DIAESPORTIVO/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA
KRŠ I LOM

Evo kako je izbilo ludilo na Maracani, dogodio se ogroman propust: ‘Ovo je nedopustivo!‘

Argentinski mediji opisali su trenutke koji su doveli do eskalacije sukoba na tribinama u Riju
Piše: SNObjavljeno: 22. studeni 2023. 08:07

O skandalu i sigurnosnom propustu uoči utakmice južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine još će se pričati. Kultna Maracana u Rio de Janeiru bila je domaćin dvoboja Brazila i Argentine, utakmice o čijem se rezultatu gotovo da i ne priča nakon što je odigrana. Istina, dobili su Argentinci 1:0, no po najnovijem sistemu kvalifikacija u Južnoj Americi, na Mundijal 2026. u susjedstvo (SAD i Kanadu) neće ići "samo onaj kojem se baš tamo ne ide". Od 10 reprezentacija, njih čak 6 ide izravno, a sedmoplasirani ima utješnu nagradu u vidu interkontinentalnih dokvalifikacija. Za Brazil i Argentinu, jasno je, problema neće biti.

No, bilo je problema taman netom prije no što je glavni sudac dvoboja, Čileanac Piero Maza trebao odsvirati početak utakmice na Maracani. Nacionalne himne taman su odsvirane, a onda je na tribinama krenuo totalni lom.

Kako pišu argentinski mediji, nevjerojatno je da su se na istoj, južnoj tribini Maracane našli navijači obje reprezentacije. Kada je tučnjava izbila, policija je krenula s represivnim metodama. Nakon što su to vidjeli, igrači Argentine predvođeni kapetanom Leom Messijem otišli su u svlačionicu.

Početak dvoboja kasnio je oko pola sata, a epilog događanja na tribini je taj da je desetak argentinskih navijača moralo biti prevezeno u bolnicu.

- Kako je moguće da Argentinci budu na jugu s najvatrenijim navijačima Brazila ("Nucleo")? Nedopustivo - piše argentinski list Clarin.

Incidenti su počeli još između argentinske i brazilske himne, a kada je potonja odsvirana navijači su počeli trgati i bacati stolice. Na tribinu su uletjeli zaštitari koji su krenuli razdvajati Brazilce od Argentinaca, a kada je stiglo policijsko pojačanje, krenulo se s oštrijim mjerama zaustavljanja sukoba.

Tada su se u priču upleli i argentinski reprezentativci. Vratar Emiliano Martinez zajedno s dvojicom suigrača (Lo Celso i Armani) pokušali su smiriti situaciju, čak se i izravno upleli u djelovanje brazilske policije prema argentinskim navijačima. Martinez je od jednog policajca dobio šamar pa mu probao uzvratiti šakom...

Linker
27. travanj 2024 07:30