Aleksander Čeferin

 COSTAS BALTAS/AFP/PROFIMEDIA Costas Baltas/afp/profimedia
NA STOLU RADIKALNA IDEJA

Grci dobili ozbiljno upozorenje predsjednika UEFA-e: ‘Bijesni smo! Dosta je ovoga, prestanite to raditi‘

Grčki premijer rekao je da će sve navijačke udruge ultrasa biti zatvorene
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 17:43

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin nalazi se u Ateni, gdje se sastao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

- Tužni smo i bijesni zbog ovih strašnih stvari koje su se dogodile, zbog ovog besmislenog nasilja. Bijesni smo jer neki koriste nogometne utakmice za nasilje. Zamislite kakva osoba morate biti da napadnete nekog jer nosi dres drugog kluba – rekao je Čeferin u Grčkoj.

Prvi čovjek europskog nogometa poručio je kako je navijačko nasilje ‘rak nogometa‘.

– Ne zovite ih nogometnim navijačima. Oni nisu navijači. Oni samo koriste nogomet za svoje glupe ideje. Dosta je nasilja. Nasilje i huliganizam nisu problem samo Grčke, nego cijele Europe. Moramo iskorijeniti taj karcinom iz društva – naglasio je Slovenac.

image

Kyriakos Mitsotakis i Aleksander Čeferin

ANGELOS TZORTZINIS/AFP/PROFIMEDIA Angelos Tzortzinis/afp/profimedia

Predsjednik UEFA-e sudjelovao je i na sastanku s vlasnicima najvećih grčkih nogometnih klubova Olympiacosa, Panathinaikosa, AEK-a i PAOK-a, na kojem su bili i ministri iz grčke vlade. Premijer Mitsotakis najavio je kako će sve navijačke udruge ultrasa širom Grčke biti zatvorene, te će svaki klub dobiti samo jednu službenu udrugu koja će biti pod izravnim nadzorom svakoga kluba.

Povod ovakvoj reakciji je nedavno ubojstvo navijača AEK-a Michalisa Katsourisa uoči neodigrane utakmice sa zagrebačkim Dinamom.

Grčki je premijer dodao kako policija preuzima kontrolu nad udruženjima navijača ‘koji su nam radili probleme‘, te je dodao da postoji i mogućnost trajnog zatvaranja navijačkih udruga, bude li ta drastična mjera potrebna.

Ubuduće bi se navijačko nasilje moglo kažnjavati i isključivanjem klubova iz europskih natjecanja, no napomenuo je kako se nada da se to neće dogoditi.

Sve u svemu, u Grčkoj će policijske provjere i kontrole vezane uz navijače biti još jače i obuhvatnije...

Linker
28. rujan 2024 15:41