Santiago Bernabéu i dalje se nada finalu SP-a 2030.

 Agenciolof/Actionplus/Profimedia
ARHITEKTONSKO ČUDO

FOTO: Gradi se mega-stadion od 113.000 gledatelja, Realovom domu žele preoteti finale Mundijala

Marokanske vlasti osigurat će više od 450 milijuna eura za izgradnju najvećeg stadiona u Africi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. listopad 2023. 10:40

Maroko je oduševio brojne arapske navijače plasmanom u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru, a za sedam godina namjerava oduševiti cijeli svijet. I usput planira ‘ukrasti‘ veliko finale Madridu, odnosno stadionu Santiago Bernabeu.

O čemu se radi? Domaćini sljedećeg Mundijala bit će Španjolska, Portugal i Maroko. Iako bi obnovljeni Bernabeu bio logičan izbor za finalni susret, imat će opasnu konkurenciju u novom stadionu kojeg Marokanci namjeravaju izgraditi u svojoj najvećoj luci Casablanci.

Španjolski As prenosi kako će super-moderna građevina imati kapacitet od čak 113.000 gledatelja, što bi trebao biti veliki adut u kandidaturi za finale Svjetskog prvenstva.

Marokanske će vlasti osigurati više od 450 milijuna eura za izgradnju najvećeg stadiona u Africi i drugog najvećeg na svijetu. S obzirom na to da je završetak izgradnje planiran za 2028. godinu, neće biti gotov za Afrički kup nacija koji će se 2025. održati u Maroku, no predstavljat će veliku konkurenciju Španjolcima.

Jedini uvjet kojeg postavlja Fifa jest da stadion na kojem se igra finale mora imati više od 80.000 mjesta. Casablanca, Bernabeu i Camp Nou u Barceloni, dakle, mogu ući u konkurenciju...

Marokanci planiraju rekonstrukciju stadiona u Tangieru, Rabatu, Agadiru, Marrakechu i Fezu, na kojima će se održati kontinentalno prvenstvo. Ukupni troškovi obnove iznosit će oko 870 milijuna eura, a ukupno je marokanska vlada za Mundijal pripremila ulaganje u stadione vrijedno milijardu i 300 milijuna eura.

Linker
16. travanj 2024 20:41