FRANCK FIFE Afp
ZAKLETI RIVALI

Evo kako su se najveći nogometni neprijatelji poklonili Peleu: ‘Znate što? Niste ga mogli ni udariti...‘

‘Sve što bi nogometaš želio imati definirao je Pele, sve što možeš poželjeti‘.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. prosinac 2022. 09:46

Peleova smrt izazvala je brojne reakcije u zemlji koja je u nogometnom smislu najveći Brazilov rival, Argentini. Tamošnji mediji puni su tekstova i priloga o brazilskom nogometnom kralju u kojima se o njemu govori s velikim poštovanjem.

Clarin podsjeća kako je Pele odigrao brojne utakmice za Santos protiv argentinskih klubova, isto tako i za reprezentaciju Brazila. U dresu Santosa odigrao je 32 utakmice s argentinskim klubovima, natjecateljske i prijateljske, između 1961. i 1973. godine.

Posebno emotivan za njega je bio nastup na legendarnoj Bomboneri, stadionu Boca Juniorsa.

- Prvi mi se od argentinskih klubova svidio Racing jer je imao boje argentinske zastave. Ali u Boci su igrali Brazilci poput Edsona i Maurinha, te Orlanda i Valentima, mojih suigrača iz reprezentacije – otkrio je jednom prilikom Pele.

image

A man takes a picture of a wall depicting an image of late football stars Diego Maradona of Argentina and Pele of Brazil embracing each other, in Buenos Aires on December 29, 2022, just hours after the passing of Pele. (Photo by Juan MABROMATA/AFP)

JUAN MABROMATA Afp

Legendarni predsjednik Boce Alberto J. Armando pozvao ga je u klub u kojem je tada nastupao i njegov sunarodnjak Valentim.

- Nikad ne mogu zaboraviti kako su me uvijek primali u Boci, kad smo išli na večeru nakon utakmica. Odlazio sam iz dvorane pjevajući i plešući, kao u mojoj zemlji. Osjećao sam se kao kod kuće, ugostili su me kao da sam iz njihovog susjedstva – evocirao je Pele uspomene na druženje s Argentincima.

Poseban odnos imao je Pele s Maradonom, kojeg je upoznao 9. rujna 1979. godine. Susreli su se u Peleovom stanu u Rio de Janeiru na inicijativu novinara iz magazina El Grafico.

Novinar Guillermo Blanco i čuveni fotoreporter Ricardo Alfieri ovjekovječili su taj susret dva nogometna velikana u kojem je Pele svirao gitaru, potpisivao autograme za Diega te mu poklonio dres Brazila.

- Vodi brigu o svom tijelu, ono je ključno, imaš puno članova obitelji kojima možeš pomoći – savjetovao je tada Pele Maradonu.

Diego je tada još bio frustriran što nije zaigrao na Svjetskom prvenstvu kojeg je 1978. osvojila Argentina, te je izjavio:

- Upoznavanje Pelea bilo je Svjetsko prvenstvo na kojem nisam bio!

image

(FILES) In this file photo taken on June 09, 2016 Former Argentinian football international Diego Maradona (L) and former Brazilian footballer Pele pose after a football match organised by Swiss luxury watchmaker Hublot at the Jardin du Palais Royal in Paris on June 9, 2016, on the eve of the Euro 2016 European football championships. - Brazilian football icon Pele, widely regarded as the greatest player of all time and a three-time World Cup winner who masterminded the ‘beautiful game‘, died on December 29, 2022 at the age of 82, after battling kidney problems and colon cancer. (Photo by PATRICK KOVARIK/AFP)

PATRICK KOVARIK Afp

Nakon više od desetljeća njihov odnos više nije bio tako sjajan. Pele je Maradoni zamjerio njegove doping afere, poručujući kako je to ‘‘strašan primjer za nove generacije‘‘. Diego nije ostao dužan, spominjao je aluzije na ‘‘navodni Peleov seksualni debi‘‘ s tinejdžericom, te ga je opisivao kao ‘‘čovjeka establišmenta‘‘ odanog moćnima.

Kasnije su ipak normalizirali odnose, pa je Pele otkrio kako je želio ‘spasiti‘ Maradonu te ga je čak zvao i u Santos, dogovorio je i ugovor za osam milijuna dolara, ali su Diegovi prijatelji u Argentini tražili 12 milijuna.

- U Santosu bi ga obožavali. Propustili smo divnu priliku – komentirao je Pele.

Konačno pomirenje stiglo je 2016. kad su se brazilska i argentinska legenda susrele u Parizu gdje su obojica imali marketinških obveza.

- Nema više borbe. Želim zahvaliti Peleu što je bio uz igrače, trebamo figure poput njega – rekao je tada Maradona, dok je brazilski Kralj uzvratio:

- Želim imati poruku mira i spokoja, zahvaljujući mom prijatelju Maradoni.

image

Diego Maradona i Cesar Luis Menotti

RENE JEAN Afp

Sklonost Peleu nikad nije skrivao ni César Luis Menotti, izbornik koji je s Argentinom 1978. godine po prvi put osvojio naslov prvaka svijeta.

- Nije postojao nitko poput Pelea. Za mene je Pele najveći od svih. Sve što bi nogometaš želio imati definirao je Pele, sve što možeš poželjeti. Brz, agilan, tjelesno strašan, igrao je glavom kao nitko drugi, dominirao je s loptom u zraku, pucao s obje noge, bio je zgodan i nisi ga mogao udariti jer bi poslije to morao trpjeti – opisao je Menotti velikog brazilskog nogometaša.

Naglasio je kako je s njim uvijek imao jako dobar odnos.

- Iako je bio najbolji na terenu, u svlačionici je bio samo jedan od igrača – zaključio je Menotti.

Linker
20. travanj 2024 16:21