Harry Kane slavi sa suigračima

 ADRIAN DENNIS Afp
TRAŽI SE IZBORNIK

Englezi krenuli po jednog od najboljih trenera svijeta i spremni su ga čekati cijelu sezonu

Nakon ostavke Garetha Southgatea čelnici Engleskog nogometnog saveza traže novog izbornika
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 18. srpanj 2024. 11:32

Engleski nogometni savez krenuo je u potragu za nasljednikom Garetha Southgatea, najuspješnijeg engleskog izbornika u posljednjih 50 godina.

Nakon osam godina i preko 100 utakmica na klupi Tri lava Southgate je odlučio prepustiti mjesto nekom drugom nakon što su Harry Kane i društvo ostvarili blistave rezultate pod Southgateovim vodstvom u kontekstu činjenice gdje je Engleska bila prije njegova dolaska na klupu.

Liga nacija u drugom planu

Dva finala europskih prvenstava, te polufinale i četvrtfinale svjetskih prvenstava ostat će vječna uspomena na Southgatea, koji je sa svojom momčadi Englezima opet vratio vjeru da su ponovno netko i nešto u nogometnom svijetu, no niti Southgate, koliko god bio dobar, nije uspio otići sve do kraja, baš kao niti svi njegovi prethodnici u proteklih 58 godina, te je odlučio podnijeti ostavku nakon poraza u finalu njemačkog Eura protiv reprezentacije Španjolske. Baš kao što je i obećao da će učiniti ako Engleska ne osvoji naslov prvaka...

Naravno da se odmah nakon potvrde Southgateova odlaska u medijskom prostoru na Otoku pojavilo mnoštvo potencijalnih nasljednika, a po nekim engleskim medijima trenutačno najbolje kotira menadžer Newcastlea Eddie Howe.

Godinama spomenuti stručnjak figurira kao netko tko je predodređen da prije ili kasnije sjedne na klupu Tri lava, a nije mali broj onih na Otoku koji smatraju da je upravo sada idealan trenutak da Howe postane još domaći stručnjak koji će pokušati Englezima konačno donijeti trofej na nekom velikom natjecanju.

image

Eddie Howe

Chris Putnam/shutterstock Editorial/profimedia

Eddie Howe je dobar trener, ali realno je veliko pitanje je li baš on taj s kojim izabrana vrsta Engleske treba krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Naime, Southgate je svom nasljedniku ostavio idealnu situaciju - kvalitetan igrački kadar koji Engleska nije imala više od 20 godina i “zlatne generacije” koju je predvidio David Beckham, koji jednostavno na svakom velikom natjecanju mora jamčiti da su Tri lava u krugu najvećih favorita. No, neće biti lako niti jednom budućem izborniku nadmašiti Southgatea ili biti barem donekle uspješan kao što je bio Southgate.

Čelnici Engleskog nogometnog saveza imaju prilično komfornu situaciju i ne moraju pretjerano žuriti s odlukom s obzirom na to da kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. započinju u ožujku sljedeće godine.

Englesku reprezentaciju također u rujnu, listopadu i studenome čekaju nastupi u Ligi nacija, ali nakon što su ispali iz elitne skupine, a oko toga na Otoku nitko nije radio nikakvu dramu, utakmice protiv Republike Irske, Finske i Grčke samo su priprema za spomenute kvalifikacije i ništa više od toga.

Privremeno rješenje

Čelnici Engleskog nogometnog saveza po tvrdnjama tamošnjih medija imaju za sada plan koji bi uskoro mogao biti i potvrđen. Naime, najveća želja je da na klupu Tri lava, ako to ikako bude moguće, sjedne Pep Guardiola, koji je najavio da bi se na kraju sezone koja tek treba započeti mogao oprostiti od Manchester Cityja. Englezi su spremni i na soluciju privremenog izbornika do ljeta 2025. godine kada bi na scenu stupio Guardiola.

Do tada bi engleski izbornik mogao biti dosadašnji izbornik mlade reprezentacije Engleske Lee Carsley, koji je sa svojom momčadi osvojio Europsko prvenstvo prošle godine.

image

Pep Guardiola

FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp

Linker
02. rujan 2024 00:55