Rui Costa - predsjednik Benfice

 MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
NAMJEŠTALI UTAKMICE?

Europski velikan opet pod istragom, sumnja se u financijske pronevjere drugi put u četiri godine

Nakon što je klub pokušao očistiti ime od prošlosti, došli su novi problemi
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 18:15

Jedan od najvećih portugalskih klubova opet je pod istragom zbog namještanja utakmica. Optužbe se, kako je otkrio portugalski mediji, odnose na razdoblje od 2016. do 2020. godine i zahvatile su sve članove uprave kluba iz tog razdoblja, ali i nakon toga.

Dolazi samo godinu i pol nakon što je dugogodišnji predsjednik Benfice Luis Filipe Vieira bio prisiljen podnijeti sramotnu ostavku jer što je uhićen zbog za utaje poreza, teške prijevara, krivotvorenje i pranje novca. U dijelu optužbi protiv njega je i pronevjera sredstava, zajedno s drugim optuženikom, u ukupnom iznosu od oko 2 milijuna funti.

Godine 2018. Vieira je pokušao očistiti ime kluba nakon što su ga istražitelji optužili za korupciju. "Optužba ni najmanje ne mijenja našu sigurnost u potpunu zakonitost radnji i ponašanja Benfice SAD, bilo u ovom ili drugim procesima", rekao je tadašnji predsjednik. Dodao je kako će ‘pravne institucije očistiti dobro ime Benfice.

Imenovanje Ruija Coste nakon neugodnosti koje je doživio klub zbog Vieire, trebalo je pozdraviti novu eru transparentnosti i čistoće, ali najnovije brige riskiraju dodatnu zabrinutost za klub.

Rečeno je da istraga proizlazi iz pristupa tužitelja e-pošti, a klub je, kako se navodi, optužen da se okoristio s nekoliko sumnjivih rezultata u razdoblju koje je predmet istrage.

Rui Costa, koji je prvotno imenovan potpredsjednikom za periode 2020.-2024. prije nego što je preuzeo kormilo, jedan je od članova klupske hijerarhije koji su trenutno pod istragom. Izvješća o klubu koji se suočava s istragom isprva su objavljena u državnim medijima, prije nego što je Benfica potvrdila izvješća.

- Uzimajući u obzir vijest objavljenu danas, Sport Lisboa e Benfica – Futebol SAD potvrđuje da se pojavio pred sudom 3. siječnja, kao i, između ostalih, članovi Upravnog odbora od 2016. do 2020. i koji su trenutno u uredu - stoji u kratkom priopćenju velikana.

- Benfica SAD neće dalje komentirati jer je suđenje pod zakonskom tajnom. Benfica izražava potpunu spremnost na suradnju s nadležnim tijelima, kao što se uvijek do sada događalo.

Linker
18. svibanj 2024 08:05