Aljoša Asanović

 ISSOUF SANOGO Afp
Pozadina ružnog rastanka

Evo zašto je legenda Vatrenih naprasno raskinula ugovor i napustila klupu: ‘Spremamo tužbu!‘

Odvjetnik Davor Radić, pravni zastupnik Aljoše Asanovića, objašnjava slučaj ‘Zambija‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. rujan 2022. 21:48

Aljoša Asanović nije istupio u javnost, ali za objašenjenje svega što se događalo na realiaciji sa reprezentacijom Zambije, brončani Vatreni ovlastio je svog odvjetnika. Splićanin Davor Radić, iskusni međunarodni specijalist za sportsko pravo koji je u karijeri, između ostalih, zastupao Luku Modrića, Slavena Bilića i Marija Pašalića, čovjek koji je produljenjem ugovora Hajdukove desetke prošlog ljeta pravno uokvirio najveću navijačku želju pod naslovom "Livaja ostani", krenuo je u papirnatu bitku sa Nogometnom federacijom Zambije.

Prvo je pitanje definiranje statusa, je li trener Aljoša Asanović raskinuo ugovor ili je još uvijek izbornik Zambije?

- Moram naglasiti da trener Aljoša Asanović više nije izbornik zambijske nogometne reprezentacije i to od 22.9.2022. godine jer je trener ugovor jednostrano raskinuo uslijed kršenja ugovornih obveza od strane Nogometnog saveza Zambije. Kada kažem kršenja mislim prije svega na neispunjavanje financijskih obveza prema treneru Aljoši Asanoviću.

Kako je došlo do prijepora između Zambije i njihovog bivšeg izbornika Asanovića?

- Prijepor je došao zbog toga jer Nogometni savez Zambije nije treneru Aljoši Asanović isplatio mjesečne plaće za svibanj, lipanj i srpanj 2022. godine. Zbog toga im se Asanović početkom kolovoza 2022. obratio dopisom ponudivši im rok od 15 dana za isplatu dugovanog iznosa. Međutim, NS Zambije umjesto da mu isplati sve dugovane iznose isplatio mu je samo manji dio duga s naglaskom da su u međuvremenu dospjela plaćanja i za kolovoz 2022. godine. Želim istaknuti da su zadnjim noveliranim izmjenama FIFA Pravilnika o statusu i transferima igrača treneri normirani u taj pravilnik, te je njihov status sada izjednačen sa igračima. To zapravo znači da je FIFA svojim pravilima propisala da neisplata dvije plaće treneru od strane saveza ili klub predstavlja opravdani razlog treneru za jednostrani raskid ugovora. Pored toga, trener Aljoša Asanović je u svom ugovoru sa Nogometnim savezom Zambije imao odredbu da može raskinuti taj ugovor čak i uslijed neisplate jedne plaće, što jasno znači da je ponašanje Nogometnog saveza Zambije u pogledu neplaćanja izbornika Aljoše Asanovića dovelo do raskida njihovog ugovornog odnosa.

Je Aljoša Asanović bio zadovoljan u Zambiji, odnosno, je li ispunio ciljeve Saveza?

- Moj klijent Aljoša Asanović kao i četiri člana njegovog stožera (Tonči Gabrić, Karol Praženica, Hrvoje Matijević i Stefan Carević) su itekako bili zadovoljni sa svojim radom u Zambiji, jer su rezultatima premašili očekivanja i ciljeve Nogometnog saveza Zambije. Ovim putem ističem da je treneru Aljoši Asanoviću žao što je morao raskinuti svoj ugovor i to prije svega zbog naroda u Zambiji koji izrazito vole nogomet ali i zbog Ministra sporta Vlade Zambije s kojim je Aljoša Asanović bio u izratito dobrim odnosima. Međutim, pojedinci u Nogometnom savezu Zambije na čelu sa generalnim tajnikom Adrianom Kashalom učinili su sve da dođe do ovog raskida ugovora te da Aljoša Asanović više ne bude izbornik zambijske nogometne reprezentacije jer u trenutku kada ih je trener pozvao da mu isplate dugovanja počeli izmišljati razno-razne priče koje nemaju veze sa istinom poput toga da Aljoša Asanović nije došao na posao.

Kakav je daljni rasplet?

- Rasplet je vrlo jednostavan. Trener Aljoša Asanović može nesmetano kao trener ili izbornik potpisati ugovor sa bilo kojim nogometnim klubom ili nogometnim savezom. Što se pak tiče Nogometnog saveza Zambije njih će Aljoša Asanović tužiti pred FIFA-om radi isplate dugovanih iznosa do dana raskida kao i radi isplate naknade štete zbog raskida ugovora u visini preostale vrijednosti tog ugovora – objasnio je Assanovićev odvjetnik Radić.

Linker
05. travanj 2024 13:10