Luka Vušković

 DUJE KLARIC Cropix
GOLIJADA U SPLITU

Hajduk srušio Schalke: Sahiti najbolji, zabio i kapetan Biuk, ali i 15-godišnji golemi talent!

Dominantnu ulogu na utakmici imao je raspoloženi Emir Sahiti, strijelac i dvostruki asistent
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 20:00

HAJDUK – SCHALKE 04 4:3 (1:2)

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 3000. Sudac: Ante Terzić (Split). Pomoćnici: H.Radić i Jakšić. Četvrti sudac: Jurić. STRIJELCI: 1-0 Čubelić (24), 1-1 Polter (37), 1-2 Bulter (44-11m), 2-2 Sahiti (47), 3-2 Biuk (61), 4-2 Vušković (72), 4-3 Kozuki (74).

HAJDUK (4-3-1-2): Sentić (od 46. Lučić) – Lovrencsics (od 75. Hrgović), Awaziem (od 46. Simić), Prpić (od 46. Borevković), Melnjak (od 46. Mikanović) - Pukštas, Fossati (od 60. Krolo), Krovinović (od 75. Vrcić) – Čubelić (od 60. Šarić, od 79. Antunović) - Sahiti, Biuk (od 67. Vušković). TRENER: Mislav Karoglan.

SCHALKE 04 (3-5-2): Fahrmann (od 46. Hekeeren) – Sane (od 46. Schell), Boboy, Cisse (od 46. Ivan) – Aydin (od 46. Brunner), Mollet (od 46. Ivan), Kraus (od 46. Latza), Dexler (od 60. Kyerewa), Mohr (od 60. Muller) – Polter (od 46. Karaman), Bulter (od 46. Kozuki). TRENER: Thomas Reis.

ŽUTI KARTONI: Awaziem (43), Kraus (45), Drexler (50), Latza (76), Vrcić (84).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Na oproštaju od kalendarske 2022. na Poljudu se u prijateljskoj utakmici po teškoj južini u prohladnim večernjim satima okupilo tek nekoliko tisuća najvjernijih. Bijeli su u golijadi pobijedili posljednjeplasiranu momčad Bundeslige, a zadnji pogodak postigao je 15-godišnji stoper Luka Vušković, koji tek krajem veljače slavi 16. rođendan. Ipak, dominantnu ulogu imao je raspoloženi Emir Sahiti, strijelac i dvostruki asistent.

Hajduk bez četvorice ozlijeđenih, Lovre Kalinića, Nikole Kalinića, Eleza i Kalika, te petog, reprezentativca Livaje. S druge strane Schalke bez sedam igrača koji su startali u zadnjoj prvenstvenoj utakmici jesenske polusezone sa Bayernom. Karoglan je šansu od početka ponudio dvojici 18-godišnjaka, stoperu Dominiku Prpiću i veznjaku Rokasu Pukštasu.

Godinu stariji Stipe Biuk premijerno je poveo Bijele sa kapetanskom trakom, a prvu šansu je kreirao Sahiti, koji je već u 58. sekundi izašao sam pred vratara gostiju. Pokušao je Sahiti lob udarcem prevariti Fahrmanna, ali obranio je vratar Schalkea i potom uz pomoć vratnice sačuvao svoju mrežu. Međutim, u 24. minuti nemoćan je bio Fahrmann nakon što je Sahiti pobjegao Mohru, ubacio u petarac gdje je Čubelić sa dva metra atraktivno petom u letu poslao loptu u praznu mrežu za pljesak sa splitskih tribina i vodstvo Hajduka 1:0.

image
DUJE KLARIC Cropix

Pogodak Čubelića ipak nije utišao navijače bundesligaša koji su se, osim po jugozapadu, rašili i na zapadnoj tribini. "Schalke null vier, Schalke null vier" skandirali su pristaše Rudara iz Gelsenkirchena, a njihovi su miljenici uzvratili izjednačenjem u 37. minuti. I to petom, kao što su i hajdukovci poveli.

Bulter je prošao Fossatija po lijevoj strani, a Polter pored Prpića petom loptu iza leđa proslijedio u lijevi donji kut. Strijelac prvog pogotka za Schalke izborio je kazneni udarac sedam minuta kasnije. Šutirao je sa 20 metara, a Nigerijac Awaziem je štiteći rukama lice zaustavio i udarac. Sudac Terzić bio je idealno postavljen, tek nekoliko metara od mjesta događaja i odmah je pokazao na bijelu točku, dodijelivši stoperu Bijelih i žuti karton. S bijele točke precizno je pogodio Bulter.

U nastavku je za Bijele na vratima debitirao Lučić, ušao je Mikanović, na lijevog beka je otišao Lovrencsics, a Sahiti je zabio već nakon dvije minute drugog dijela. Presjekao je dodavanje obrambenih igrača Schalkea, iskosa s desne strane izašao pred vratara i smireno plasirao loptu u mrežu za 2:2.

image

Emir Sahiti i Sebastian Polter

DUJE KLARIC Cropix

Potom su slijedila tri pogotka u razmaku od 13 minuta, sa desne strane je asistirao Rokas Pukštas kapetanu Biuku, pa je Sahiti nabacio, a Vušković na drugoj vratnici postavio nogu za 4:2. Schalke je uzvratio preko Japanca Kozukija, zabili su lagano kao na treningu s pet metara poslije prizemnog centaršuta s desne strane u 74. minuti za konačnih 4:3.

Hajduku nakon Schalkea slijedi i posljednja ovogodišnja utakmica, u srijedu, 21. prosinca, gostovanje u Auxerreu.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
24. travanj 2024 19:31