerom, mogu igrati na tri pozicije. “Osmicu”, “desetku” i krilo. Upravo me trener najčešće i koristi na desnom krilu, gdje sam igrao dvije posljednje pripremne utakmice.

Trabzonspor igra u sustavu 4-3-3, gdje se od Teklića traži da s desnog krila ulazi i šutira lijevom, kontra nogom.

- Desno krilo koje ulazi u sredinu, tip sam igrača koji želi ući unutra, osvojiti prostor i šutirati. Trener Bjelica traži da budemo široko, da se stalno nudimo za primanje lopte i, jasno, da više ulazimo u završnicu. Velika su očekivanja, shodno tome i konkurencija, ali spreman sam se nositi s odgovornošću visokih zahtjeva.

Za mjesec dana napunit će Teklić 24 godine, a transfer u Trabzon golemi je iskorak u karijeri. Sa 17,5 je odradio prve pripreme s Hajdukom, šest i pol godina kasnije napravio je prvi veliki pomak. Zadovoljni ste s dosad ostvarenim?

- Zadovoljan sam, ali uvijek sebi govorim “nadam se da je ovo samo početak za nešto više”.

ajduk je taj koji uvijek stoji u mislima. I sam Teklić će priznati “imamo neriješenih računa”.

- Ostao je onako gorak okus pri odlasku s Poljuda jer nisam ispunio svoja očekivanja. Međutim, s obzirom na moje godine, nikad nije kasno, ni rano. Ako se ide poštenim putem, vjerujem da se sve može vratiti. Istina, imam neriješenih stvari, zato se jednog dana vidim u Hajduku ako sve bude u redu. S druge strane, znam, jedno su želje, a drugo mogućnosti. Međutim, dat ću sve od sebe da se jednom vratim na Poljud, a to mogu napraviti samo kvalitetnim igrama kroz druge klubove. Primarno, kroz Trabzon, koji je moja velika prilika za napredak u karijeri. Hajduk imam u glavi, ali kompletni fokus je na Trabzonsporu.

Bijeli izgledaju dobro

Ali, Hajduk prati, Hajduk gleda kroz HNL i vidi dobru perspektivu.

- Uvijek je lijepo pogledati Hajduk, posebno kada izgleda ovako dobro. Da, baš izgledaju jako dobro, Bijeli ove godine mogu dosta dugo parirati, možda i osvojiti naslov. Što mogu napraviti u Europi? Ne mogu reći, mogu se samo nadati dobrome...
Jasno je da Teklić prati i Varaždin, klub koji mu je ponudio pravu priliku za afirmaciju.

- Atraktivan nogomet igra moja bivša momčad, nedostaje im malo sreće i koncentracije u obrani da bi s pobjedama potvrdili kvalitetnu igru.

Veliki pehovi

Toliko o HNL-u jer već u petak kreće turska Superliga, koju Trabzon otvara na domaćem travnjaku protiv Antalyaspora. Kakve su ambicije kluba u jakoj konkurenciji s velikanima iz Istanbula?

- Nema spora, borit ćemo se za titulu, prvo mjesto je naš cilj. Ići ćemo iz utakmice u utakmicu, svi vjeruju da smo sposobni napasti sam vrh.

Najblaže rečeno, bit će izazovno, pojačao se Fenerbahče dolaskom Džeke, prvak Galatasaray je i dalje silno jak, Bešiktaš je doveo Rebića. Turska Superliga nikad nije bila jača nego ove godine.

- Svi kažu upravo tu rečenicu, interes za nogometom u cijeloj Turskoj još je porastao. Znam što nas čeka, ali ako budemo pravi i nas će se nešto pitati. Imamo kvalitetnu momčad, a očito je da ćemo se još i pojačati.

S Teklićem su i dva bivša igrača Dinama, ali već je znano kakvi su pehovi zadesili Benkovića i Oršića, prije svih.

- Na treningu, u naizgled bezazlenom dvoboju sa suigračem, ostao je ležati. Suigrač mu je uletio klizećim startom, stajna noga ostala je na travnjaku i čulo se da je nešto puklo u koljenu. Trener je zaustavio trening, svi smo u nevjerici gledali i Oršić je danas na rehabilitaciji. Veliki peh za njega, ali i kompletnu momčad. Filip Benković je također imao problema, slomio je nos na tri mjesta, ali već je operiran i lagano trenira s ekipom.

Čemu se Teklić nada na početku sezone? Mjestu startera ili strpljivom skupljanju minuta.

- Dva i pol tjedna sam s momčadi, u prvi tren, iskreno govoreći, nije izgledalo teško, ali ipak, drukčiji su zahtjevi. Protiv drugoligaša sam zabio pogodak, znam da to nije ništa posebno jer očekivanja su i od mene velika. Došao sam sebi, osjećam se dobro. Priviknuo sam se, pogotovo na veliki taktički rad. Ne mogu reći da ću biti siguran starter, moj prvi konkurent za desno krilo u 4-3-3 je iskusni Edin Višća, koji je deset godina proveo u Basaksehiru. Višća je sigurno ispred mene, a tu je i nekadašnji napadač Aston Ville, Egipćanin Trezeguet. Konkurencija koju nekoć nisam mogao ni zamisliti, ali spreman sam i čekam svoju šansu. Silno sam želio ovaj izazov i napokon sam dobio dokazivanje na velikoj sceni.

Dinamo je dobio jako ozbiljnog protivnika

Prije osam dana igrao je Trabzon protiv AEK-a, protivnika Dinama u Ligi prvaka. Kako ste vidjeli AEK u njihovoj pobjedi 3:1?

- Imali su dva tjedna više priprema od nas, ušli su u utakmicu iz bolje pozicije. Možda nismo bili na maksimalnoj na razini, ali nakon AEK-a smo imali dovoljno vremena za definiranje priprema prije početka nove sezone. AEK je čvrsta, jaka momčad, bit će dobra utakmica s Dinamom.

Pored općih konstatacija postoje i one detaljne. Igrač koji plijeni pozornost nije izmaknuo pažnji Teklića.

- Igraju 4-4-2 u rombu, trkački su silno spremni, a njihov središnji napadač Levi Garcia pokazao se ključnim igračem. Međutim, ne bih se upuštao u prognoze favorita za prolaz. Vjerojatno je to jedna od najravnopravnijih utakmica 3. pretkola Lige prvaka, koja inače nudi puno iznenađenja. Ako Dinamo bude pravi, ako bude na razini, i Modre će se puno pitati. Ali, nema spora, Dinamo je dobio jako ozbiljnog protivnika.

NJEGOVI KLUBOVI

Adriatic

Hajduk

Varaždin

Hrv. dragovoljac

Trabzonspor

74

utakmice ima za Varaždin uz 13 golova i 9 asista

37

puta nastupio je

za Hajduk i dao dva pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 04:07