Vincent Kompany, trener Bayerna 

 MICHAELA STACHE Afp
NOVA LICA KOD VELIKANA

Hrvat od 18 godina viđen na treningu prve ekipe Bayerna, dobar poznanik Nike Kovača stigao u pomoć Liverpoolu

Pred njima su najveći izazovi dosad, hoće li se potvrditi kao nositelji nove trenerske generacije?
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 19. srpanj 2024. 21:38

Niz velikih klubova u nadolazeće akcije ulazi s novim šefovima uz aut-liniju. Uglavnom se radi o sredinama razočaranima prethodnom sezonom, stoga su treneri od samog početka nešto izloženiji pritiscima, neizbježnim u atmosferi najviših očekivanja. Mnogi od njih dijele istu crtu - još uvijek se nisu dokazali u najjačim klubovima svijeta, sezona 2024./2025. bit će im najizazovnija nogometna godina života, u kojoj se mogu potvrditi kao čvrsti nositelji nove trenerske generacije, steći status neočekivanog "čudotvorca" ili, pak, očekivanog promašaja.

Veliki rizik Bayerna

Nešto od toga sigurno će biti Vincent Kompany, spasonosno rješenje Bayern Münchena nakon što je Thomas Tuchel postao bivši, a Bavarci neprivlačna atrakcija za čitav odred uglednih trenera. Kompany na uzavrelu Alianz Arenu stiže nakon što je doveo Burnley u Premier ligu pa ga vratio u Championship, teško se prisjetiti nekog tomu sličnog trenerskog transfera, zato se Belgijac nalazi pod povećalom sumnje.

- Kompany je veliki rizik jer nema iskustva. Još nije na kraju svog razvoja, trenirao je samo u Belgiji i Burnleyu, gdje je u nekim trenucima pokazao tvrdoglavost po pitanju taktike. S druge strane, djeluje da ima "ono nešto", vrlo je inteligentan i mislim da može postati dobar - procijenio je Gary Lineker.

image

Vincent Kompany na treningu Bayerna

SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp

Kompany je prvi trening s Bayernom održao u srijedu, prisustvovalo je samo 13 igrača iz prve momčadi jer mnogi su još uvijek na odmoru, a Belgijac je angažirao i petoricu aduta iz druge ekipe. Među njima i Anthonyja Pavlešića, mladog (18) vratara s hrvatskim i australskim državljanstvom. U Australiji je rođen (u Fairfieldu), a korijenima je Hrvat i trenutno samo Kompany zna hoće li mu podariti kakvu ulogu ili će se Pavlešić nastaviti razvijati u Bayernu II. Novi trener Bayerna dobio je i niz pojačanja u vrijednosti od 145 milijuna eura (Olise, Palhinha, Ito, Zaragoza, Irankunda, Sieb), a rastrošnost Bavarske od samog početka prijelaznog roka uvjerit će nas da ih je prošla sezona s nulom u rubrici trofeja dobrano protresla. Kompany je odmah poslao i jasnu poruku igračima - počinjemo od nule, svi se moraju dokazati, neovisno o ‘veličini‘ imena i dosadašnjem statusu.

Slot kao Klopp

Pripreme su počele i u Engleskoj. Arne Slot nastavio je stopama Jürgena Kloppa, prvi treninzi sugeriraju da će Liverpool i dalje igrati u formaciji 4-3-3, a vratari su viđeni kako brane u - sunčanim naočalama? Najkraće objašnjenje kaže da Slotova posebna metoda donosi unaprjeđenje performansi, jer "modni dodatak" otežava vratarima, a i posjeduje određene elektrode koje mjere psihičko stanje i nude stručnjacima uvid kako dovesti igrača u "zonu". Piše se da su treninzi izrazito intenzivni, a Slot kao ključnog veznjaka vidi Szoboszlaija.

Početkom tjedna Liverpool je imenovao i jednog od Slotovih pomoćnika. Radi se o Aaronu Briggsu, koji je ranije surađivao s Nikom Kovačem u Wolfsburgu, a bit će "most između omladinske i prve ekipe", poručio je Slot. U premierligaške akcije uskoro kreće i Enzo Maresca, koji je na prvim treninzima Chelseaja stavio naglasak na fizičku spremu, pozicioniranje i kombinatoriku, a pred njega je postavljen cilj plasmana među četiri najbolje momčadi Engleske, što je vrlo ambiciozan projekt uzmemo li u obzir 12. i šesto mjesto u posljednjim dvjema sezonama plavih iz Londona.

image

Arne Slot

MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp

Nova trenerska lica viđena su i na nekim lokacijama na Čizmi. Velika pompa nastala je oko Thiaga Motte, koji nakon izvrsne sezone s Bolognom predvodi Juventus. U četvrtak je službeno predstavljen na konferenciji za medije, a prije 10 dana započeo je pripreme i od početka se vjeruje da je pravi čovjek za Staru damu.

- Mottina najveća prednost je što zna izvući najbolje iz igrača koje ima na raspolaganju. Vjerujem da će ugraditi svoje principe, a to su posjed lopte na protivničkoj polovici i visoki presing - poručio je talijanski velikan Fabio Cannavaro, a Cesare Prandelli, koji je kao igrač Juventusa osvojio Europu, slikovito tvrdi da je "Motta najbolji igrač Stare dame".

Sumnja u Fonsecu i pritajeni Flick

Iz Torina selimo u Milan, gdje Paulo Fonseca prema procjenu talijanskih stručnjaka ima najteži zadatak jer Milan ne planira "divljati" na tržištu. Međutim, akvizicija u vidu Alvara Morate odličan je početak, a Španjolac je poručio da u novi trener i Zlatan Ibrahimović glavni razlozi njegova dolaska. Fonseca uvjerava da je spreman na rizik i ima hrabrost prezentirati nešto drukčiji nogomet, ali ne uživa u istom tretmanu kao Motta. Naime, Cannavaro sumnja da će Portugalac dobre igre iz Lillea preseliti na San Siro.

- Fonseca gradi lijep sustav igre i školovan je trener, ali sjetimo se da je u Romi loše završio. Znatiželjan sam, pogotovo zato što je Stefano Pioli ostavio važno nasljeđe - tvrdi umirovljeni branič.

image

Hansi Flick na treningu Barcelone

MANAURE QUINTERO Afp

Najmanje sadržaja o novom licu kluba nalazi se u Barceloni. Hansi Flick prije nepuna dva mjeseca stigao je na potpis ugovora, no u dogovoru s Kataloncima odlučeno je da se neće pojavljivati pred medijima da bi se mogao fokusirati na izgradnju ekipe, ali i izbjegao zloglasne pritiske o kojima je njegov prethodnik Xavi Hernandez neumorno izvještavao javnost. Stoga, Nijemac još uvijek nije službeno predstavljen, što bi se trebalo promijeniti u nadolazećim danima.

U nedjelju će se Flick prvi put pojaviti na presici, a istog dana s Barcom putuje u Orlando, gdje počinje jednotjedna turneja Katalonaca. Zakazali su pripremne oglede s Manchester Cityjem (u Orlandu), s Real Madridom (East Rutherford) i Milanom (Baltimore), a zatim Flick ima samo jedan zadatak - vratiti klubu staru slavu, s Lamineom Yamalom kao slikom i prilikom nove Barcelone.

Linker
01. rujan 2024 23:13