VANO SHLAMOV Afp
FILMSKA ZAVRŠNICA

Engleska se okrunila naslovom europskog prvaka, čudesni vratar Man. Cityja obranio jedanaesterac u nadoknadi

Engleska je slavila u burnom dvoboju sretnim golom za 1:0
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. srpanj 2023. 20:30

Engleska - Španjolska 1:0 (Jones 45+4‘)

BATUMI Batumi Arena. Gledatelja. Sudac: Espen Eskas (Norveška).

STRIJELAC: 1:0 - Jones (45+4).

ENGLESKA (4-4-2): Trafford - Garner, Harwood-Bellis, Colwill, Aarons - Palmer (od 82. Elliott), Gomes (od 73. Skipp), Jones, Smith Rowe (od 66. Madueke) - Gibbs-White (od 73. Archer), Gordon (od 82. Doyle).

Izbornik: Lee Carsley.

ŠPANJOLSKA (4-2-3-1): Tenas - V. Gomez (od 73. Barrenetxea), Paredes, Pacheco, Miranda - Blanco (od 83. Camello), Baena (od 59. Oroz) - Rodri (od 59. Riquelme), Sancet (od 59. Veiga), S. Gomez - Ruiz.

Izbornik: Santi Denia.


Europsko prvenstvo do 21 godine, na kojem je sudjelovala i Hrvatska (završila pretposljednja u skupini i ispala nakon poraza od Ukrajine i Španjolske te remija s Rumunjskom te u konačnici po učinku zauzela 15. mjesto od 16 reprezentacija na turniru), u subotu je završeno. U finalnom dvoboju odigranom u gruzijskom Batumiju, Španjolska je lovila svoj šesti naslov protiv Engleske, koja je europski prvak do 21 godine bila u dva navrata. Engleska je slavila u burnom dvoboju sretnim golom za 1:0, a pobjedu vrijednu europske titule zadržala je obranjenim kaznenim udarcem u devetoj minuti nadoknade.

Osmorica Engleza koji su bili u udarnih 11 u subotnjem finalnom dvoboju zaigrala su u prijateljskom susretu 28. ožujka u Londonu, kada je Hrvatska U-21, tada predvođena izbornikom Igorom Bišćanom, slavila s 2:1. Na ovom Euru, u šest odigranih utakmica, Engleska nije primila nijedan pogodak...

U prvom poluvremenu Španjolska je prema očekivanjima imala veći posjed lopte, no ostala je bez ijednog udarca u okvir. Englezi su opasnije prijetili, Levi Colwill pogodio je okvir vrata, a u četvrtoj minuti nadoknade Englezi su i poveli. Cole Palmer je opalio iz slobodnog udarca s 20 metara, u živom zidu lopta se odbila od leđa njegovog reprezentativnog suigrača, člana Liverpoola Curtisa Jonesa, otišla u drugu stranu i vratar Arnau Tenas bio je nemoćan. Nastala je gužva, Palmer je gol proslavio pred klupom Španjolaca, kojima to nije baš sjelo... Isključena su dvojica s klupe, pomoćni trener Engleske Ashley Cole i španjolski fizioterapeut.

image

Anthony Gordon (lijevo) i Aitor Paredes (desno)

VANO SHLAMOV Afp

Pokušali su Španjolci u nastavku sve kako bi ugrozili suparnike, Abel Ruiz je zatresao mrežu, no bio je u zaleđu. Nije mlada Furija bila bezopasna, dapače, u kornerima su imali prednost 9-0, ali nije se Engleska dala, a i ona je imala nekoliko dobrih situacija.

I onda, duboko u sudačkoj nadoknadi, Španjolska je dobila zlatnu priliku za izjednačenje. U petoj minuti dodatka Colwill je startao na Ruiza i sudac se nije oglasio, no jest VAR pa je Norvežanin Espen Eskas pregledao snimku, ustanovio da se radilo o prekršaju za najstrožu kaznu i Ruiz je u devetoj minuti nadoknade dobio šansu za produžetak. Kapetan Španjolske nije izdržao pritisak, pucao je loše i 20-godišnji vratar Manchester Cityja James Trafford obranio mu je udarac. Nije tu bio kraj, na odbijenu loptu natrčao je Aimar Oroz, ali Trafford je čudesno obranio i taj pokušaj.

Opet je zaiskrilo, podijeljena su još dva crvena kartona, no u 12. minuti sučevog dodatka priča je završena. Nakon 39 godina čekanja mlada engleska vrsta opet se popela na vrh Starog kontinenta!

Linker
28. travanj 2024 15:18