Edoardo Reja

 GENT SHKULLAKU Afp
SLAVNI TRENER HAJDUKA

‘Hrvati, njih se čuvajte na Euru! No, što je s Livajom? Imao je 16 kad sam znao da će biti igračina‘

‘Italija i Hrvatska borit će se za drugo mjesto, ali nemojte podcijeniti "moje" Albance‘, kaže Reja
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 10. prosinac 2023. 21:35

Tijekom 112-godišnje povijesti Hajduka, nekada na Starom placu, sada na Poljudu, prodefiliralo je 82 trenera, neki su uživali višegodišnje gaže, pojedinci su se vraćali na klupu "bijelih" više puta, u davnim počecima, silom prilika, treneri su bili Čehoslovaci, tijekom dugog razdoblja stručnu ulogu imali su odreda domaći ljudi, prvotimci Hajduka, ali od 1987. počelo se s dovođenjem stranih stručnjaka. Od svih stranaca, mnogi se slažu u procjenama, kako je jedinstveni pozitivni utisak ostavio Edoardo Reja (od 18. kolovoza 2008. do 9. veljače 2010.). Dakle, tijekom tog razdoblja oduševio je načinom rada i odnosa prema igračima, zasjenio je najprije Ivana Vucova, kao prvog trenera stranca novijeg doba (1987.), kao i cijelu plejadu angažiranih u posljednje vrijeme (Balakov, Pušnik, Carrillo, Tramezzani, Gustafsson, Dambrauskas).

- S velikim zanimanjem, sada mogu kazati kao penzioner - javio se Edy Reja iz Lucinica, mjesta nadomak Gorizije - pratim sve što se događa u nogometu, pa tako i ceremoniju ždrijebanja grupa za završni turnir prvenstva Europe, sljedeće godine u Njemačkoj. Naša grupa je prava "bomba", definitivno najteža, vrlo komplicirana, s tri po svemu moćne reprezentacije i Albanijom, koja je autsajder. Uz napomenu, da ona neće biti "squadra cuscinetto", dakle momčad jastuk za iživljavanje favorita.

Tako je startao mister Reja, koji je u svojoj karijeri od 1979. do prošlog proljeća trenirao 23 kluba, mahom iz "calcia", u inozemstvu jedino Hajduk (uz kratki trotjedni izlet u Gorici), te je od 17. travnja 2019. tri godine bio izbornik Albanije.

- Odmah ću ti kazati kako je iluzija da reprezentacije Španjolske, Italije i Hrvatske, koje tretiram kao nogometne velesile, čeka lakši posao, Albanci su u stanju iznenaditi.

Hrvatska velesila u rangu "furije" i "azzurra"?

- Ostavimo povijest. Kada bi sutra u Njemačkoj bilo kao u prošlosti, onda bi Albanija bila momčad za nabijanje gol-razlike. Hrvatska je, to ističem u svakom javljanju, jer zovu me sa svih strana za komentar naše grupe, momčad koja je sa Zlatkom Dalićem tijekom prošlih pet godina stekla status autoriteta. Ja baš i ne znam detaljne statističke podatke, ali Italija je, koliko sam pročitao u novinama, protiv vaše reprezentacije igrala osam puta, i niti jednom nije dobila.

U redu, kakav se rasplet predviđa u našoj grupi?

- Rejo, amico mio, ne bavim se ne usuđujem se konkretno prognozirati. Mogu opisno… A to je da je logično Španjolska favorit na papiru, vjerojatno će posljednja utakmica u skupini između Italije i Hrvatske odlučiti o drugom mjestu. Ali tko zna što se može dogoditi. Treba vidjeti u kakvom će stanju biti igrači na kraju sezone. U talijanskim komentarima Hrvatsku tretiraju kao crnu mačku, zaključujem da ni našima, kao ni Španjolcima, nije drago što ih je u skupini dopala Croazia.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Kažete, logično je da su Španjolci favoriti?

- Pa da, oni su niz godina moćni, igraju inovativni nogomet. Imaju brojne vrhunske igrače, kod njih u La Ligi igra dosta stranaca, ali to nije spriječilo brojne mlade da se probiju, afirmiraju, pa i dokažu. Situacija tamo nije kao kod nas. Mi smo bili pojam obrambenih igrača visoke klase, no danas to tako.

Edy Reja, tko o čemu, on o naglasku na obranu...

- E sada, pustimo priče o golijadama, to kako je nekima draže dobiti s 4-3 nego "su misura", ono 1-0. Ja nisam nikada bio za "catenaccio", ali u svakom slučaju sam za čvrstu, dobro uređenu obranu. To je temelj.

Onda, je li igra u obrani problem "azzurra"?

- To ne bih rekao, poznajem jako dobro Luciana Spallettija, pa premda on forsira napadačku igru, ni u kojem slučaju neće zapostaviti obrambenu fazu. Čak se braniti i s desetoricom. Osim toga, mi imamo Donnarummu, vratara koji daje sigurnost.

Koja je specifičnost igre Spallettijeve momčadi?

- Brza igra, često u svaku priliku vertikalna odigravanja, bočni igrači obrane, tu su u prvom planu Di Lorenzo i Dimarco, igraju s mnogo kuraže, naginju ofenzivi, ali pritom nisu lakomisleni, ne zapostavljaju obranu. Dok je bio trener Napolija, imao je na raspolaganju opakog centarfora Osimhena, ali kad je on bio u problemima zbog ozljeda, Spalletti je uspješno provodio igru s Raspadorijem, koji je ustvari lažna devetka.

Hrvatska?

- Treba vidjeti u kakvom će fizičkom stanju biti vaši glavni igrači, konkretno Modrić i Brozović. Hoće li se na vrijeme oporaviti Perišić, igrač iznimne vrijednosti za momčad. I vi imate problem pravog, klasičnog špica. Šuker u svoje vrijeme, pa Bokšić, bili su vrhunski napadači, onaj Mandžo također, poseban na svoj način, davao je golove, ali je i ubijao svoje čuvare.

Svi se nadamo u još jednu završnu paradu Luke Modrića?

- Mogu to pretpostaviti. Modrić ima mnogo godina, iznenađuje me ta njegova vitalnost, energija, a o klasi ne treba trošiti riječi. Ipak, Luka treba očekivati da će biti izložen pritisku. A što je s Markom Livajom, vidim, Hajduku dobro ide?

Livaja je svojevoljno odustao od reprezentacije…

- Upamtio sam ga, na pripremama u Španjolskoj, imao je 16, 17 godina, prepoznao sam da će biti igračina, ne samo po talentu, nego po tome kako se nosio s fizički mnogo jačima.

A za kraj, Edy Reja obavijestio je kako ga je predsjednik albanskog nogometnog saveza Armand Duka pozvao u Tiranu, 18. prosinca je proslava plasmana na Euro ‘24, uz proglašenja igrača i momčadi godine. E da, spomenuo je:

- Jedan od pomoćnika izbornika Sylvinha je jedini Albanac Ervin Bulku, u moje vrijeme vodio je selekciju U17, stalno mi je govorio o Hajduku. Interesantno je da svi koji dožive "bijele", ostaju fascinirani za cijeli život. To se dogodilo i meni.

Linker
29. travanj 2024 19:18