FRANCK FIFE Afp
‘RADI ODLIČAN POSAO‘

Englezi povlače dosad neviđen potez, Southgatea na klupi mijenja prva izbornica u povijesti muškog nogometa?

Southgateov ugovor kao menadžer muške momčadi traje do kraja Eura 2024
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 09:26

Engleski nogometni savez razmotrit će trenericu ženske reprezentativne vrste Sarinu Wiegman kao kandidata za vođenje seniorske muške momčadi ako, ili kada, Gareth Southgate napusti svoju ulogu menadžera, rekao je izvršni direktor saveza Mark Bullingham, za ESPN.

Wiegman je vodila Englesku do finala Svjetskog prvenstva za žene u Australiji, gdje će igrati protiv Španjolske, u Sydneyu u nedjelju - samo 13 mjeseci nakon što je vodila ekipu do prvog međunarodnog naslova na Euru 2022.

Očekuje se da će Wiegman, ujedno i bivša izbornica Nizozemske, koji ima ugovor sa savezom do 2025., biti vodeći kandidat da naslijedi Vlatka Andonovskog na mjestu trenera američke ženske nogometne reprezentacije nakon njegove odluke da podnese ostavku zbog ispadanja u osmini finala Svjetskog prvenstva.

No nakon što je promijenila sudbinu engleske ženske momčadi otkako je zamijenila Phila Nevillea na mjestu trenera u rujnu 2021., glavni izvršni direktor saveza Bullingham rekao je da Wiegman "može učiniti što god poželi u nogometu" dok je govorio kako bi razmotrio ženu koja bi vodila mušku momčad.

- Ljudi uvijek kažu da je to najbolji čovjek za posao ili najbolji Englez - rekao je Bullingham u četvrtak.

- Zašto to mora biti muškarac? Mislim da je naš odgovor uvijek: ‘to je najbolja osoba za posao.‘ Mislimo da Sarina radi odličan posao i nadamo se da će tako nastaviti još dugo. Mislim da bi Sarina u nogometu mogla raditi što god poželi.

- Ako u nekom trenutku u budućnosti odluči da želi prijeći u mušku igru, to bi bila stvarno zanimljiva rasprava, ali to je na njoj, zar ne? Mislim da to ne bismo trebali promatrati kao korak naprijed. Ako ona u nekom trenutku u budućnosti odluči krenuti u drugom smjeru, mislim da je savršeno sposobna za to.

Southgateov ugovor kao menadžer muške momčadi traje do kraja Eura 2024., ali je rekao da je razmišljao o odustajanju od posla nakon eliminacije Engleske u četvrtfinalnoj fazi Katara 2022.

Niti jedna žena nije imenovana za trenera muške momčadi u seniorskom nogometu - Hannah Dingley je nakratko bila zadužena kao privremeni menadžer u momčadi Forest Green Roversa u nižem rangu engleskog nogometa tijekom ljeta. Bullingham je rekao da nogomet zaostaje za drugim sportovima u pogledu ženskih trenerica.

image

Luka Modrić i Gareth Southgate

MLADEN ANTONOV Afp

- Mislim li da nogomet zaostaje za ostalim sportovima u smislu nedostatka ženskih trenerica na vrhunskoj razini? Da, i mislim da se to mora promijeniti - rekao je Bullingham.

- I također, mislim li da bi Sarina mogla raditi bilo kakav posao u nogometu? Da, mislim.

Linker
03. svibanj 2024 20:08