Snimio: Miljenko Karačić
TRENER BIH PRVAKA

‘Dinamo je stara priča, a poziva s Poljuda nije bilo. Napad Hrvatske? Možda se netko neće složiti, ali...‘

Trener aktualnog prvaka BiH govori o reprezentaciji, Dinamu, Hajduku, svom ugovoru...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. studeni 2022. 13:16

Sergeja Jakirovića, trenera Zrinjskog, sreli smo na predstavljanju knjige Darija Srne.

- Pola života poznajem Darija Srnu, a znao sam i njegovog oca. Darijo je imao veliki talent, ali prije svega ogromnu upornost s kojom je stigao do visoke razine i bio kapetan reprezentacija - kazao nam je Jakirović,

Srna je igrao na dva svjetska prvenstva u Njemačkoj 2006. i Brazilu 2014. godine, a pred nama je Katar, veliko iščekivanje, nade i neizvjesnosti... Kako vam danas Hrvatska izgleda?

- Jako dobro. Zato što se napravila tiha smjena generacija, a imamo najbolji vezni red na svijetu. To su sve igrači koji su godinama u vrhu i nositelji svojih elitnih momčadi. Razgovarao sam s izbornikom Zlatkom Dalićem, sigurno da je prvi cilj proći skupinu. Potom je sve moguće. Vidjeli smo u Rusiji da si uz dozu sreće, koju zaslužiš na terenu iako se na nju ne možeš oslanjati, u prilici otići do finala.

Hvalite vezni red, a kako gledate na obranu i napad?

- Obrana je mlada, međutim imamo jako kvalitetne stopere koji već sad igraju na vrhunskoj razini. Pokazali su se u Ligi prvaka, mislim na Gvardiola i Šutala ponajprije. Iskočili su još neki igrači, dakako uz potporu Vide i Lovrena koji su bili godinama nositelji, a sad mogu biti dobre zamjene. Što se tiče napada najbolje mi izgledaju Bruno Petković i Marko Livaja, po meni oni bi trebali uzeti teret igre. Možda se netko neće složiti, ali smatram da su to dvojica najboljih. Dobit će priliku, a nadam se da će je i opravdati.

Na klupskom planu njegov Zrinjski je vodeći u prvenstvu BiH, a još se pamti kako je tragično ostao bez skupine Konferencijske lige. Ispao je na jedanaesterce od Slovana u Bratislavi, nakon što je imao 1:1 i prolaz do 122. minute. Tada je primio pogodak...

- U sportu nema tragedija, iako odmah nakon utakmice javio mi se Srna s glasovnom porukom: "Brate, ovo je isto kao nama u Beču". Tako je bilo, ali kao što je Darijo pozitivac, tako sam i ja, išao sam dalje. Naša polusezona jako je dobra, na prvom smo mjestu, želimo i prezimiti na vodećoj poziciji. Imamo kvalitetnu momčad i dobar niz, nadam se da će tako i ostati.

Dok smo razgovarali pokraj nas je prošao i pozdravio ga Ante Čačić koji je odmah nakon susreta Dinama sa Šibenikom dojurio u hotel Esplanade kako bi vidio Srnu, nekadašnjeg mu kapetana u reprezentaciji te kupio knjige i donio mu ih na potpis, no morali smo pitati jer dosta se govorilo o Jakiroviću kao treneru Dinama. Neki će reći da je na čekanju, a što on kaže?

- Joj, to je već stara priča. Sad imam problem jer kojem god klubu treba trener kažu - eto Jakirović je kandidat. Svako toliko ispliva moje ime. Nema od toga ništa, nije bilo nikakvih razgovora, to su medijske špekulacije. Imam ugovor sa Zrinjskim i mislim ga odraditi do kraja ako ne dođe neka vrlo kvalitetna ponuda iz inozemstva.

Je li u igri možda Hajduk?

- Ne znam što bih rekao?

Je li bilo poziva s Poljuda?

- Nije. Naravno da pratim sve u HNL-u, no cilj mi je inozemstvo, moram vam priznati. Međutim, morao bi to biti baš kvalitetan klub da ih otišao iz Zrinjskog.

Kako mu je djelovao Dinamo u Ligi prvaka?

- Vidio sam jako dobar Dinamo. Nije to bio lak posao. Netko misli da je ta skupina bila jednostavna za proći kao treći, ali nije tako. Svi podcjenjuju RB Salzburg, a znamo kakve je rezultate godinama radio u Europi. Mnogi su jako dobri igrači prodefilirali kroz taj klub koji je odskočna daska za dalje. Može ostati žal za te dvije utakmice s njima, ali u tom trenutku se možda nije moglo više. Dinamo se dobro prezentirao u Europi, pokazao je da nije više kanta za napucavanje nego je sposoban igrati al pari utakmice. Za bolji rezultat treba ti malo sreće, no mislim da svi mogu biti zadovoljni s Dinamovim europskim putem.

Učinak Jakirovića

NA KLUPI ZRINJSKOG

75 utakmica

50 pobjeda

14 remija

11 poraza

NA KLUPI MARIBORA

13 utakmica

9 pobjeda

0 remija

4 poraza

NA KLUPI SESVETE

36 utakmica

18 pobjeda

6 remija

12 poraza

NA KLUPI GORICE

62 utakmice

27 pobjeda

15 remija

20 poraza

Linker
19. svibanj 2024 14:13