PAUN PAUNOVIC/CROPIX
BURA NA ISTOKU

Eksplozivan intervju Igora Štimca: ‘Nisam došao ovdje lizati stražnjice! Došao sam reći istinu...‘

Intervju nekadašnjeg hrvatskog izbornika podigao je dosta prašine u Indiji, gdje sada radi
Piše: SNObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 08:22

Često Igor Štimac zna kritizirati, uvijek s pravom, jer ukazuje na veliki problem kojeg ima indijski nogomet. Nacija se priprema za Azijski kup koji se u siječnju igra u Kataru, a uskoro počinju i azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Stoga je izbornik Indije uputio poziv vodstvu nacionalne lige da oslobodi igrače na vrijeme kako bi se stigli pripremiti za "najteže razdoblje koje je ispred reprezentacije", kako je to Štimac rekao u velikom intervjuu za The Indian Express.

Bio je i još izravniji...

"Nisam ovdje došao da bih lizao stražnjice! Došao sam reći istinu, došao sam pomoći. Ako želite moju pomoć, moram vam reći istinu. Možete se suočiti s njom, pomoći mi ili mi reći da nećete promijeniti ništa pa da idem kući. Ako je tako, ja ću otići kući sretan, a mi ćemo ostati prijatelji - rekao je Štimac u uvodu.

Nekadašnji izbornik Vatrenih još je jednom ukazao na veliki problem koji muči nogometnu Indiju. Liga traje kratko, igrači su veći dio godine slobodni, a pati i reprezentacija koja traži iskorak na velikoj sceni.

- Imamo neke od najpametnijih ljudi svijeta u Indiji, a onda mi netko kaže da ne možemo prilagoditi nogometni kalendar kako bi osigurali da reprezentacija ima više vremena za pripremiti veliko natjecanje. Ili tu možda postoje neki drugi interesi? Nemam problem to reći, jer je to istina. Tko god me želi uvjeriti u suprotno, neka dođe i neka mi kaže gdje je problem.

Klubovi Indijske Super lige koja se igra od rujna do ožujka nisu obvezni puštati igrače u reprezentaciju kroz rujan i listopad, kada Indija sudjeluje na dva mini-turnira. U studenom počinju kvalifikacije za SP, a u siječnju se igra Azijski kup. Glavni spor nastao je oko Azijskih igara, natjecanja na kojem će sudjelovati U-23 reprezentacija Indije, s tri starija igrača, a pripreme za to natjecanje još nisu ni počele jer klubovi ne žele pustiti igrače u reprezentaciju.

- Prvo da kažem, nikoga ne krivim zbog toga što su Azijske igre i Azijski kup bili pomicani zbog pandemije. Naravno da na to nitko nije mogao utjecati. Ali, moralo se razgovarati i naći načina da se ta natjecanja ne odvijaju dok je kod nas klupska sezona u punom jeku. Brine me to, jer druge zemlje nalaze rješenja da bi olakšali posao svojim reprezentacijama, a mi i dalje govorimo da to ne možemo učiniti - dodao je Štimac.

Linker
25. travanj 2024 10:35