PETER BYRNE/PA IMAGES/PROFIMEDIA
PRIČA O NOVOJ ZVIJEZDI

Idol mu je Cristiano, ima tetoviran lik Tsubase Oozore i režirao je čaroban potez: ‘Želi biti poseban‘

Kad je riječ o reprezentativnom planu, kao rođeni Madriđanin, na kraju odabrao argentinski dres
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 03. prosinac 2023. 09:59

Semafor na Old Traffordu pokazivao je tek treću minutu, no umjesto dizelaškog otvaranja i početnog ispitivanja snaga, gledatelji su na samom startu nedjeljne utakmice vidjeli - nogometno remek-djelo. Marcus Rashford na desnoj je strani kratko odigrao za Dioga Dalota, a on iz prve ubacio u Evertonov šesnaesterac - gdje je uslijedio trenutak magije u režiji Alejandra Garnacha.

Iako je centaršut letio prema vrhu kaznenog prostora, Manchesterov tinejdžer ga je sustigao, poletio poput skakača u vis, a onda u najvišoj točki svog "Fosbury flopa" izveo maestralne "škarice" te desnom nogom, s petnaestak metara, katapultirao loptu u suprotne rašlje nemoćnog Jordana Pickforda. Tim spektakularnim pogotkom, jednim od najljepših u povijesti Premier lige, 19-godišnji ofenzivac instantno je preuzeo vodstvo u konkurenciji za ovosezonsku nagradu "Ferenc Puskás", ali i nanovo oživotvorio sintagmu o "teatru snova".

image
PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Ne mogu vjerovati! Mislim da nikada nisam vidio takav udarac iznad glave, a bio sam na stadionu kad je Rooney zabio "škaricama"! Ovo je čaroban gol, jedan od najboljih! - ekstatično je nakon pobjede "crvenih vragova" protiv Evertona (3-0) u mikrofon govorio Gary Neville te tako, kao svojevrsni glasnogovornik nogometnog puka, prenio dojmove i reakcije svih gledatelja koji su, bilo uživo ili preko ekrana, svjedočili Garnachovu čudu.

Utjecaj Cristiana i Tsubase

Osim paralele s Wayneom Rooneyjem i njegovim spektakularnim "bicycle kickom", kojim je 2011. rasparao mrežu Manchester Cityja, javnim prostorom i bespućima društvenih mreža ubrzo su se počele množiti i usporedbe između Garnachove "golčine" i one koju je, na sličan način, Cristiano Ronaldo zabio protiv Juventusa 2018. godine. Dovođenje u bilo kakvu korelaciju s portugalskim superstarom, za mladog Alejandra neupitno ima posebnu vrijednost i težinu, s obzirom na to da je upravo Ronaldo njegov nogometni idol, a čemu svjedoči činjenica da nakon svakog zabijenog gola, kao što je to bio slučaj i u nedjelju, imitira Portugalčevu čuvenu "siu" proslavu.

image
PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Osim Ronalda, na Garnachov je sportski put značajno utjecao još jedan nogometaš - doduše fiktivni - Tsubasa Oozora - čiji lik glavni junak ove priče ima istetoviran na desnoj nozi. Tijekom djetinjstva provedenog u Arroyomolinosu, općini u jugozapadnom dijelu njegova rodnog Madrida, Garnacho je, naime, bio veliki obožavatelj kultne japanske manga crtane serije "Kapetan Tsubasa" te provodio dane naganjajući s prijateljima loptu na ulici i kvartovskom igralištu.

image
MATT WEST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Matt West/shutterstock Editorial/profimedia

Usporedno s polaskom u osnovnu školu, upisao je i onu nogometnu - Getafeovu - gdje su se počeli izlijevati temelji njegove sportske karijere. Od samih početaka plijenio je pozornost urođenim nogometnim talentom, pa se tako već s 11 godina pridružio omladinskom pogonu Atlético Madrida, u kojem je nadograđivao potencijal, i sve više brusio nogometne vještine. U Atléticovoj je akademiji na leđima, baš poput svog idola Ronalda, nosio broj 7, te se, sukladno svojim kvalitetama, u prvom redu brzini, tehnici, driblingu, kontroli lopte i završnici - profilirao u punokrvnog ljevokrilnog napadača.

Od Madrida do Manchestera

S vremenom je sjaj Garnachova talenta prodirao i izvan granica Madrida, odnosno Španjolske, što je predstavljalo javni poziv skautima velikih klubova, a kao najozbiljniji kandidati na natječaju za njegovo dovođenje ubrzo su se prometnuli Real Madrid, Borussia Dortmund i Manchester United. Alejandro je svoj nogometni put, uz intervenciju Unitedova skauta za Španjolsku, Gerarda Guzmana, nastavio na Old Traffordu, na koji je početkom rujna 2020. stigao uz odštetu od svega 465.000 eura (danas vrijedi 25 milijuna prema Transfermarktu).

Prva sezona u novoj sredini prošla je u znaku covid-restrikcija, no već u sljedećoj Garnacho je opravdao status dijamanta proizašlog iz krune Atléticove akademije. Bilježio je zapažene nastupe za Manchesterovu U18 selekciju, a potpuno je "eksplodirao" na FA Youth Cupu, gdje je praktično sam doveo United do naslova, zabivši šest pogodaka u sedam utakmica, od čega dva u finalu protiv Nottingham Foresta (3-1) pred 67.000 navijača na Old Traffordu.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Među svim navedenim golovima, u nogometnoj javnosti ipak je najglasnije odjeknuo onaj koji je na putu do finala zabio Evertonu. Primio je tada loptu duboko u svojoj polovici i krenuo u nevjerojatni sprint po lijevoj strani, tijekom kojeg se otarasio suparničkog kapetana Mathewa Mallona - gotovo kao Gareth Bale onomad Marca Bartre - te se "zapiknuo" u kazneni prostor "Toffeesa", i s vrha peterca hladnokrvno matirao golmana za konačnih 4-1. Navedeni pothvati u sezoni 2021./2022. donijeli su mu nagradu "Jimmy Murphy" za najboljeg Unitedovog mladog igrača, ali i prodor u prvu momčad Uniteda. Debitirao je pod Ralfom Rangnickom, krajem travnja 2022. protiv Chelseaja, a sve je veću minutažu dobivao nakon što je kormilo "vragova" preuzeo Erik ten Hag.

Prošle sezone upisao je 19 premierligaških nastupa, uz tri pogotka i dvije asistencije, prije no što je njegova potpuna afirmacija među "velikim dečkima" prekinuta ozljedom gležnja. U ovoj se kampanji, međutim, oporavljen vratio na teren, te se zbog suspenzije Jadona Sancha, polako prometnuo u jednu od primarnih Ten Hagovih opcija na lijevom krilu. U prvih 12 premierligaških kola izostao je njegov konkretan napadački učinak u vidu golova i asistencija, no onda je u nedjelju, remek-djelom protiv Evertona, još jednom podsjetio što je sve sposoban isporučiti na travnjaku.

Argentinski reprezentativac

- Nevjerojatno, to je bilo nešto izvan ovog svijeta. Vjerojatno previše gleda Cristianove isječke, svi znamo da je veliki obožavatelj. Još je dalek put da bude poput Cristiana, ali ide svojim koracima. On želi biti nešto posebno u svijetu nogometa, i mislim da ima sposobnost za to - rekao je nakon nedjeljne utakmice Unitedov kapetan Bruno Fernandes. O tome da navijači 20-erostrukog prvaka Engleske u Garnachu već sada vide Ronaldova potencijalnog nasljednika svjedoči i činjenica da se s tribina Old Trafforda redovito čuje pjesma: "Viva Garnacho, running down the wing, hear United sing", ista ona koju su nekad pjevali s Ronaldovim imenom.

image

Lionel Messi, Lucas Martinez Quarta i Alejandro Garnach

JUAN MABROMATA/AFP/PROFIMEDIA

Kad je riječ o reprezentativnom planu, Garnacho je, kao rođeni Madriđanin, koji je nastupao za španjolsku U18 selekciju, na kraju ipak odabrao nositi dres - Argentine. Rođen je, naime, u miješanom braku Španjolca Alexa Garnacha i Argentinke Patricije Ferreyre Fernández, te je upravo po majčinoj liniji dobio pravo nastupa za "albiceleste". Za momčad aktualnih svjetskih prvaka debitirao je sredinom lipnja ove godine, u prijateljskoj utakmici protiv Australije, a Lionel Scaloni uveo ga je i u završnici kvalifikacijske utakmice za SP kontra Bolivije.

Linker
01. svibanj 2024 17:30