Aa/abaca/abaca Press/profimedia
OTVORENA PROZIVKA

‘FIFA je znala kome daje SP, htjeli su katarsko bogatstvo i mito, samo nisu željeli jednu stvar...‘

Novinar Daily Maila žestoko je kritizirao FIFA-u uoči početka SP-a
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 18. studeni 2022. 14:14

Konzumacija alkohola tijekom predstojećeg Svjetskog prvenstva posljednjih je mjeseci goruća tema među navijačima koji će boraviti u Kataru, a svoj (kritički) osvrt na cijelu situaciju sada je dao i kolumnist Daily Maila, Martin Samuel.

- Sva ova polemika o dostupnosti i cijenama alkohola, gdje i kada se može nabaviti, koliko će dugo barovi raditi… Ne zvučimo baš pametno. Čini se da smo ovdje samo zbog piva – navodi Samuel u svom tekstu koji je napisan prije službene odluke o zabrani konzumacije piva na stadionu tijekom utakmica, pa nastavlja:

- Razgovaramo o regijama Zaljeva u smislu slobode, i to je razumljivo, ali s tim dolazi i pretpostavka da one moraju željeti ono što i mi, a to nije istina. Kultura pijenja koju smatramo dijelom iskustva na dan utakmice, druge zemlje smatraju zbunjujućom, pa čak i nepoželjnom. I imaju pravo. Nitko tko je bio na Wembleyu na finalu Europskog prvenstva ne bi ono što se događalo toga dana smatrao poželjnim. Bilo je užasno, prijeteće i grubo. Da je Katar upotrijebio snimke tog dana kako bi podržao argument za pooštravanje zakona o konzumaciji alkohola, umjesto da ih olabavi tijekom turnira, tko bi ih mogao kriviti?

Britanski novinar, potom, ukazuje na preokret koji se dogodio u katarskom pristupu.

- Umjesto toga, krenuli su putem prekršenih obećanja. Pivo je trebalo biti jeftino, ali nije. Skupo je – više od 13 eura za pola litre Budweisera. I trebalo ga je biti u izobilju – ali neće zato što će licencirano radno vrijeme biti strogo kontrolirano, prodajna mjesta ograničena, a mjesta oko stadiona uglavnom skrivena. Domaćini ne vole pivopije pa im otežavaju posao. A čini se da je onaj dio domaćina koji je bio spreman na kompromis, Vrhovni odbor slomio. U Zaljevu uvijek postoji Vrhovni odbor i zbog toga je često teško obaviti posao s "eventima". Budweiser će biti ohrabren od organizatora, čiji je prioritet isporuka uspješnog turnira, ali te će sporazume morati potpisati članovi Vrhovnog odbora s potpuno drugačijim konceptom uspjeha.

U završnom dijelu teksta Britanac ističe stvarnu pozadinu problema.

- Suština problema je u tome što je FIFA odvela Svjetsko prvenstvo u Katar i onda očekivala da Katar neće biti Katar. Htjeli su bogatstvo nacije, njen rastući utjecaj i svakako unosno mito, samo nisu htjeli da Katar bude domaćin katarskog turnira – piše 58-godišnjak, pa zaključuje:

- Godinama su održavali lažnu zapadnu dobrodošlicu, zapadne kompromise i stavove. Zašto bi domaćini morali promijeniti svoja temeljna uvjerenja? FIFA je duboko u sebi znala kamo ide njihovo SP i što će dobiti. Nedavno je Katar počeo pokazivati mišiće nakon toliko lažnih kompromisa, zbog čega se pivo približava 14 eura. Za mnogo toga je Katar kriv, ali ne i za ovo. Oni vam ne žele prodati pivo, a zapravo to nikad nisu ni htjeli, ali to je bila FIFA-ina cijena za uzimanje njihovog novca.

Linker
18. travanj 2024 00:23