Mario Vušković

 FRANK RUMPENHORST/Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVI DETALJI SLUČAJA

Evo zašto je Vušković odbio nagodbu: čvrstih dokaza nema, Savez ne želi priznati pogrešku?

Tužiteljstvo odbija C-uzorak dopinškog testa jer bi tada morali priznati pogrešku
Piše: SNObjavljeno: 21. ožujak 2023. 08:10

Vijest je to koju je u ponedjeljak objavio njemački Abednblatt navodeći kako su iz Njemačkog nogometnog saveza (DFB) stoperu HSV-a i bivšem igraču Hajduka ponudili da prihvati suspenziju od godine dana, ali Vušković i njegovi odvjetnici to su odbili vjerujući kako će dokazati svoju potpunu nevinost.

Sportski sud u Njemačkoj u petak je trebao donijeti presudu oko Marija Vuškovića za slučaj u kojem ga se tereti za uzimanje dopinga. Međutim, sve je odgođeno, a odluka će biti donesena za dva tjedna. U međuvremenu se pojavila ponuda DFB-a koja se nije svidjela hrvatskom nogometašu koji je ranije bio pozitivan na doping.

Zanimljivo je kako se još i ranije tužitelj dr. Anton Nachreiner, predsjednik kontrolne komisije DFB-a založio za to da Vuškoviću ne bude izrečena najteža moguća kazna od četiri godine suspenzije. A ponudu da prihvati minimalnu kaznu, jednogodišnju suspenziju mnogi su protumačili na način da tužitelji zapravo i nisu baš sigurni u jačinu dokaza i cjelokupnog slučaja.

image
ARNE DEDERT/Dpa Picture-alliance Via Afp

Drugi pak to tumače tezom kako tužitelji vjeruju da u ‘slučaju Vušković‘ nije riječ o sistematskom dopingu već jednokratnoj pogrešci i da maksimalnom kaznom ne žele praktički uništiti karijeru mladome nogometašu. Odvjetnički tim hrvatskog igrača smatra da su velike šanse za pobjedu nad sustavom posebno ako se napravi i C-uzorak doping testa kojeg tužiteljstvo odbija jer bi tad morali priznati pogrešku ukoliko bi rezultat bio negativan.

Kako bilo, Vušković je dakle odbio nagodbu i prijeti mu četverogodišnja kazna. U slučaju da bude proglašen krivim mogao bi zaigrati tek 2027. godine. Druga je opcija da bude potpuno oslobođen. Presuda će biti objavljena za dva tjedna.

Branič HSV-a i U21 reprezentacije Hrvatske pao je sredinom rujna prošle godine na doping-testu nakon što su u uzorku njegovog urina pronađeni tragovi zabranjenog eritropoetina. U pitanju je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica što omogućuje krvi da apsorbira više kisika.

Vušković od početka tvrdi da je nevin.

"Nikada nisam varao u sportu i nikada neću, ne bih ni najgorem neprijatelju poželio da prođe ono što smo moja obitelj i ja prošli posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je nedavno kroz suze 21-godišnji Vušković.

Linker
25. travanj 2024 14:21