Lovro Zvonarek

 SVEN LEIFER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Sven Leifer/imago Sportfotodienst/profimedia
PRVA ZVIJEZDA MOMČADI

Hrvatski supertalent: ‘Dolazak u Bayern bio je pravi potez, igram, napredujem, zabijam, asistiram‘

Mladi hrvatski reprezentativac Lovro Zvonarek pod ugovorom je s minhenskim divom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2023. 10:50

Nakon prijateljskog ogleda sa Slovačkom (2:2), igrači izbornika Dragana Skočića otputovali su za Erevan, gdje ih čeka kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo s Bjelorusijom u ponedjeljak.

Prije nove akcije popričali smo s Lovrom Zvonarekom (18), ofenzivnim veznim njemačkog giganta Bayerna, gdje igra za drugu momčad. Svojevremeno je njegov transfer iz Slavena Belupa u ponos Bavarske bio senzacionalna priča.

Dugo ga nismo čuli, pa nas je zanimalo kako mu je u drugoj momčadi Bayerna, s time da smo gledajući njegovu statistiku došli do spoznaje da je Zvonarek prva zvijezda svoje momčadi. Naime, u 15 utakmica koliko je odigrao postigao je 6 pogodaka i 6 puta je asistirao! Sjajne su to brojke, drugi je najbolji strijelac momčadi, a najbolji je asistent. Kao veznjak...

Sve na većem intenzitetu

Također, prema Transfermarktu, uz dvije godine starijeg Fransa Kratziga, najskuplji je igrač druge momčadi Bayerna, vrijednost mu je 1,5 milijuna eura.

- Najbitnije jest da sam zdrav. Imao sam nekih problema s ozljedom prošlu sezonu. Za sada ide dobro, nadam se da će se tako i nastaviti. Da, moje brojke golova i asistencija su izvrsne, ali meni je bitno da igram, da napredujem. A hoću li dati pogodak ili neću, ne ovisi samo o meni - kaže nam u uvodu Zvonarek.

Pitamo ga koliko je igrački napredovao otkako je otišao u Bayern?

- Mislim da sam puno napredovao. Baš puno. I kad se radi o taktici i tjelesnoj spremi. Bayern je jedan od najboljih, ako ne i najbolji klub na svijetu. Što se tiče svega, pa tako i razvoja igrača. Ovdje se cijeni trud i rad. Zato mogu kazati da uživam u svom stalnom napretku, a još je mnogo prostora za daljnji napredak, moju igračku nadogradnju.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zvonarek je igrao Prvu HNL u Slavenu Belupu, a za drugu momčad Bayerna igra u Regionalnoj ligi, to je treći razred. I bez obzira na tu činjenicu kaže da je autor ogromnog napretka...

- Znate, kad ste u Bayernu, imate sve uvjete da možete graditi karijeru velikim koracima, uz stalnu nadogradnju i napredak.
Kakva je razlika u treninzima koje sad ima u Bayernu u odnosu na one koje je imao u Slavenu Belupu?

- Prvo što mi pada na pamet jest posjed lopte, te “kratke igrice”, kako se zovu. Puno se i detaljno radi na nekim situacijama koje bi vas mogle dočekati na utakmici. Da se razumijemo, neću kazati da se u Hrvatskoj radi slabije, ali u Bayernu je sve, baš svaka vježba na većem intenzitetu. Pogotovo u prvoj momčadi. To je krucijalna razlika.

Lovro ima samo 18 godina. Plaši li se negdje da je možda prerano otišao u inozemstvo, u tako veliki klub kao što je Bayern? Mnogi mladi dečki iz Hrvatske su znali otići u mladim godinama, a na koncu nisu uspjeli. Bi li mu možda bilo bolje da je, recimo, otišao u najbolje hrvatske klubove Dinamo ili Hajduk?

- Nikad mi ta priča nije prošla kroz glavu. Moja vizija bila je od starta jasna. Otišao sam u jedan od najboljih svjetskih klubova da se nogometno razvijem. Bayern i Njemačka su za tako nešto idealni, sve je maksimalno dobro posloženo, sve je isplanirano do u detalja. Igrači se ovdje planski i pravilno razvijaju. Želja mi je bila da se, recimo, do svoje dvadesete godine razvijam na način u kojem stalno napredujem i u kojem ću nogometno odrasti. Ne zaboravite, ja sam još uvijek dječak, imam samo 18 godina.

Zato, kad sam odlučio otići u Bayern, bilo mi je to na pameti, s time sam se vodio. I držim da sam povukao pravi potez. A sad, što će donijeti budućnost, vidjet ćemo. To ne mogu znati, svašta se može dogoditi. Međutim, u ovom trenutku o tome na razmišljam.

Najbitnije da igram

Je li bilo kakvog razgovora o tome da ćete biti priključeni prvoj momčadi Bayerna, s obzirom na to da ste po svim statističkim podacima prvo ime druge momčadi?

- Prošle zime bio sam na pripremama s prvom momčadi u Dohi. Sve se odigravalo po planu. Mogu kazati da sam stvarno bio dio prve momčadi Bayerna. No, dogodila mi se ozljeda, koja me udaljila od terena pet mjeseci, tako da sam kasnije morao uhvatiti ritam utakmica za drugu momčad. I sad se događa ono najbitnije, stalno igram. To igranje je ostvarenje mog prvog cilja, povratka nakon malo dužeg izbivanja. Inače, bio sam na klupi za pričuve u kup-utakmici gdje smo, nažalost, ispali od Saarbrückena.

Linker
29. travanj 2024 10:54