Antonio Rajić

 NIKOLA VILIĆ/Cropix
LOŠ DAN ZA MLADE

Hrvatska U17 uvjerljivo poražena u Portugalu, Dinamov talent od junaka postao tragičar

Hrvatske šanse za odlazak na Euro su vrlo male, trebalo bi se puno toga poklopiti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. ožujak 2024. 19:14

Portugal U17 - Hrvatska U17 3:0 (Gabriel Silva 18., Quenda 32., Mora 62.)

Vizela, stadion FC Vizela. Gledatelja 700. Sudac: Kamal Umudlu (Azerbajdžan).

PORTUGAL (4-3-3): D. Ferreira - Soares, Rui Silva, Mota, Cunha - Mora (od 63. Trovisco), Delber, Simoes (od 63. Meireles) - Quenda (od 72. T. Fereirra), Gabriel Silva (od 51. Francisco Silva), Varela (od 72. Vieira).

Izbornik: Joao Santos.

HRVATSKA (5-4-1): Rajić - Pajsar, Godec, Zebić, Puljić, Milišić (od 46. Vrzić) - Vojvodić, Durdov (od 70. Čović), Baković (od 70. Šutalo), Ahmeti (od 60. Marić-) - Čutuk (od 81. Barić).

Izbornik: Marijan Budimir.


Portugal je uvjerljivo nadigrao hrvatsku U17 nogometnu vrstu i udaljio je od plasmana na Europsko prvenstvo. Istina, još nije sve izgubljeno, ostala je još neka teoretska šansa da pobjedom nad Ircima, a porazom Nijemaca od Portugalaca, zauzmemo drugo mjesto. Jer, osim osam pobjednika skupina, na Euro na Cipar odlazi i sedam najboljih drugih, s tim da se brišu bodovi osvojeni s posljednjeplasiranim u skupini. Ipak, hrvatske šanse su realno male, trebalo bi se puno toga poklopiti, na dugom je to štapu.

Nekako prema očekivanjima Portugal je od starta utakmice preuzeo posjed lopte. Budimirovi dečki su se postavili u čvrsti blok, pokušavajući po oduzetoj lopti krenuti u polukontru ili kontru. Međutim, to im nikako nije uspijevalo, prema naprijed su izgledali dosta bezopasno. No niti Portugalci nisu mogli stvoriti bilo kakvu ozbiljniju situaciju pred hrvatskim golom.

A onda "iz ničega" domaćini dolaze u vodstvo. Bila je to teška pogreška našeg vratara Rajića, koji je krivo dodao loptu suparniku Simoesu, domaća desetka gurnula ju je do Gabriela Silve, koji ga s nekih petnaestak metara prebacuje. Baš je to bio težak kiks u situaciji u kojoj nije izgledalo da bi nas Portugalci mogli opasnije ugroziti. Eto, Rajić je obranom jedanaesterca protiv Nijemaca bio hrvatski junak, a u subotu je postao tragičar.

image

Izbornik Marijan Budimir

TOM DUBRAVEC Cropix

Nakon tog jeftinog pogotka, koji je bio posljedica individualne pogreške, mladi Hrvati su počeli konkretnije kretati prema golu Portugala u potrazi za poravnanjem. I moglo je do njega doći jako brzo. Baković je sjajnom loptom, iznimno preciznom, pronašao Ahmetija, koji je iskosa s nekih sedam-osam metara opalio preko grede. Da je bio samo malo mirniji i koncentriraniji u tom trenutku Hrvatska bi izjednačila.

U tim trenucima prve dionice naši su dečki bili bolji i konkretniji od domaćina. Čutuk se nakon pola sata našao također u dosta dobroj situaciji, ali je njegov udarac s desetak metara blokiran. I umjesto da Hrvatska dođe do poravnanja, Portugal je povećao vodstvo. Quenda, 15-godišnji dječak iz Sportinga, jedan od najvećih talenata portugalskog nogometa, driblingom je "zavezao u čvor" Milišića i Godeca, a onda je s desetak metara snažnim udarcem lijevom nogom probio Rajića.

Imali su naši dečki sreće u samoj završnici prvog poluvremena, nakon kornera je Rui Silva najviše skočio i glavom s pet metara pogodio gredu. I kod te portugalske šanse je vratar Rajić pogriješio, istrčao je s gol-linije, ali nije dohvatio loptu. U zadnjim sekundama prve dionice Čutuk je pucao s dvanaest metara, ali portugalski vratar Ferreira obranio je bez većih problema.

Nakon desetak minuta drugog poluvremena Portugal je opet imao čistu šansu, ali Rajić je ovoga puta bio odličan, obranio je udarac glavom Francisca Silve s nekoliko metara. Dvije minute kasnije i to "čudo od djeteta" Quenda je bio u zicer poziciji, ali je lopta za nekoliko centimetara promašila cilj. Nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru odlično je pucao Patrik Marić, ali Ferreira je uspio obraniti.

Nakon tog hrvatskog bljeska priču oko pobjednika je zaključio Rodrigo Mora udarcem s nekih desetak metara, lopta se od vratnice odbila u mrežu. To je bila "točka na i" utakmice u kojoj je naša selekcija ponudila jako malo.

Linker
12. svibanj 2024 02:50