GIUSEPPE MAFFIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Giuseppe Maffia/shutterstock Editorial/profimedia
NIJE PRVI PUT

Dva kluba u potpunosti krše Uefino pravilo, u Nyonu kreće istraga, ali trebaju li uopće strahovati?

Isti problemi u bliskoj su prošlosti zahvatili Nijemce i Austrijance, ali prošli su neokrznuti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. lipanj 2023. 07:42

Talijanski Tuttosport piše da UEFA početkom idućeg tjedna, najvjerojatnije u ponedjeljak, u Nyonu započinje novu istragu. Pod povećalom su Milan i Toulouse, a uopće nije pitanje jesu li krivi, jer nedvojbeno jesu. Pravo je pitanje - trebaju li uopće strahovati?

Naime, povod za istragu je članak 5 Uefinih propisa, koji jasno nalaže sljedeće:

"Nijedna fizička ili pravna osoba ne smije imati kontrolu ili utjecaj na više od jednog kluba koji sudjeluje u klupskim natjecanjima UEFA-e". U teoriji, takvi se klubovi ne bi smjeli natjecati u Europi.

E sad, Milan i Toulouse u situaciji su koja u potpunosti krši navedeno pravilo. Talijanski i francuski klub pod vlasništvom su korporacije RedBird, čiji je prvi čovjek Gerry Cardinale. Milan je izborio nastup u Ligi prvaka temeljem četvrtog mjesta u Seriji A, dok Toulouse kao osvajač Francuskog kupa odlazi u Europsku ligu. U teoriji, čak bi se ovi klubovi mogli i susresti na europskom podiju, u slučaju da Milan ispadne u EL, a Toulouse preživi grupnu fazu istog natjecanja.

image

Toulouse slavi titulu Francuskog kupa

FRANCK FIFE Afp

Hoće li klubovi ili njihovi vlasnici snositi posljedice i kakve će one biti? To je nemoguće odgovoriti dok istraga Uefe ne završi, a trajat će svega nekoliko dana, pišu Talijani. Ipak, povijest nam je predala nauku po kojoj možemo iznijeti čvrstu pretpostavku - Milan i Toulouse praktički će proći neokrznuti.

Uefa ustvari ni nema unaprijed određene kazne za ovakav scenarij, već u obzir uzima niz faktora, ali na tom se putu problemi najčešće riješe, pa do kažnjavanja ni ne dolazi. Najpoznatiji je primjer RB Salzburga i RB Leipziga, koji su se u novijoj povijesti više puta natjecali u Europi, pa su zaobišli kazne uklanjanjem određenih članova osoblja koji su čvrsto povezani s Red Bullom. Time je suradnja između dvaju klubova malo izblijedila, ali konkretnijih posljedica nije bilo.

U "istom loncu" nalaze se Brighton i Union Saint-Gilloise. UEFA će proučiti i njihove slučajeve jer u vlasništvu su engleskog poduzetnika Tonyja Blooma. Brighton je kao petoplasirana momčad Premier lige izborila Europsku ligu, a belgijski klub u najboljem će slučaju to postići putem kvalifikacija. Isto vrijedi i za Aston Villu i portugalsku Vitoriju Guimaraes, na čijem je čelu također ista osoba - Nassef Sawiris.

Linker
04. svibanj 2024 17:59