Gareth Southgate

 KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
OD EUFORIJE DO KRITIKA

Engleske legende žestoko oplele po izborniku Southgateu: ‘Neshvatljivo je da taj ogroman talent nije ušao u igru‘

Euforija i komplimenti nakon uvjerljivog slavlja nad Iranom ubrzo su se pretvorili u nezadovoljstvo i kritike
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. studeni 2022. 07:07

BBC-jev voditelj Gary Lineker doveo je u pitanje menadžerske sposobnosti glavnog izbornika Engleske Garetha Southgatea nakon što su Tri lava remizirala (0:0) protiv SAD-a u petak na Svjetskom prvenstvu. Loša igra dovela je do neriješenog rezultata Southgateove ekipe, dok su Amerikanci pod vodstvom Gregga Berhaltera impresivnom izvedbom osigurali da se sve četiri momčadi u skupini B mogu kvalificirati za nokaut fazu.

Navijači i mnogi stručnjaci, uključujući Linekera, prozivaju Southgatea jer nije uveo Phila Fodena s klupe za zamjene kako bi dodao kreativnu iskru koja je nedostajala u završnici napada.

"Loša izvedba za Englesku", napisao je Lineker. "No, to se zna dogoditi na Svjetskom prvenstvu u jednoj utakmici. Veliko je pitanje, čak i uz tako talentiranu skupinu, može li Southgate promijeniti stvari svojom taktikom i zamjenama kada ne funkcionira ono što je zamislio u pripremi utakmice."

Southgate je uveo Marcusa Rashforda, Jacka Grealisha i Jordana Hendersona za Bukaya Saku, Raheema Sterlinga i Judea Bellinghama u pokušaju obuzdavanja američkih prodora, ali i pokušaju da svojoj momčadi donese napadačku razinu više. Njegovi su napori bili uzaludni jer je Engleska u napadu bila bezidejna.

Ikona Manchester Uniteda Gary Neville također je bio oštar oko ocjene izvedbe Engleza.

"Put na turniru nije uvijek posut ružama", rekao je Neville za ITV. "Gareth ima nevjerojatno turnirsko iskustvo i shvatit će da ćemo proći ovu skupinu. Ali bilo je loše, svi smo razočarani, očekivali smo puno više - kazao je Neville te nastavio:

"Čista mreža je u redu. Harry Maguire je izbacio pregršt lopti glavom u drugom poluvremenu, ali naš vezni red nije kliknuo, izgledali su dečki umorno, mislio sam da je njihov vezni red bio puno bolji. Bio sam razočaran što nisam vidio Fodena, za mene je njegov talent ogroman. Imamo Bellinghama, Grealisha, Southgate preferira Mounta, Saku i Sterlinga, teško je shvatiti zašto Foden nije bio među njima i zašto nije ušao s klupe."

Southgate je nakon utakmice objasnio zašto nije igrao Foden: "Mislili smo da je ispravna stvar zadržati momčad iz prve utakmice, a zatim uvesti igrače koje smo uveli i u prvoj utakmici. Zato smo išli s Jackom Grealishem i Marcusom Rashfordom ispred Phila Fodena. Jack može dobro držati loptu, Marcusova brzina je trebala donijeti promjenu ritma na terenu."

Nije baš ispalo tako, a Foden je ipak igrač koji je realno u boljoj formi od Sterlinga, Rashforda, a u Cityju ionako ima bitno bolji status od Grealisha.

U Engleskoj je nakon startne 6:2 pobjede protiv Irana vladala euforija. Sada prevladavaju kritike. Pretjerano je realno i jedno i drugo, ali Southgate zna da s tim mora živjeti. I da će ga doma priznati samo ako se vrati sa zlatom oko vrata...

"Kramarić će ispasti žrtva, u napadu će igrati netko drugi". Tim je riječima Krunoslav Rendulić u našem današnjem Mundocastu komentirao promjene u sastavu koje bi Zlatko Dalić trebao napraviti u sastavu za Kanadu u odnosu na Maroko. Sve ostale dvojbe oko Vatrenih, kome bi bilo bolje da je ostao igrati golf nego da je došao na SP te tko više mrzi protivnika nego voli nogomet pogledajte u Mundocastu:

Linker
25. travanj 2024 18:25