DAVID WINTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA David Winter/Shutterstock Editorial/Profimedia
KONTROVERZAN IZBOR

Dva Splićana među najboljim trenerima svijeta, jedan odmah iza Mourinha! Nema Dalića, nema prvaka svijeta...

Ni ovaj izbor nije lišen kontroverzi. Guardiola je zasjeo na tron ispred europskog prvaka Ancelottija...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. listopad 2022. 11:20

Tomislav Ivić nas je napustio prije jedanaest godina, a Slaven Bilić se u međuvremenu udaljio od svijeta nogometnog glamoura, ali splitski treneri svejedno ostaju svjetski hit. Dokaz? Birajući 50 najboljih nogometnih trenera današnjice magazin FourFourTwo pronašao je mjesto za čak dvojicu - Igora Tudora i Ivana Jurića.

U izboru se Ivan Jurić smjestio na 36. mjestu, odmah iza Josea Mourinha čiji uzdrmani rejting očito više ne može spasiti niti osvajanje Konferencijske lige, dok je Tudor zauzeo 42. mjesto. Premda u priči nije ignorirao izbornike, pa se sjetio Titea (Brazil), Scalonija (Argentina, Southgatea (Engleska), Hjulmanda (Danska) i Mancinija (Italija), žiri je zaboravio Zlatka Dalića i Louisa Van Gaala koji su upravo protrčali na završni turnir Uefine Lige nacija, a nije bilo mjesta niti za svjetskog prvaka Didiera Deschampsa.

image

Ivan Jurić

DANILO GEMITO Dppi Via Afp

"Jurić je izgradio katedralu na živom pijesku Hellas Verone sa čak trinaestoricom igrača na posudbi. Verona je autobusni kolodvor od kluba, a Jurić je u takvom okruženju radio rezultate koji su drugima ostali nedostižni. U Torinu je poslije etablirao nekoliko zvijezda, a njegova momčad se izdvajala stilom igre, dubokom obranom i pritiskom kojii je protivniku oduzimao prostor između linija", piše FFT.

image

Igor Tudor

FRANCK FIFE Afp

Verona je, usput rečeno, poligon s kojeg je visoko poletjeo i Igor Tudor, ali je odbio produžiti ugovor kada je shvatio da je klub trajno cijepljen protiv velikih ambicija. "Došao je u Marseille umjesto Sampaolija koji je potpuno drukčiji trener, a napravio je fascinantan posao. Momčad mu igra žestok i energičan nogomet, maksimalno koristi širinu terena i novu energiju 33-godišnjeg Alexisa Sancheza", komplimentira Tudoru ugledni magazin.

image

Pep Guardiola

OLI SCARFF Afp

Kao i svi slični izbori, niti FFT-ov nije lišen kontroverzi. Jedna od većih rezervirana je za kraj, jer Pep Guardiola je zasjeo na tron ispred europskog prvaka Carla Ancelottija. Trofejnom Realovu ‘misteru‘ ovdje priznaju da je ekspert za harmonično sljubljivanje starih i mladih galacticosa, pod njegovim vodstvom Vinicius Jr je procvjetao u jednog od najboljih napadača na planetu, ali Pep Guardiola je onaj trener koji nastavlja pomicati granice. On patentira nove modele igre tako da Joao Cancelo može suvereno igrati na tri, a Phil Foden na čak četiri pozicije u momčadi. On je u stanju svakog suparnika dovesti u submisivan položaj, vjeruje FFT.

U klubu top 10 svjetskih trenera iza Guardiole i Ancelottija nalaze se redom još Juergen Klopp, Antonio Conte, Stefano Pioli, Mikel Arteta, Thomas Tuchel, Graham Potter, Julian Nagelsmann i Diego Simeone.

Linker
12. travanj 2024 15:17