Igor Štimac

 NIKKU/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Nikku/Xinhua News/Profimedia
VIŠE DAJU KONJIČKOM SPORTU

Drastično rezanje davanja za Štimčevu reprezentaciju: ‘Pa mučili su se i s jednima od najslabijih na svijetu‘

Godišnja plaća Igora Štimca po novome veća je od polovice dotiranog novca indijske države ka savezu
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. travanj 2022. 11:34

Vlada Indije je odlučila - još jednom reže troškove koji će ići prema Indijskom nogometnom savezu (AIFF). Loši rezultati seniorske momčadi nagnali su čelnike države da još jednom srežu budžet saveza koji je posljednjih godina ionako u financijskim problemima.

Portal Sports Rapid podijelio je i konkretne detalje. Godišnji budžet saveza za okupljanja, treninge i utakmice iznosio je 300 milijuna indijskih rupiji, što je otprilike 28 milijuna kuna kroz 2019. i 2020. godinu. Lani je sve skupa smanjeno na 100 milijuna rupiji (9.3 milijuna kuna), a u 2022. to će iznositi svega 50 milijuna rupiji, što je tek oko 4.65 milijuna kuna, odnosno 615 tisuća eura. Zanimljivo je i to da je godišnja plaća izbornika Igora Štimca iznosi 23.9 milijuna rupiji, odnosno 295 tisuća eura, što je više od pola budžeta koje je Savezu na raspolaganju od države.

image

Igor Štimac

AMLAN BISWAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Amlan Biswas/Zuma Press/Profimedia

Čelnici Indijskog nogometnog saveza na sastanku s predstavnicima državnog Ministarstva sporta u New Delhiju izrazili su negodovanje zbog novih rezova, ali Vlada je neumoljiva.

Složiti se moramo, pad s 28 na 4.65 milijuna kuna dotacija od države u svega dvije godine nije malen, ali državna tajnica za sport Sujata Chaturvedi veli:

- Uzevši u obzir loše nastupe indijske nogometne reprezentacije, AIFF je strogo savjetovan da se fokusira na razvoj domaćih igrača i talenta iz našeg bazena.

Pitanje je dakle, kako će Indija, kojoj je na čelu nekadašnji hrvatski reprezentativac i izbornik Igor Štimac funkcionirati kroz 2022. i prvu polovicu 2023. godine. Portal Sports Rapid donosi i da su budžeti koje imaju drugi sportski savezi na bitno većoj razini. Indijska atletika i dalje je na 300 milijuna rupija, kao što je nogomet bio na razini 2018. Badminton, boks, hokej na travi i streljaštvo dobivaju 240 milijuna rupiji, mačevanje je na 150 milijuna, dizanje utega na 110, tenis na 55, a čak i konjički sport (60 milijuna rupiji) godišnje od države uprihoduje više od nogometa. Da vam bude lakše, jedna rupija je otprilike 10 lipa...

Rezultati su takvi da se Indija nije uspjela plasirati za SP u Kataru ove godine. U obrazloženju Vlade za rezanje budžeta stoji i sljedeće:

- Momčad i izbornik Štimac pružili su seriju loših nastupa u kvalifikacijama za SP i Azijski kup 2023. godine. Nisu mogli pobijediti niti lošije rangirane momčadi poput Bangladeša i Afganistana. Indija se mučila i sa Šri Lankom, jednom od najslabijih momčadi na svijetu, kao i s Nepalom u prvenstvu Južne Azije. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će krucijalno u indijskom nogometu, seniori imaju kvalifikacije za Azijski kup u lipnju, a naša ženska kadetska U-17 reprezentacija domaćin je Svjetskog prvenstva.

Muškoj i ženskoj reprezentaciji kao cilj su iz Saveza zadali barem četvrtfinala Azijskih igara što će se u rujnu ove godine održati u kineskom Hangzhou. Ako to ostvare, na jesen će Vlada opet izvršiti reviziju budžeta i eventualno odobriti dodatna sredstva.

Linker
21. svibanj 2024 22:39