TOM DUBRAVEC Cropix
VRATILI IM ZA BANOVINU

FOTO/VIDEO: Hrvatski navijači jednim potezom ostavili turske bez teksta, ovo će im dugo pamtiti

Najavljeno je na utakmici 600-700 hrvatskih navijača čiji je smještaj na korneru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 15:18

Hrvatski navijači napravili su sjajan potez vrijedan pljeska, oduševili su Turke i pridonijeli prijateljskoj uvertiri u utakmicu domaće i naše reprezentacije. Donijeli su dva transparenta podrške turskom narodu u teškoj nevolji koja ga je pogodila. I onima kojim su ostali bez najmilijih, i onima koji su bez krova nad glavom i svim drugima koji s njima trpe na razne načine. Ujedno, to je i zahvala za veliku pomoć koju je turska država pružili stradalima u potresu kod nas na Banovini i Zagrebu.

Mirko Bebek, predsjednik Skupštine Kluba navijača Mi Hrvati u utorak ujutro predao je na stadionu organizatorima transparente na kojima su hrvatska i turska zastava, a između njih natpis Sizinleyis iliti Uz vas smo.

image

Hrvatski navijači će podržati turski narod pogođen potresom

DRAžEN ANTOLIć

Kako je to ranije najavljeno veleposlaniku Turske u Zagrebu Yavuzu Selimu Kiranu koji je komunicirao s vlastima da akcija bude odobrena, Turci su bili upućeni te su odgovorili porukama koje su također osvanule na tribinama: "Hvala vam što ste uz nas", napisano na njihovom i našem jeziku i garnirano zastavama te još jedna: "Zahvalni smo na vašoj podršci i prijateljstvu".

Turska je itekako pokazala empatiju i solidarnost prema Hrvatskoj, posebno Banovini, neki naši ljudi u tom kraju i dalje žive u kontejnerima koji su donacija njihove vlade, a Hrvatska je također odgovorila kad je njih ponovno, a nažalost tom im se događa, zadesila tragedija. Kao i susjednu Siriju.

image

Transparent na stadionu u Bursi

DRAZEN ANTOLIC

Mi Hrvati su nositelji inicijative, u pismu dopredsjedniku turskog saveza i šefu sigurnosti Bulentu Perutu između ostaloga su naveli:

image

Željko Bulić (Mi Hrvati) i turski veleposlanik u RH

DRAZEN ANTOLIC

- Hvala vam što ste nam omogućili da podržimo turski narod u ova teška vremena. Vi ste pomogli nama kad nam je bilo najteže, pogotovo nakon potresa u Sisku i okolici.

Najavljeno je na utakmici 600-700 hrvatskih navijača čiji je smještaj na korneru te je usklađeno da jedna poruka bude ispred njih, praktično iza korner zastavice, a druga visoko podno semafora. Veličine 10 x 1.3 metra te 7 x 1 metar.

- Turci su nas iznimno prijateljski i srdačno dočekali, lijepo je vidjeti takvo razumijevanje i podršku dvaju naroda. Njima je to prva utakmica nakon potresa koju reprezentacija igra u domovini i jasno da je nabijena emocijama. Osim toga i prva utakmica reprezentacije u Bursi nakon 20 godina – komentirao je Bebek.

Akcija je dobila ovdje golem odjek, nogomet nikad nije bio sport, on je politika i diplomacija, a osim hrvatske reprezentacija i navijači često našu zemlju prikazuju u najboljem svjetlu. Ima, dakako, i drugih primjera, nereda i problema, srećom sada manje nego ranije...

Hrvati su tijekom utorka "kapali" u Bursu, tek poneki pojavili su se večer ranije. Pretežno su bili u Istanbulu odakle su nam poslali video kako su "natjerali" ulični bend da svira i pjeva Luki Modriću.

- Istanbul je bio za kupovinu i provod, a Bursa je za utakmicu. Ti su gradovi kao nebo i zemlja, zamislite kazali su nam neki u Istanbulu – budete li imali problema u Bursi, zovite nas da ih pretučemo – komentirali su nam pojedini navijači koje smo u manjima skupinama sretali po gradu. Zbog jake kiše koja je veći dio dana prala Bursu tražilo se mjesto gdje bi se mogli okupiti u većem broju i nije ga bilo lako naći. To je klasičan turski grad, stari centar, tržnica i industrija. Dakako, uz bogatu kulturnu baštinu.

image

Navijači iz Ljubuškog u Bursi

DRAZEN ANTOLIC

- Pitali smo gdje možemo popiti pivo, kazao nam je čovjek kraj stadiona – to nećete naći u ovom gradu. U Istanbulu toga ima obilje, odgovorili smo. Pogledao nas je mrko i uzvratio – mi nismo Istanbul – prepričali su nam drugi prenoseći dojam rivalstva. Bursa je prilično konzervativan islamski grada, a Istanbul svjetska metropola.

No, to ovog utorka nije nimalo važno, bitna je utakmica, bitna je solidarnost i prijateljstvo koje su oba naroda i države iskazale jedni drugima. Pa i preko nogometa. Izbornik Turske Nijemac Stefan Kuntz je u intervjuu za SN zahvalio Luki Modriću, Dominiku Livakoviću i Jošku Gvardiolu na pomoći donirajući dresove za aukciju.

- Hrvati braćo, vi ste naša braća – u nekoliko navrata, na nekoliko mjesta ovom su se novinaru i kolegama obratili ovdašnji ljudi. Idilično ozračje, ali obje su ekipe znale da na terenu postoji samo jedan cilj – pobjeda.

700-800 naših navijača došlo je podržati Vatrene u tom krucijalnom cilju, ovako je to izgledalo uoči početka...

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Linker
12. travanj 2024 11:51