Pa Images/alamy/profimedia
RASKOL U REPREZENTACIJI

Hrvatska ih ‘načela‘, predsjednik dotukao: Glavne zvijezde više neće igrati za velesilu?

Brazil se poraza od Vatrenih još nije oporavio, štoviše, od tada bilježe sve više ‘zabrinjavajuće‘ rezultate
Piše: SNObjavljeno: 12. listopad 2024. 17:56

Brazilska nogometna reprezentacija već godinama bilježi rezultate koji polako narušavaju njihov uvriježeni status ‘velesile‘. Iako momčadi nikada nije nedostajalo ‘zvijezda‘, stagnaciju i postepeni pad Seleção nije uspio izbjeći.

Posljednji ‘ozbiljan‘ udarac zadala im je, naime, Hrvatska, izbacivši ih u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru, a Brazil se od toga još nije uspio oporaviti, štoviše, od tada bilježe sve više ‘zabrinjavajuće‘ rezultate.

Zabrinjavajuće do te mjere da su pristalice te nacije plasman Brazila na velika natjecanja počeli stavljati pod upitnik. Brazil, naime, u kvalifikacijama za nadolazeći mundijal za sada drži četvrto mjesto, međutim do zadnjeg kola ‘lelujali‘ su na rubu sedmog mjesta, onoga koje vodi u dokvalifikacije. Pobjeda protiv Čilea, koju im je u 89. minuti donio Luiz Henrique, malo je popravila dojam, no navijačima je jasno da je situacija daleko od ‘bajne‘.

image
EVARISTO SA Afp

Koliko su Brazilci nezadovoljni trenutnim igrama reprezentacije najbolje govori činjenica da se o svemu oglasio i predsjednik države, Luiz Inácio Lula da Silva. Mnoge eminentne brazilske ličnosti do sada su iznosile svoje stavove po pitanju nacionalne vrste, međutim malo je tko bio radikalan kao sam predsjednik.

- Oni koji su u inozemstvu nisu bolji od onih ovdje. U Brazilu ima dobrih igrača iste kvalitete (kao i oni u inozemstvu), stoga dajte priliku onima koji su ovdje - sugerirao je da Silva Savezu i poručio im da se fokusiraju na igrače iz ‘domaće‘ lige.

Direktno je i odbacio ideju da trenutno postoje međunarodne brazilske zvijezde, kao što su onomad bili Garrincha ili Romario, usput poručivši da sada postoje "samo hrpa mladih igrača koji još nisu zvijezde". Na udaru su se tako našli Vinicius Junior, Raphinha, Endrick, Rodrygo i dr., vedete reprezentacije koji igraju u Europi, a koje brazilski predsjednik, pak, ne cijeni toliko. Teško će ove riječi predsjednika doista doći ‘do ušiju‘ Saveza, no da u Brazilu nešto ‘smrdi‘ i da su potrebne drastične promjene, sada već zna i ptica na grani.

image
Eduardo Carmim/alamy/profimedia

Linker
12. listopad 2024 21:23