Mićo Martić s Finskom je ostvario povijesni plasman u četvrtfinale Eura

 afp
SENZACIONALNI USPJEH

Hrvat režiser filmske priče i to s momčadi amatera! Za SN otkriva: ‘Samo jedan naš igrač je profesionalac‘

Hrvatski stručnjak ostvario je sjajan rezultat s Finskom, debitantom na Europskom prvenstvu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. siječanj 2022. 13:41

To se zove senzacija! Finska se u futsalu plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva! Završili su drugi u skupini iza Kazahstana, a ispred Slovenije i Italije... Priča je zaista za onu rubriku “vjerovali ili ne”.

U odlučnoj utakmici Finci su pobijedili Slovence s 2:1, prije toga igrali su neodlučeno s Talijanima. S obzirom na tradiciju i kvalitetu suparnika koje su preskočili, dečki su sjevera Europe napravili su pravi pothvat. Ali kad znamo da je izbornik Hrvat Mićo Martić, proslavljeni futsal ‘španer’ i bivši hrvatski izbornik, onda je priča ipak možda i našto manje senzacionalna, ali ipak... Halo, Finska i futsal?

- Vidite kakvi smo mi, borimo se, vodimo bitke, na kraju nas i sreća pomazi, moram biti iskren - kaže nam Martić.

Edukacija trenera

Naravno da su prvo Italija, pa kasnije i Slovenija bili veliki favoriti, ali Mićo će kazati...

- Mi možemo protiv reprezentacija kakva je recimo Slovenija koja igra s osam igrača, s dva pivota koje smo znali ukočiti, tjerati dalje od našeg gola.

Naravno da nas je zanimala povijest, kako se vrhunski hrvatski trener došao do pozicije finskog izbornika?

- Već sam devet godina izbornik Finske. Ali živim u Zagrebu, u Finsku putujem kad su reprezentativna okupljanja. Kako sam postao izbornik? Glavni čovjek futsala u Finskoj jest instruktor za suce, a ja sam recimo instruktor za trenere. A sprijateljili smo se u Siriji, još prije rata. U jednom našem druženju mi je prijatelj kazao da dođem educirati trenere u Finsku, da se pokrene futsal. Pristao sam. Ali nakon nekoliko dana ma nazove i pita bih li htio biti izbornik. I tako je počelo. Prvo sam ugovor potpisao na godinu dana, pa na tri, i evo me već devetu godinu sam izbornik.

Pitamo ga kakav je futsal u Finskoj?

- Finska je s futsalom krenula 1998. godine. Tada je reprezentacija odigrala svoju prvu utakmicu. Kad sam ja došao, Finski nogometni savez je odlučio da se više posveti futsalu. Najvažnija im je bila edukacija trenera. Jer su znali da se ne mogu razvijati igrači ako se u klubovima ne radi intenzivno. I znate kako je to u Finskom. Njihova država je organizirana, kad nešto odluče napraviti, onda to i naprave. I tako, posložile su se kockice i eto nas, u četvrtfinalu Eura.

Svi su amateri

Priča nam da su svi finski igrači osim jednog potpuni amateri.

- Njihova ljubav prema futsalu je ogromna. To je baza svega, jer se radi o amaterima. Samo jedan naš reprezentativac od ove sezone je postao profesionalac, igra u Rusiji. On je bio najambiciozniji, zove se Jani Korpela. Svi ostali igraju u Finskoj.

Talenata ima...

- Ma, ima talenata svugdje na svijetu. Samo im treba dati povjerenje. To je bit svega, te naravno organizacija cijele priče, a tu su Finci sjajni. Kako ćeš otkriti talent igrača ako mu ne pružiš uvjete i ako mu ne ponudiš povjerenje?

U četvrtfinalu Eura Finska igra protiv europskih i svjetskih prvaka Portugalaca. Ne izgleda baš da će se ‘finska senzacija’ nastaviti, ali Martić kaže...

- Već smo mi s njima igrali u skupini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, iznenadili smo ih, završilo je 2:2. Spasili su se u zadnjim sekundama. Nadam se da možemo opet iznenaditi. Mi igramo, ‘minutu po minutu’, pa se veselimo kao djeca kad prođe minuta, ha, ha, ha...

Inače, Mićo je bio izbornik Hrvatske pet godina i tri mjeseca, od 2004. do 2009. godine. Želimo mu sreću protiv Portugala, neka se nastavi nevjerojatna, filmska priča finskog futsala.

Linker
19. travanj 2024 04:11