PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
NAPRASNI ODLAZAK

Evo zašto su se Rusi odrekli ‘hrvatskog Maldinija‘: Morali su ga pustiti, slijedi im rasprodaja!

Nekadašnja Dinamova senzacija bila je primorana promijeniti sredinu.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. prosinac 2022. 08:16

Bivši hrvatski reprezentativac Tin Jedvaj (27) postao je igrač Al Aina. Radi se o jednom od najjačih i najbogatijih klubova Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji trenutačno nije pri vrhu tamošnjeg prvenstva, tek je na sedmom mjestu. Jedvaj je otišao na posudbu iz moskovskog Lokomotiva do kraja sezone, a Al Ain ima mogućnost otkupa ugovora.

Jedvaj je ove sezone bio staddardan u Lokomotivu na poziciji stopera, igrao je na ćetrnaest utakmica utakmica, samo na tri nije bio u momčadi. Dva puta je nosio i kapetansku traku. Međutim, moskovski klub zapao je u velike financijske probleme, trenutačno je na 14. poziciji od 16 klubova, dakle u zoni koja bi ga mogla preseliti u razred niže.

Jedvaj je iznimno zanimljiva priča hrvatskog nogometa. Bio je prava senzacija kad je u srpnju 2013. godine iz Dinama za šest milijuna eura preselio u Romu, potpisavši ugovor na pet godina. Modri su na temelju tog transfera imali pravo i na 25 posto od budućeg. Za modri klub je debitirao s nepunih 18 godina, a odigrao je u plavom dresu samo 13 (!?) seniorskih utakmica. I zabio jedan pogodak... Međutim, i u tako malom broju utakmica bio je velika atrakcija Dinama i HNL-a. Za Jedvaja su u međuvremenu stizale i ponude drugih klubova, Arsenala, Intera te ona Tottenhama, u koji je trebao otići u paketu s Alenom Halilovićem. Za vrijeme Dinamovih priprema na Rogli priča o Jedvajevu odlasku u klub iz Vječnog grada se intenzivirala, a o njoj su pisali i talijanski mediji koji su tvrdili da je sportski direktor Rome spreman dovesti "hrvatskog Paola Maldinija", kako su mu u medijima tepali Talijani. Na kraju je tako i ispalo...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Kao i većina mladih igrača koja dođe u Italiju, priliku nije dobio. Igrao je za mladu momčad Rome, a prve minute u Serie A dobio je 12. siječnja 2014. protiv Genoe. Odigrao je posljednjih sedam minuta. Zanimljivo je da je idući put priliku dobio opet protiv Genoe. Bilo je to 18. svibnja iste godine. Tada je odigrao cijeli susret. Na ljeto 2014. odlučio je otići na posudbu. Iz Italije u Njemačke. Rim je zamijenio Leverkusenom. Odmah je dobio priliku, a start je bio sjajan. U prva tri nastupa igrajući na poziciji desnog beka postigao je dva pogotka. Prvo je 30. kolovoza zabio pogodak u pobjedi nad Herthom (4:2), a onda je u idućem kolu poentirao u remiju sa Werderom (3:3). Do kraja polusezone skupio je 14 nastupa. No, često je mijenjao pozicije. Igrao je desnog beka, stopera, lijevog beka, a okušao se i kao zadnji vezni. Dobre igre natjerale su čelnike Bayera da ga u siječnju 2015. otkupe od Rome. Za sedam i pol milijuna eura... U redovima ‘Apotekara‘ Jedvaj je odigrao sjajne četiri sezone, cijelo je vrijeme bio i hrvatski reprezentativac. Vrhunac karijere mu je osvajanje srebra s ‘vatrenima‘ na SP-u 2018. godine u Rusiji, a nakon toga je zabljesnuo u Ligi nacija kad je u studenom iste godine zabio dva gola Španjolcima na Maksimiru. Za pobjedu 3:2 Jedvaj je tada zabio u 93. minuti utakmice. Tada smo ga prozvali Lilian Thuram jer je zabio svoja dva jedina pogotka za Vatrene. Ukupno je za nacionalnu vrstu odigrao 26 utakmica.

Međutim, nekako nakon te utakmice s Španjolcima karijera mu je krenula po zlu. Više ništa nije bilo isto. Bayer ga je prvo 2019. godine posudio Augsburgu koji ga na kraju nije otkupio, a povratkom u Leverkusen Jedvaj je bio osuđen na klupu za pričuve. Izgubio je i status reprezentativca. U ljeto 2021. godine za četiri milijuna eura odlazi u moskovski Lokomotiv. Međutim, kao što smo naveli u uvodu moskovski kub se našao u ogromnim financijskim problemima, te praktički mora rasprodavati momčad. Iz tog razloga je Jedvaj završio u Al Ainu.

Linker
26. travanj 2024 08:59