Slavlje igrača Ekvatorijalne Gvineje

 ISSOUF SANOGO Afp
KUP NACIJA

Ekvatorijalna Gvineja kreirala senzaciju, Salah i društvo također prošli u četvrtfinale

Obje utakmice današnjeg programa završile su raspucavanjima nakon 120 minuta igre.
Piše: HINAObjavljeno: 26. siječanj 2022. 23:13

Nogometna reprezentacija Ekvatorijalne Gvineje posljednji je putnik u četvrtfinale afričkog Kupa nacija koji se održava u Kamerunu. Ekvatorijalna Gvineja je u susretu osmine finala igranom u Limbeu pobijedila Mali boljim izvođenjem jedanaesteraca sa 6-5 nakon što u 120 minuta igre nije bilo golova.

Bila je to skromna predstava tijekom koje su momčadi u 120 minuta igre uputile tek po jedan udarac u okvir suparničkog gola, međutim bila su čak 42 prekršaja. Mali je bio nešto aktivniji i bliži pobjedi, a najbolju priliku imao je Mohamed Camara koji je u 81. minuti iz blizine prebacio vrata. O pobjedniku je odlučila "lutrija" jedanaesteraca, a odluka je pala tek nakon osam serija i ukupno pet promašenih jedanaesteraca.

Počelo je promašajem braniča Ekvatorijalne Gvineje Emilia Nsuea koji je prebacio gol. Uzvratili su mu igrači Malija Masadio Haidara i Hamari Traore u trećoj i četvrtoj seriji. Haidarin udarac je obranio Jesus Owono, dok je Traore pucao preko gola.

Pablo Ganet je u petoj seriji imao priliku E.Gvineji donijeti pobjedu, no njegov je udarac Ibrahim Mounkoro odlično obranio, a potom je El Bilal Toure zabio za 3-3. U šestoj i sedmoj seriji igrači su bili precizni, a odluka je pala u osmoj seriji kada je Santiago Enebe zabio za 6-5, a Owono zaustavio udarac Falayea Sacka.

Za Ekvatorijalnu Gvineju to je prvi plasman u četvrtfinale afričkog prvenstva nakon 2015. godine kada je pred svojim navijačima osvojila četvrto mjesto. Za ulazak u polufinale borit će se protiv Senegala.

U srijedu je četvrtfinale izborio i Egipat koji je pobijedio Obalu Bjelokosti sa 5-4 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je i taj susret završio bez golova. Egipat je do pobjede stigao na krilima svojih vratara Mohameda El Shenawyja i Mohameda Abou Gabala. Prvi je briljirao u regularnom dijelu susreta, a kada se u 85. minuti ozlijedio, u nastavku susreta sjajno ga je zamijenio Gabala.

Na koncu je pitanje pobjednika razriješeno udarcima s bijele točke. Od deset izvođača samo jedan nije bio precizan, udarac braniča Manchester Uniteda Erica Baillyja u trećoj seriji sjajno je obranio egipatski vratar.

Svih pet egipatskih igrača je bilo precizno (Zizo, Amr El Solia, Omar Kamal, Mohamed Abdelmonem, Mohamed Salah), dok su na suparničkoj strani pogodili Nicolas Pepe, Ibrahim Sangare Maxwell Cornet i Wilfried Zaha.

Egipat će u četvrtfinalu igrati protiv Maroka koji je u utorak pobijedio Malavi sa 2-1.

Preostala dva četvrtfinala para su Burkina Faso - Tunis, te Gambija - Kamerun. Četvrtfinala su na rasporedu 29. i 30. siječnja.

Linker
16. travanj 2024 22:27