GIANNIS PAPANIKOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Giannis Papanikos/zuma Press/profimedia
IZABRAN U MOMČAD KOLA

Hrvat otkrio kako je momčad prosula prednost: ‘Nemamo najbolji kadar i znali smo da moramo kiksati, ali...‘

‘Dok igraš u tako velikom klubu, gdje ima toliko dobrih igrača, nikad nisi siguran‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. veljača 2023. 12:28

Hrvatski stoper Zvonimir Šarlija u nedjelju je asistirao za pobjedu Panathinaikosa na gostovanju kod Arisa u Solunu (1:2). Njegova momčad zamalo je izgubila dva boda, no na kraju je ipak u Atenu otputovala s punim plijenom.

- U 85. minuti dobio sam žuti karton kad sam spašavao situaciju u kojoj je njihov napadač mogao izaći jedan na jedan s našim vratarom nakon jednog ‘flipera‘. Svjesno sam tada bio na rubu crvenog kartona, a dvije minute kasnije asistirao sam za pobjedu. Napao sam prvu vratnicu nakon kornera, pucao sam glavom, a na drugoj vratnici na pravom mjestu našao se Palacios koji je zabio za konačnih 2:1 - kazao nam je Šarlija iz svog atenskog doma.

Panathinaikos je nakon prvog dijela sezone imao velikih 10 bodova prednosti u odnosu na najbliže pratitelje, no taj se kapital dosta brzo potrošio.

- Svaka je pobjeda važna kad su u pitanju bodovi, jer je na vrhu sve ‘ugusto‘, ali nama je baš trebalo nešto ovakvo da se vratimo psihički, da dobijemo samopouzdanje i mirnoću nakon malo lošijeg ulaska u proljetni dio prvenstva. Mislim da je baš dobro što smo do ovih bodova došli teško, nakon preokreta, to još više diže.

Na ljestvici Stoiximan Super lige Panathinaikos je vodeći s 51 bodom i utakmicom više od AEK-a koji je na 50 bodova. Kako ste uopće prokockali tu veliku prednost s kraja jeseni, što se dogodilo?

- I kad ide dobro, to je obično neki splet sretnih okolnosti, a kad ne ide, onda je splet nesretnih okolnosti. Sve je to normalno, imaš malo bolja i malo lošija razdoblja. Znali smo da ćemo kad-tad morati negdje malo i kiksati. Nismo očekivali da će to potrajati toliko dugo, upali smo u ‘crnu rupu. Čak i više od rezultata brinulo nas je to što nismo ni igrali dobro, ali sad se polako vraćamo...

Sve je još otvoreno kad je u pitanju prvo mjesto, ni najveći rival Olympiacos nije otpisan.

- Mislim da će to biti borba do samoga kraja. Očekujem da će se Olympiacos približiti nama i AEK-u, a i PAOK isto dobro igra iako su u ponedjeljak kiksali. Očekujem da će tri, možda i četiri ekipe do kraja sezone biti u borbi. Svi smo kvalitetni, a rekao bih da će naslov osvojiti onaj tko uspije ostati najmirniji. Možda AEK ima najširi i najkvalitetniji kadar i najbolji momentum, ali sve je to ‘u pet deka‘. Kroz dva tjedna će neke stvari već biti jasnije, mi iz vrha igramo međusobno u sljedeća dva kola. Međutim, postoji još i play-off u kojem će igrati svatko sa svakim i tu se nikad ništa ne zna.

U navijačima Šarlija i suigrači imaju veliku podršku.

- Uvijek pokušavam držati distancu, da ne uđem previše u to sve. No, nije mi bilo svejedno kad je cijeli stadion grmio nakon ispadanja iz Kupa protiv PAOK-a, kao da smo preokrenuli i dobili utakmicu. I meni i cijeloj ekipi to je puno značilo, navijači su stalno uz nas i očekuju da uzmemo titulu.

Posljednje tri utakmice odigrali ste u punoj minutaži, znači li to da ste uhvatili standardnu poziciju?

- Dok igraš u tako velikom klubu, gdje ima toliko dobrih igrača, nikad nisi siguran. Nikad ne možeš reći da si postao standardan i miran. Uvijek postoje neki za koje se zna da igraju jer to zaslužuju svojim statusom ili godinama. Nas četiri stopera smo više-manje podjednaki, i tu su uvijek neke nijanse za koga će se trener odlučiti. Ako ne igram, sigurno sam prvi za ulazak s klupe u defenzivi, tako da je to OK.

Na SofaScoreu je Šarlija uvršten u momčad kola grčkog prvenstva, a po prosjeku ocjena je treći igrač Panathinaikosa.

- Lijepo je vidjeti dok si u momčadi kola. Vidim da su ocjene ekstra, ali da budem iskren, to baš i nije do kraja realno. Ne što se tiče mene samog, nego općenito taj način ocjenjivanja putem same statistike. Puno taktičkih detalja i dobrih ili pak loših stvari aplikacija ne može prepoznati...

Još tri tjedna bit će sam u Ateni, potom mu stižu supruga Korina i kćerkica Ani.

- Početkom ožujka doći će ovdje, Zadovoljan sam i sretan, a bit ću još sretniji kad ćemo opet svi biti zajedno - zaključio je bivši član Slavena Belupa, Solina, moskovskog CSKA-a te turskih klubova Kasimpaše i Ankaragücüa.

Linker
06. svibanj 2024 07:34