Hoće li se SP u nogometu ipak igrati svake dvije godine?

 ULRIK PEDERSEN Nurphoto Via Afp
‘MLADI TO ŽELE‘

FIFA bi ovime zaradila bogatstvo: Evo koliko bi se novca slilo u kasu ako SP bude svake dvije godine

Predsjednik krovne nogometne organizacije predstavio je studiju koja podupire češće održavanje SP-a.
Piše: S.N.Objavljeno: 21. prosinac 2021. 21:41

FIFA ne odustaje od ideje organiziranja Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Iako je u listopadu svjetska krovna organizacija napravila korak unatrag vezano uz ovu ideju nakon što su je kritizirali UEFA i CONMEBOL, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je opet iznio ovu ideju, a sve je podupro s financijskom zaradom koja bi se potrošila u razvoj nogometa.

"Svjetsko prvenstvo koje bi se održavalo svake dvije godine donijelo bi 3,5 milijarde dolara koje bi se solidarno podijelile za razvoj nogometa onim državama kojima je to najpotrebnije", prenosi Guardian Infantinove riječi koji je nastavio:

"To je potpuno suprotno od onoga što je nudila Superliga. Ovo je prilika za sve i to je osnovni princip ovog projekta."

Infantino je predstavio studiju koju je napravila konzultantska grupa Nielsen, a koja bi u četverogodišnjem planu donijela povećanje prihoda od 62% za FIFA-u ako bi se Svjetsko prvenstvo organiziralo svake dvije godine. Predsjednik FIFA-e je naglasio i kako se sadašnja kvaliteta nogometa stacionirala u samo nekoliko država.

"Ne možemo ostatku svijeta reći kako je nogomet globalni sport, dajte nam vaš novac i gledajte nas na televiziji. Razumijem da u nekim zemljama praktično imate Svjetsko prvenstvo dva puta tjedno jer najbolji nogometaši igraju u tim ligama, ali u drugim zemljama, regijama pa čak i kontinentima najbolje igrače možete gledati uživo jednom u životu. Moramo razmisliti o svim elementima kada razmišljamo o napretku nogometa.

Infantino je cijelu priču zaključio s onim argumentom kojeg je iznio i Arsene Wenger, začetnik ideje o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine.

"Studija, koja je rađena na više od 100.000 ljudi u 140 zemalja da mlađe generacije žele da se Svjetsko prvenstvo igra češće nego je to sada slučaj", rekao je Infantino.

Linker
19. kolovoz 2022 12:53