Kristijan Bistrović

 Anp/DDP Usa/Profimedia
INTERVJU ZA SN

Hrvat promijenio klub nakon samo pola godine: ‘Odluka je pun pogodak, ovdje nitko ne igra bunker‘

Bivši vezni igrač Slavena Belupa od siječnja je član nizozemske Fortune Sittard
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. ožujak 2023. 16:25

Kristijan Bistrović (24) u zimskom je prijelaznom roku promijenio klub. Nakon samo pola sezone u Lecceu, bivši veznjak Slavena Belupa i mlade reprezentacije Hrvatske prešao je u nizozemsku Fortunu Sittard.

- Ozlijedio sam se u prosincu, a kad sam se oporavio, došla je ponuda Fortune. Primarno mi je bilo ostati u Lecceu te sam obavio razgovor s trenerom Baronijem koji mi je rekao da me primarno vidi na poziciji šestice. S obzirom na to da je na toj poziciji igrao kapetan momčadi, bilo je izgledno da neću imati priliku za veliku minutažu. Ulazio sam s klupe po 15-20 minuta, no to me nije zadovoljavalo. Stoga sam prihvatio odlazak u Fortunu, jer sam vjerovao da ću tamo više igrati, a osim toga to je i nogomet koji mi puno više odgovara. Zahvalan sam bivšem treneru što je bio iskren prema meni i što mi nije radio nikakve probleme, i zasad se odluka čini kao pun pogodak - objasnio je Bistrović.

image

Kristijan Bistrović (lijevo)

Anadolu Agency via AFP

U novoj sredini snašao se i više nego dobro, pokazuju to i statističke ocjene njegovih igara.

- Oduvijek sam volio nizozemsku ligu i stil nogometa koji se tamo igra, atraktivan, s puno golova i prilika. Igra se napadački nogomet s posjedom lopte, svi su tehnički jako dobri. Mogu reći da uživam, a e ekipa je stvarno super. Od ranije su tamo naši nogometaši Ivor Pandur i Stipe Radić, pa mi je i prilagodba bila nikad lakša. I ostali su dečki odlični. Prošlo je tek mjesec dana, a osjećam se kao da sam već godinu dana tamo.

Sittard je gradić od 35.000 stanovnika, a stadion ‘Fortuna Sittard’ od 12.000 mjesta ispunjen je na svakoj utakmici.

- Imamo sve uvjete, jedino što su u ovo doba godine tereni malo lošiji jer su bili zaleđeni, ali sad i to ide na bolje. Stvarno sam se super snašao i lijepo mi je ovdje.

Kako ste vi zadovoljni svojim dosadašnjim igrama?

- Zadovoljan sam. Mislim da sam se od prve utakmice jako dobro uklopio, a dečki su me stvarno jako dobro prihvatili. Vidio sam da me cijene, pa je i na terenu sve skupa bilo lakše posložiti. Ipak, nisam do kraja zadovoljan jer sam imao neke šanse u dosadašnjim utakmicama i mogao sam postići barem dva pogotka, a možda upisati i poneku asistenciju. Glavni fokus mi je na tome da poboljšam taj dio i da pružim svoj doprinos.

Kakav je trener Španjolac Julio Velazquez?

- Znamo da svi španjolski treneri gaje taj tehnički nogomet s posjedom i napadačkom igrom. On me zvao prije nego sam došao da mi objasni kako vidi moju ulogu. Rekao mi je da me treba i da želi da igram 90 minuta svaku utakmicu. I on i svi ostali u klubu su me super prihvatili i nadam se samo da ću nastaviti ovako.

Igrali ste nakon kratke epizode u HNL-u i u Rusiji, Turskoj i Italiji. Kako izgleda nogomet u Nizozemskoj u odnosu na spomenute lige?

- Ritam je ovdje možda malo ispod Italije, otprilike na razini ruske lige. Ima i dosta sličnosti s turskom ligom, jer se tamo također igra dosta otvoreno, napadački, s dosta šansi. U Rusiji i Italiji se igra puno zatvorenije i dosta teže se dolazi do prilika. Sve su utakmice u Nizozemskoj jako zanimljive, čak ni ekipe s dna ljestvice ne igraju bunker nego svi pokušavaju igrati od vratara kroz pas igru, i to je nogomet u kojem uživam.

image
Controluce via AFP

A koja liga ima najbolju atmosferu na stadionima?

- Zasad mi je to još teško procijeniti jer sam odigrao tek par utakmica ovdje. Najviše ostaje u sjećanju utakmica s Trabzonsporom u Turskoj prije nego su trebali osigurati naslov prvaka, i u Rusiji je navijanje bilo dobro na svakoj utakmici. U Italiji su stadioni građeni na stariji način, tribine su udaljene od terena, nema akustike pa je teško doživjeti pravu atmosferu. A u Nizozemskoj tek trebam osjetiti ozračje na nekim od većih stadiona.

Kakvi su ovosezonski ciljevi Fortune?

- Prošle godine su jedva ostali u ligi, nadali su se da će ove sezone izbjeći te probleme i da će biti u sredini ljestvice, oko 10. mjesta. Pokušat ćemo se uključiti u borbu za sedmu poziciju koja vodi u play-off za Konferencijsku ligu. Idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti.

Prvenstvo je prilično neizvjesno, momčadi na vrhu su u maloj bodovnoj razlici?

- Prvih pet momčadi odskaču kvalitetom od ostalih. Očekujem da će se za titulu do kraja boriti Feyenoord i Ajax. Možda se mogu uključiti AZ i PSV, no favoriti su Feyenoord i Ajax.

Kakvi su vaši planovi?

- Dogovorena je posudba s mogućnosti otkupa na kraju sezone. Vidjet ćemo kako će proći sve skupa do ljeta, hoću li ostati ili možda otići negdje drugdje. Trudim se da ne razmišljam previše o tome, nego nastojim ići od utakmice do utakmice, koncentrirati se na svaku i odigrati što bolje, pa onda na ljeto što bude, bude.

Linker
04. svibanj 2024 20:30