CHARLY TRIBALLEAU Afp
SVI MU SE DIVE

Herojski čin zvijezde Liverpoola dirnuo je svijet, u domovini će po njemu nazvati i stadion

Senegalskog nogometaša su zbog njegovih uspjeha i humanitarnih akcija prozvali Kraljem Afrike
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. veljača 2022. 20:51

Nogometaš Liverpoola Sadio Mane donio je reprezentaciji Senegala prvi naslov pobjednika Afričkoga kupa nacija. Nakon regularnoga dijela bez pogodaka, Senegalci su slavili u ruletu jedanaesteraca, a pobjednički zgoditak s 'bijele točke' postigao je upravo Mane.

Najtrofejniji senegalski nogometaš sada se može pohvaliti osvojenim Premiershipom, Ligom prvaka, Svjetskim klupskim prvenstvom te, napokon, i ovom titulom s reprezentacijom.

Osim veličanstvene nogometne karijere, Sadio Mane u više se navrata istaknuo i značajnim humanitarnim doprinosom. Prijatelji i poznanici ističu njegovu nevjerojatnu skromnost te istančan senzibilitet kad su u pitanju siromašni.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Poznat je primjer s jednom obitelji u kojoj je dijete nastradalo nakon što ga je udario motocikl. Dječak je imao prijelome i nagnječenja po čitavome tijelu, a njegovi roditelji nisu mu mogli priuštiti adekvatnu bolničku njegu. Sane se pritom slučajno našao u istoj klinici kada je doživio potres mozga u utakmici protiv Zelenortskih Otoka. Kada je saznao što se dogodilo, naknadno se raspitao te pronašao nesretnu obitelj. Platio je 400.000 franaka (oko 600 eura) koliko je iznosio cjelokupni bolnički račun. Senegalci vjeruju da ga je zato Bog nagradio titulom prvaka Afrike.

Osim toga, spominje se i kako je financirao izgradnju jedne škole u Babmaliju, mjestu u kojemu je odrastao. Tom je prigodom uplatio čak 250.000 eura.

Također, financijski je sudjelovao i u izgradnji nove džamije te nove bolnice koja danas ima odjel hitne pomoći, rodilište, stomatološku ordinaciju i dr.

"Sjećam se da je moja sestra rođena u našoj obiteljskoj kući samo zato što u selu nije bilo nikakve zdravstvene ustanove. Bila je to uistinu tužna slika. Želio sam izgraditi bolnicu kako bih ljudima dao nadu za život na ovim prostorima", otkrio je senegalski nogometaš u dokumentarcu koji je snimljen o njemu pod nazivom "Sadio Mane, Made in Senegal".

image
SEYLLOU Afp

Rođen je u Bambaliju u Senegalu, malome siromašnom selu. Roditeljima je pomagao u poljoprivredi:

"Nisam imao što jesti. Radio sam u polju, nisam mogao ići u školu, bila su to teška vremena", povjerio se.

Zbog svih tih zasluga, starješina regije Sedhiou (u kojoj se nalazi Maneovo rodno selo) Abdoulaye Diop odlučio je gradski stadion nazvati po najboljem senegalskom nogometašu:

"Ovime smo htjeli iskazati zahvalnost koju prema njemu osjećaju sva naša braća i sestre. Svojim je utjecajem u svijetu približio Bambali i Sedhiou nogometnim masama. To je poklon koji Sadio uistinu zaslužuje", poručio je Diop.

Linker
20. travanj 2024 02:12