DAMIR SKOMRLJ Cropix
OGLED NA RUJEVICI

FOTO: Riječani i Ukrajinci remizirali u dvoboju za mir, Drmić zabio pred veliko finale Kupa

Završilo je 1:1, a Ukrajina je nakon Maksimira i Poljuda odigrala dvoboj i u Rijeci.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 18. svibanj 2022. 19:59

RIJEKA - UKRAJINA 1:1 (Drmić 36' / Garmaš 24')

RIJEKA Stadion HNK Rijeka. Gledatelja 2200. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Balen i Kezele. Četvrti sudac: Melnjak.

RIJEKA: Zlomislić, Solano, Čestić, Krešić, Bodetić, Selahi, Stanić, Murić, Bušnja, Vuk, Drmić (još su igrali: Obregon, Posinković, Dujmović, Pavičić, Prince, Lepinjica, Burčul, Coupland, Stojković). Trener: Goran Tomić.

UKRAJINA: Buščan, Bondar, Sirota, Konoplja, Sidorčuk, Dovbik, Bujalski, Kačaraba, Sikan, Garmaš, Zubkov (još su igrali: Riznik, Pjatov, Zabarnij, Stepanenko, Šaparenko, Tišankov, Mudrik, Matvijenko, Kravajev, Pihaljonok, Jaremčuk, Besjedin). Izbornik: Oleksandr Petrakov.


Nogometaši Rijeke u prijateljskoj su i humanitarnoj utakmici na svojoj Rujevici ugostili izabranu vrstu Ukrajine. Iako je rezultat na ovakvim priredbama obično u drugom planu, nogometaši Rijeke i Ukrajine “potrudili” su se da niti na terenu, u duhu prijateljstva i humanosti, ne bude pobjednika, završilo je 1:1 iako je Rijeka u većem dijelu susreta bila bolji protivnik. Ispratila je Armada pljeskom svoje pulene nakon posljednjeg zvižduka suca Ivana Bebeka uz jasni poziv za pobjedu u “svetom gralu” ove sezone, finalu Kupa protiv Hajduka.

Vuk odradio posao

Nakon početnog ispitivanja snaga i nešto sporijeg ritma na terenu, prvi su zaprijetili Ukrajinci. Artjom Dovbik u 14. minuti isprobao je svoj udarac s 15-ak metara, vratar Bijelih Martin Zlomislić bio je siguran. Minutu kasnije prvu priliku stvorila je i kombinirana momčad Rijeke, Matej Vuk je na asistenciju Josipa Drmića lijepo pucao s desne strane, no lopta je fijuknula pored desne vratnice vratara Ukrajine i kijevskog Dinama, Buščana. U 24. minuti Ukrajinci su poveli, s desne strane lijepo je prošao Bujalski, ubacio u šesnaesterac gdje je pronašao Denisa Garmaša. Ofenzivni veznjak Dinama iz Kijeva iz trka je opalio loptu s 15-ak metara, bio je to neobranjiv udarac za Zlomislića.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Tri minute kasnije svoj udarac isprobao je i Robert Murić. Sjurila se riječka “sedmica” po svojoj desnoj strani, prevarila nekog od braniča i snažno, ali neprecizno opalila s 20-ak metara. U 36. minuti Bijeli su stigli do izjednačenja. Više od pola posla napravio je Matej Vuk, njegov snažan udarac odbio se od vratnice na nogu najboljem strijelcu Rijeke ove sezone, Josipu Drmiću. Švicarskom internacionalcu, kojem će ova utakmica dobro doći s obzirom da protiv Dragovoljca u subotu odrađuje i svoju drugu utakmicu suspenzije, nije bilo teško poentirati s pet metara pored nemoćnog Buščana. Do kraja prvog dijela vidjeli smo još dvije prilike Ukrajine i jednu Denisa Bušnje. U 40. minuti Artem Dovbik petom nije najbolje zahvatio loptu par metara od gola, a tri minute kasnije njegov je udarac bio bolji, jači, no ovog puta otišao je preko grede. Dvije minute ranije Rijeka je mogla stići i do vodstva da je dupli pas između Vuka i Bušnje potonji završio udarcem umjesto “dodavanjem” čuvaru ukrajinskih vrata.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U nastavku susreta, u kojem je trener Tomić očekivano dao priliku i preostalim igračima s klupe, Rijeka je prva zaprijetila. U 53. minuti svoj udarac oprobao je opet Josip Drmić, ovog puta njegov udarac s 22 metra obranio je Dmitro Riznik, vratar Ukrajine koji je dobio priliku braniti u drugom dijelu. Dvije minute kasnije Oleksandr Sirota nakon ubačaja s desne strane probao je glavom poentirati, no njegov je udarac prošao pored desne vratnice vratara Zlomislića. U 69. minuti ponovo je pokušao Drmić udarcem iskosa s preko 20 metara, no rezultat se nije mijenjao. U 84. minuti Ukrajina je imala svoju najbolju priliku u nastavku, Mihajlo Mudrik nanizao je nekoliko igrača Rijeke s lijeve strane, uputio udarac s 10-ak metara, no Zlomislić je bio siguran. Već u idućem napadu mogla je Rijeka stići do pobjede, no udarac Dennisa Stojkovića s 20-ak metara odsjeo je na vratnici za kraj susreta u kojem se Rijeka prezentirala u prekrasnom ambijentu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Potpora gostima

Suncem okupanu Rujevicu je u ovoj “humanitarki” pohodilo 2200 gledatelja, a sav iznos prikupljen od ulaznica bit će uplaćen na online globalnu platformu “United24” koja brine o humanitarnoj pomoći ratom pogođenim dijelovima Ukrajine. Još se nije dogodila ovakva utakmica u Rijeci u kojoj je nominalno gostujuća momčad imala toliko potporu, što od nekoliko stotina svojih navijača, što od ostatka stadiona predvođenih najvatrenijim pristalicama Rijeke, Armadom, koja je i za ovu potrebu uz svoj, stavila i transparent jasnog izričaja “Slava Ukrajini”. Brojni ukrajinski barjaci što simboliziraju brojna žuta plodna polja i plavo nebo nad Ukrajinom, ponosno su se vijorili na Rujevici koja je baš za ovu potrebu”dozvala” i Eola, boga vjetra. Zastave nošene burom savršeno su se uklopile u ambijent zajedništva i prijateljstva dva naroda koji su pljeskom i pjesmom nagradili svaki dobar potez kako Ukrajinaca, tako i nogometaša Rijeke. Slavilo se Ukrajinu, nogomet i - život u kojem nema ratnih razaranja, neutješnog dječjeg plača i nevinih žrtava. Nek’ živi - ljubav.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Pola sata prije početka utakmice na tribinama Rujevice skupilo se i nekoliko stotina navijača Ukrajine pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja u kojima se brojni pripadnici ukrajinskog naroda nalaze u - izbjeglištvu. Nekoliko velikih prepoznatljivih plavo-žutih zastava i mnoštvo njihovih manjih varijanti ponosno se vijorilo na svim tribinama, Ukrajini, odnosno slobodi i miru u čast. Poseban gost susreta bio je i Darijo Srna, dugogodišnji bivši reprezentativac Hrvatske i član ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, kluba u kojem je Darijo odigrao gotovo cijelu profesionalnu karijeru. Do početka ratnih strahota Srna je u Donjecku prvo obavljao funkciju pomoćnog trenera da bi potom preuzeo funkciju sportskog direktora. Bilo je lijepo svjedočiti tom zajedništvu i ukrajinskim pjesmama u Hrvatskoj, u Rijeci. Neka se zajedno glasno začuje poruka - mira. (sl)

Linker
24. travanj 2024 22:13