Karim Benzema i Lionel Messi

 GABRIEL BOUYS/Afp
DODJELA 27. VELJAČE

Fifina nagrada The Best: Favorit se izdvaja, ali zapanjujuće je da su se tek sad sjetili jednog igrača

Benzemi su se šanse smanjile nakon što ga je ozljeda spriječila da zaigra na Svjetskom prvenstvu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. veljača 2023. 07:30

FIFA je objavila tri imena u finalnom izboru za trofej The Best, za titulu najboljeg igrača 2022. Iznenađenja nije bilo, ta trojica su Karim Benzema, Leo Messi i Kylian Mbappé. Benzema i Mbappé će tražiti svoj prvi trofej The Best, dok Messi ima priliku osvojiti drugi nakon onog iz 2019.

Karim Benzema ponovno je u potrazi za velikom individualnom nagradom, nakon što je prošle sezone osvojio UEFA-inu nagradu za najboljeg igrača, a onda i svoju prvu Zlatnu loptu.

U 2022. u kojoj je napadač Real Madrida vodio svoju momčad do osvajanja LaLige i Lige prvaka (najbolji strijelac i najbolji igrač u oba natjecanja), njegov kraj godine smanjuje njegove šanse da ostvari svoj prvi The Best, jer ga je ozljeda kvadricepsa spriječila da zaigra na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Bez sumnje, 2022. ostat će zapamćena kao godina Lea Messija. Argentinac je nakon brojnih neuspjelih pokušaja izborio naslov prvaka svijeta s Argentinom. Osvojio je i Zlatnu loptu kao najbolji igrač SP-a.

Zapanjujuće je da je Kylian Mbappé po prvi puta u najužem izboru. Francuz još nije osvojio nijednu prestižnu pojedinačnu nagradu. Najbolji strijelac Ligue 1 i najbolji igrač PSG-a prošle sezone, Mbappé nije uspio osvojiti svoj drugi SP. U Kataru je ipak odigrao fantastično prvenstvo, primio Zlatnu kopačku kao prvi strijelac, Srebrnu loptu, te je postigao povijesni hat-trick u finalu.

U ponedjeljak, 27. veljače pobjednik će biti proglašen na gala svečanosti na kojoj će se uz mnoge druge nagrade izabrati i najbolji trener, najbolji vratar i najbolja jedanaestorica godine.

Linker
17. svibanj 2024 10:30