Željko Kopić

 ANCA TEPEI/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Anca Tepei/imago Sportfotodienst/profimedia
ŠOKANTAN KRAJ PRVENSTVA

Hrvat 18-strukog prvaka spasio od ispadanja na nevjerojatan način: ‘Dinamo se muči već četiri godine‘

Hrvatski trener ipak je izborio ostanak u elitnom rumunjskom razredu s Dinamom iz Bukurešta
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 30. svibanj 2024. 21:48

Bile su to Sizifove muke, taman kad bi odgurao kamen nadomak vrha brda, on bi se otkotrljao natrag. No za razliku od Sizifa, Željko Kopić je uspio u svojoj misiji, iako je “prokletstvo bogova” i u njegovom slučaju bilo snažno. Hrvatski trener napokon je mogao odahnuti nešto manje od pola godine otkako je sjeo na klupu bukureštanskog Dinama, nakon završetka sezone u kojoj je zbog serije, čak i za nogomet, nevjerojatnih raspleta na travnjaku, zaradio pokoju stotinu novih sijedih vlasi.

Doveden je početkom prosinca 2023. da bi spasio 18-strukog prvaka Rumunjske od novog ispadanja iz elitnog razreda nakon samo dvije godine i to je i napravio. Plesali su Crveni psi po rubu, no u provaliju nisu upali. Spasili su se u zadnji čas, u doigravanju za ostanak.

- Bio je to za mene veliki izazov i, kad se podvuče crta, uspješan. Preuzeo sam klub u zahtjevnom trenutku i ostvarili smo cilj. Mnogi su mi kad sam došao govorili “što ti to treba, pred tobom je nemoguća misija”, no svi zajedno smo uspjeli odraditi posao. Od mog prvog pomoćnika Marija Tota, kondicijskog trenera Alekse Boškovića, ostatka stručnog stožera koji su činili domaći ljudi, pa do igrača među kojima su iznimno važnu ulogu imali bivši HNL-ovci Domagoj Pavičić i Darko Velkovski, koje sam doveo na zimu. Puno toga sam stavio na kocku, ali dolazak mi se isplatio, Dinamo je stvarno velik klub, a rumunjska liga jako dobra i sigurno će u budućnosti biti još snažnija - priča Kopić.

Sve se analizira

Kada je preuzimao momčad, ona je bila pretposljednja na ljestvici s osam bodova zaostatka za pozicijom koja vodi u doigravanje za ostanak. U 13 dvoboja regularnog dijela sve je to Kopić nadoknadio i popeo se na bod više od 15. pozicije na kojoj je zatekao svoju momčad, ali potom su se bodovi prepolovili i krenula je nova priča. Za sve navijače Dinama iznimno stresna...

- Rumunjska liga je strašno medijski popraćena, sve se analizira u detalje. Kad smo nizali odlične rezultate, naravno da su prštali hvalospjevi, a da su u lošijim razdobljima prevladavale kritike. No, opći je sud nakon svega da sam odradio dobar posao, ostvario to što se i tražilo - objašnjava Kopić.

Devet kola trajala je liga za ostanak, a Dinamo je u pet utakmica ostao bez osam bodova zbog golova koje je primio u 90. minuti ili nadoknadi. I umjesto da mirno dočekaju samu završnicu, momci iz Bukurešta su uoči posljednjeg kola praktički bili otpisani. Nisu ovisili sami o sebi, čak ni pobjeda protiv najbolje momčadi te lige, UTA-e Arad, nije im garantirala bijeg s dna. No, Kopićeva družina svoj je posao odradila uspješno, drugi rezultati su se poklopili i nada u ostanak je oživjela. Završili su na ukupno 13. mjestu u ligi sa 16 momčadi.

- Bilo je stresno, nevjerojatno je što nam se sve događalo, od ozljeda važnih igrača, spornih sudačkih odluka, zabrane dolaska naših navijača na nekoliko domaćih utakmica, pa ti primljeni golovi... Svaki bod nam je bio kvalifikacijski i svaki taj gol težak udarac, korak dalje od našeg cilja. No nakon tih padova smo se dizali i u konačnici ostvarili cilj.

Vojska navijača

Dva posljednja ponedjeljka Dinamo je igrao sa šestoplasiranim drugoligašem iz prošle sezone, momčadi Csikszereda Miercurea Ciuc, i trijumfirao u tom doigravanju za ostanak. Kod kuće u čudesnoj atmosferi pred više od 30.000 gledatelja slavili su s 2:0 i u uzvratu odigrali 0:0. Stadion u istočnoj Transilvaniji primio je samo 2.356 ljudi, više nije mogao, a Dinamo je bodrilo 125 navijača unutar i još njih 1000 izvan stadiona.

- U prvom dvoboju dobro se vidjela veličina kluba, koliku vojsku navijača Dinamo ima. Cilj nam je bio sve riješiti kod kuće, dobili smo 2:0 i imali još osam čistih šansi koje nismo iskoristili. Uzvrat je bio posljednja utakmica u cijeloj Rumunjskoj, igrači psihički lagano ispražnjeni nakon svega, a suparnik nije bio bezazlen, to je klub koji financira Vlada Mađarske, nešto slično kao Osijek. Nije bilo lako, no i to smo prebrodili.

Kopić je još u Bukureštu, mora riješiti status.

- Ugovor mi se izborenim ostankom automatski produljio, ali tek trebam sjesti s čelnicima i vidjeti što i kako dalje. Već četiri godine Dinamo Bukurešt se muči, prije dvije je i ispao, a njegovi navijači, jasno, žele puno više, borbu za trofeje, ne za ostanak. S čelnicima sam u korektnim odnosima, sjest ćemo i pričati. Ostvare li se za to preduvjeti, mogao bih ostati na klupi, sve će biti jasno kroz nekoliko dana - zaključio je 46-godišnji trener.

Gdje je sve bio trener

Zagorec

Segesta

Lučko

Cibalia

Zagreb

Slaven Belupo

Hajduk Split

Pafos

Dinamo Zagreb

Botev Plovdiv

Dinamo Bukurešt

25

Kopićevih utakmica na klupi Dinama iz Bukurešta (9-7-9)

Linker
30. svibanj 2024 21:48