Joško Gvardiol

 David Blunsden/actionplus/profimedia
‘ROLLS ROYCE MANCHESTERA‘

Gvardiol glavna zvijezda Cityjeve naslovnice: ‘Da ste mi to rekli prije tri godine, pitao bih - šalite li se?‘

Najskuplji branič svijeta govorio je o Dinamu, Daniju Olmu i mnogim temama
Piše: SNObjavljeno: 01. prosinac 2023. 17:51

Joško Gvardiol ovog ljeta ostvario je najveći transfer u povijest za jednog stopera, zamijenivši crveno bijele boje RB Leipziga za nebeskoplavu nijansu Manchester Cityja. Cifra od 90 milijuna eura stavila je veliku odgovornost na hrvatskog reprezentativca, koji u premijernoj sezoni bilježi solidne partije za aktualnog osvajača Lige prvaka. Ususret gustom ‘božićnom‘ rasporedu u Premier ligi u prosincu, službene stranice Manchester Cityja objavile su novi digitalni magazin čija je glavna zvijezda na naslovnici upravo Joško Gvardiol.

Hrvatski stoper napravio je intervju povodom prvih šest mjeseci u klubu, a uz to je iznio i dojmove o svojim početcima u Zagrebu prije dolaska na najveću nogometnu scenu.

image

Joško Gvardiol

A Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Građani u magazinu nazivaju Gvardiola "Rolls Royce braničem", koji će biti "velika prednost za City u nadolazećim godinama", te kako "nije teško razumjeti zašto ga se smatra jednim od najboljih mladih braniča u svjetskom nogometu".

- Odrastao sam u Zagrebu sa svojom obitelji - roditeljima i dvjema sestrama - to je mjesto koje će uvijek biti dom i lijepo je vratiti se tamo i posjetiti svakoga kad mogu - rekao je Gvardiol na početku.

- U Dinamu sam bio 12 godina, odrastao sam i bio dio najboljeg kluba u Hrvatskoj i ako mene pitate, volio bih se jednog dana tamo vratiti živjeti.

Progovorio je i o svojem odnosu s još jednim bivšim igračem Dinama, Danijem Olmom, s kojim je dijelio svlačionicu u RB Leipzigu.

- Dobra stvar je bila što je Dani Olmo bio tamo sa mnom, znali smo se iz dana u Dinamu, on je oko četiri godine stariji od mene, tako da mi je bio kao veliki brat i jako fin dečko. Definitivno mi je pomogao da se naviknem i stvarno sam sretan što je bio dio nove stranice u mojoj karijeri.

image

Joško Gvardiol

Nigel Keene/Afp/Profimedia

Gvardiol je rekao da mu je razumijevanje igranja na drugim pozicijama pomoglo da postane bolji nogometaš.

- Rekao bih da je moj stil igre prirodan, ali možda mi je najviše pomogla momčad u kojoj sam igrao dok sam bio mlad (NK Trešnjevka i juniori Dinama) jer sam igrao na svim pozicijama - rekao je.

- Srednji branič, bek, broj 10, napadač - desno krilo koje je ulazilo unutra - igrao sam posvuda i to ti pomaže da naučiš i razumiješ što se traži od svake uloge.

Naglasio je kako još uvijek nije u potpunosti svjestan da igra u tako velikoj momčadi.

- Malo je nestvarno jer sam prije samo tri godine igrao za Dinamo i da ste me tada pitali ‘bi li volio biti dio Manchester Cityja?‘, rekao bih ‘Hm, da - šališ se sa mnom ili što?‘

Na kraju, Gvardiol je upitan što misli o Manchesteru kao gradu, i njegovoj poznatoj reputaciji kišnog grada.

- Ako me pitate je li vrijeme problem, reći ću da definitivno nije. Ovdje sam da igram nogomet i uživam igrajući za Manchester City, a kiša mi ni najmanje ne smeta. Više sam nego sretan.

Linker
09. svibanj 2024 20:35