Foto Arena Ltda/Alamy/Alamy/Profimedia
I DINAMO PUNI BLAGAJNU

Gvardiol bi odlično došao i Ancelottiju i Guardioli, hoće li na kraju priče presuditi - Luka Modrić!?

U 2023. godini nedvojbeno će se dogoditi basnoslovni transfer mladog hrvatskog stopera
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. prosinac 2022. 11:09

U prvom danu rujna RB Leipzig objavio je kako je produžio ugovor s Joškom Gvardiolom. Suradnju koja je bila već dugoročno definirana, do 2026. godine, njemački bundesligaš je produžio za još jednu godinu. Učinili su to u Leipzigu nakon što su ljetos dobili konkretne ponude iz Premiershipa (prije svih Chelsea) vrijedne do 80 milijuna eura. Zašto se ugovor produžio ako je poslovna politika RB Leipziga da kupuje jeftinije i skuplje prodaje igrače? Radi ilustracije, otkako su u prvoj Bundesligi (2016./17.), klub iz orbite Red Bull uložio je ukupno 538 milijuna eura, a utržio je od transfera 410 milijuna.

Mudar potez Dinama

Uzmemo li u obzir da je sadašnji kadar Leipziga vrijedan na tržištu 490 milijuna eura, a da je samo jedan igrač (Gvardiol) tretiran prvim koji će se vjerojatno prodati za troznamenkasti iznos, onda je jasno da je klub vrlo pozitivan. Onako kako je to htio nedavno preminuli (su)vlasnik Red Bull korporacije, Dietrich Mateschitz. Što će se promijeniti u poslovanju nogometnih klubova iz te franšize još nije definirano, ali ako ostanu dio korporacije, sasvim je izvjesno da će morati, pogotovo sada, biti samoizdrživi.

U tom kontekstu se logičnim nameće kako će RB Leipzig u 2023. godini transferirati Joška Gvardiola. Ugovor su mu produžili kako bi imali bolju pregovaračku poziciju, ali i da mu prilagode platežni razred primanja sukladno njegovoj novoj vrijednosti na tržištu. Gvardiol je u Leipzig došao 2021., ali je ugovor potpisan još godinu prije i to će se pokazati za njemački klub iznimno mudro.

Dinamu su ga platili 18,8 milijuna eura, te se obvezali po izlaznom transferu uplatiti još 20 %. Dinamo je također bio vrlo mudar. Nitko, naravno, nije znao 2020. godine koje će dimenzije kvalitete dostići Gvardiol, ali struka je bila prilično jedinstvena u prognozi da će postati igrač za najviše razine natjecanja, što je posljedično barem dupliranje cijene koju su, recimo, Modri inkasirali. No, s 20 godina Gvardiol brzinom “tržišnog zvuka” ruši limite.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Keita je rekorder

Od svibnja prošle godine, kada je procijenjen na 19 milijuna eura, već 9 mjeseci kasnije vrijednost je porasla po TM-u na 30 milijuna eura. No, impresivno je to da je od ožujka do rujna ove godine vrijednost duplirana (60). Nema dileme kako će nakon odličnog mu Mundijala TM-ova procjena značajno porasti...

Uskoro, 23. siječnja, Joško Gvardiol navršit će 21 godinu. Jako je teško vjerovati da bi mogao već tijekom zimskog prijelaznog roka otići jer dimenzije njegova transfera logično nameću značajniji ljetni rok. RB Leipzig je do sada najskuplje prodao Keitu (60 milijuna € u Liverpool), pa Wernera (53 milijuna € u Chelsea), te će se Gvardiolov transfer sigurno pokazati najboljim poslom kluba u povijesti.

Pogotovo što je Keita koštao 10 milijuna eura više nego Gvardiol. Mogućnost da njemački klub duže zadrži mladog igrača nema realnosti. Prije svega zato što je klub natjecateljski limitiran (dominacija Bayerna u Njemačkoj, slaba konkurentnost u LP), drugo zbog financijskih logika i zarade, a treće i zbog igračevih ambicija. Kada se za nekog zainteresiraju najvažniji klubovi svijeta (europski), onda je tu malo prostora za odolijevanje. Gdje bi mogao zaigrati Gvardiol nakon Leipziga?

Modrićevi nagovještaji

Sam igrač dao je naslutiti da ga privlači engleski Premiership. Vjerojatno je da bi u Leipzigu jedva dočekali taj pravac jer su Englezi uvjerljivo najveći platiše. Recimo, Boehlyjev Chelsea je bez treptaja izvukao 65 milijuna eura za lijevog beka Cucurellu, dobrog, ali ništa specijalnog igrača. Manchester City je za dva mlada stopera, koji nisu bolji od Gvardiola, naprotiv, izvukao 72 (Ruben Dias), odnosno, 65 (Laporte) milijuna eura. Za igru koju forsira Pep Guardiola hrvatski je mladi stoper idealan. I znano je da su emisari Cityja već u pokretu po tom pitanju.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Joško Gvardiol je, među inima, dao do znanja da je Real Madrid poseban klub. Ima li realnih temelja da su iz Kraljevskog kluba pokrenuli aktivnosti na projektu Gvardiol? Luka Modrić o tome nije dao naslutiti (još) ništa, iako je 100 % sigurno da bi on o tome mogao imati vrlo precizne, ajmo reći, nagovještaje. Kao kada je Mateo Kovačić iz Intera stigao u Madrid i kada je Florentino Perez konzultirao Modrića i zadužio ga da lobira za Real.

Kakva je situacija s obranom Reala? Ovog trenutka Ancelotti ima na raspolaganju pet stopera i to Edera Militaa (24 godine), Davida Alabu (30 godina), Antonija Rudigera (29 godina), Fernanda Nacha (32 godine) i Jesusa Valleya (25 godina).

Mudra investicija

Potonjem je već klub sugerirao prodaju jer nije u prvom planu. Nacho je veteran koji će ostati kao simbol domaćeg igrača, a iskusni Alaba i Rudiger su stožerni igrači uz mlađeg Militaa. Realno je da bi Gvardiol bio vrlo mudra investicija Reala za dugo razdoblje. S tehničke strane, naš igrač je sasvim sigurno, već sada, kvalitetom na razini Realovih kriterija. Ukoliko postoji volja igrača, i realnost da se napredovanja u Madridu nameću kao logika, koje su moguće prepreke tom ostvarenju?

Joško Gvardiol će biti posao iznad 90 milijuna eura jer su već do sada vodeći engleski klubovi (i manje konkurentni zbog lige, PSG) baratali tim iznosom ponude. No, Real Madrid je takve razine transfera plaćao isključivo za top napadače. Cristiana Ronalda doveli su 2009. za ondašnjih astronomskih 94 milijuna eura. Gareth Bale doveden je 2013. za 101 milijun eura, dok je 2019. Eden Hazard plaćen Chelseaju 115 milijuna eura. Najskuplje plaćeni obrambeni igrač, to jest stoper, bio je Eder Militao, kojeg je Real platio Portu 2019. godine okruglih 50 milijuna eura.

Hoće li novo vrijeme i građenje mlađe momčadi za iduću dekadu promijeniti taj pristup, brzo će se doznati...

image
GABRIEL BOUYS Afp

KRETANJE CIJENE NA TM-u U ZADNJIH GODINU I POL

19,0 mil €

- svibanj 2021. kao igrač Dinama

25,0 mil €

- prosinac 2021. kao igrač Leipziga

30,0 mil. €

- ožujak 2022. kao igrač Leipziga

35,0 mil. €

- lipanj 2022. kao igrač Leipziga

60,0 mil. €

- lipanj 2022. kao igrač Leipziga



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Izostanak Brozovića bit će veliki udarac za Hrvatsku, a Dalić bi zbog toga mogao promijeniti sustav." To je glavni zaključak današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio nogometni stručnjak Robert Palikuča. Pogledajte Mundocast:

Linker
19. travanj 2024 06:58