AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia
NOVA MLADOST DIJAMANTA

Džekin paradoks: zabija kao na traci, radi iste stvari kao i veliki Hrvat, a može otići za nula eura

Dok neki podebljavaju račune na Bliskom istoku, Džeko je na pragu 37. rođendana itekako relevantan
Piše: Andro PolićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 23:01

Mislili smo da je to poput dobitka na lutriji… na taj se način jedan od tadašnjih direktora Željezničara posuo pepelom godinama nakon jednog od prvih kadrova u nogometnom rollercoasteru Edina Džeke. U plavi dio Sarajeva 2005. sletjela je ponuda čeških Teplica od 25.000 eura za 19-godišnjeg, krajnje "štrkljavog", ali i tehnički potkovanog veznjaka, koja je objeručke prihvaćena. Isti taj igrač sredine terena uskoro je dobio promaknuće. Pronašao je "ured" u vrhu napada, prometnuo se u "dijamanta", a sada, na pragu 37. rođendana, proživljava novu mladost.

Topnik "zmajeva" stavio je potpis debelim markerom na najsvježiji uspjeh svojih "nerazzurra". U vrlo "prikladnom" ambijentu saudijske prijestolnice, u talijanskom Superkupu između dva milanska kluba, na travnjaku se pojavila samo jedna momčad. Interova "devetka" je, onako, u laganom trku u uvertiri utakmice poslala dodavanje koje je rascjepkalo obranu gradskog rivala, a par sekundi kasnije njegovi su suigrači već burno slavili. Sandro Tonali veznjak je Milana kojeg Transfermarkt procjenjuje na 50 milijuna eura, ali čija bi se vrijednost mogla strmoglaviti nakon što ga je Džeko poslao "na desetku u pola somuna", tamo negdje na Baščaršiju, a onda i mirno poentirao za podebljanje prednosti.

Najstariji u povijesti

Uzmemo li u obzir sva natjecanja, kao i nastupe u reprezentativnom dresu, bio mu je to 12. pogodak sezone. Svakom novom bravurom "na igle" stavlja upravu Intera koja želi ubrzati okončanje procesa nastavka suradnje s dokazanim centarforom. Džeko je ugovorno vezan za Giuseppea Meazzu do kraja lipnja, u prijevodu: udvarači u posljednjih šest mjeseci ugovora mogu okrenuti njegov broj, potencijalno dogovoriti suradnju nakon isteka njegove vjernosti Interu, izbjeći plaćanje eventualne odštete, a igraču dati pokoji euro više na platnoj listi.

Klupsku konkurenciju čine mu sedam godina mlađi Romelu Lukaku i 11 godina mlađi Lautaro Martínez, no mjesto za najveću zvijezdu kluba rezervirano je za Bosanca, kojemu je La Gazzetta dello Sport za zadnju izvedbu dala ocjenu osam. Pogotkom je postao najstariji strijelac u povijesti talijanskog Superkupa, svrgnuvši s trona Cristiana Ronalda koji je u dresu Juventusa zabio s 35 godina i 350 dana, dok je Džeko na leđima u tom trenutku imao 36 godina i 307 dana.

image

Džeko tijekom utakmice protiv Empolija

Fabrizio Carabelli/Ipa-agency/PA Images/Profimedia

Tijekom karijere nerijetko je bio u pozadini nekih razvikanijih imena. Ipak, na njegov doprinos u pogocima uvijek se moglo računati. Posebno upečatljiv bio je 13. svibnja 2012. Igralo se posljednje kolo Premier lige, a Manchester City sanjao je prvu titulu nakon 44 godine. Džeko je u igru ušao u 69. minuti, a mnogi su zaboravili da je upravo on u 92. minuti zabio za izjednačenje protiv Queens Park Rangersa, omogućivši Sergiju Agüeru tri minute kasnije da postigne jedan od najpoznatijih pogodaka u nogometnoj povijesti.

Prodan za kikiriki

Mrvu manje upečatljiv bio je i 3. ožujka 2018. Zatresavši mrežu dvaput, u slavlju Rome kod Napolija, stigao je do 50. pogotka u elitnom razredu talijanskog nogometa, a tu je brojku već bio dosegnuo i u Bundesligi i u Premier ligi, postavši tako prvi nogometaš u povijesti koji je zabio barem 50 golova u tri od pet najjačih europskih liga. Daleko ispod radara prošao je i rezime njegova mandata u Vječnom gradu, koji je završio kao treći najbolji strijelac Rome u povijesti sa 119 pogodaka.

S posebnom nostalgijom nogometni će se romantičari sjetiti one sezone kada su Džeko, Grafite, Zvjezdan Misimović i ostatak "čopora vukova" osvojili prvu i jedinu titulu prvaka u povijesti Wolfsburga. Naslov koji mu je kupio i transfer na Etihad, vrijedan 37 milijuna eura, iznos od kojega bi se smrznuli na sarajevskoj Grbavici, nakon što su svoj dijamant prodali u Češku za kikiriki. Od te je famozne sezone u Njemačkoj prošlo gotovo 14 godina, a Džeko je mandat u zelenom dresu završio sa 66 pogodaka, pozicionirajući se u Bundesligi na prvo mjesto vječnih topnika kluba u prvenstvu, koje drži još uvijek.

Usporedbe s Mandžukićem

S povratkom u zbilju, dva dana nakon što će puhati u 37 svjećica na rođendanskoj torti, Džeko bi trebao zaigrati u kultnom derbiju "d‘Italia" između Intera i Juventusa. Ujedno, biti i udarna igla u nadanjima Intera o što daljnjem pohodu u elitnom natjecanju, u kojem ih u osmini finala čeka Porto. Serie A je, barem trenutačno, pomalo teži san za njegov klub, jer Napoli već ima osjetnu prednost. Unatoč igranju osme sezone na talijanskim travnjacima, i dalje nema "scudetto" u svojoj trofejnoj riznici, za razliku od, recimo, Marija Mandžukića. Baštinici nogometa s prostora Hrvatske i BiH prije desetak su godina često vodili rasprave uspoređujući dva napadačka talismana svojih reprezentacija. I dok je popularni Mandžo prije godinu i pol objesio kopačke o klin, odradivši svoje, a reprezentativnu karijeru okončao i prije, prezentacije njegova dva mjeseca starijeg kolege iz vrha napada možda su prikladnije za usporedbu s jednom drugom legendom "vatrenih".

Često se u tom kontekstu voli preko usana prolomiti ona izlizana "oni su poput vina - što stariji to bolji", ali da, i Džeko i Luka Modrić prkose biologiji igrajući i dalje na najvišim razinama europskog nogometa, u poznim godinama karijere. Dok su neki odjahali na Bliski istok ili preko bare kako bi zatvorili karijeru u financijskoj oazi, njih dvojica ostaju jedni od posljednjih predstavnika stare nogometne garde.

Linker
20. travanj 2024 04:14