Igor Štimac

 ANDY CLARKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Andy Clarke/Shutterstock Editorial/Profimedia
DOMINACIJA INDIJE

Igor Štimac promarširao kvalifikacijama, njegova glavna zvijezda dostigla legendarnog Puskasa!

I bivši HR izbornik ima ‘svog Modrića‘: Glavni igrač i strijelac mu je čovjek koji ima 37 godina...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. lipanj 2022. 18:52

Nogometna reprezentacija Indije koju s klupe predvodi bivši hrvatski izbornik Igor Štimac plasirala se na Azijski kup koji će se sljedeće godine održati na još uvijek nepoznatoj lokaciji. Drugi je to put uzastopce, nakon smotre održane 2019. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a peti put u povijesti nacionalne reprezentacije Indije, da se ta vrsta plasirala na kontinentalno prvenstvo Azije.

Štimčeva je momčad slavodobitno, sa sve tri pobjede okončala kvalifikacijsku skupinu D koja se u cijelosti održala upravo u Indiji, u Kolkati. Nakon što su turnir otvorili pobjedama protiv Kambodže (2:0) i Afganistana (2:1), treći susret, onaj kojeg su ovoga utorka također pobijedili, kontra Hong Konga (4:0) zapravo je bilo revijalnog karaktera.

Iako samo prvoplasirani iz svake skupine ima izravno osiguran nastup na Azijskom kupu, ista privilegija sljeduje i čak pet od šest drugoplasiranih. Još prije nego li se lopta zakotrljala s centra u utakmici protiv Hong Konga, bilo je jasno da će otpasti ili Filipini ili Indonezija, kao najlošija drugoplasirana ekipa iz svih skupina.

Dakle, Štimac je na klupi Indije u svojoj 28. utakmici stigao do 9. pobjede i nakon osvajanja prošlogodišnjeg prvenstva Južne Azije (SAFF Championship) postigao još jedan hvalevrijedan uspjeh. Inače, na turniru će od 16. lipnja do 16. srpnja sudjelovati 24 momčadi, a ono je trebalo biti održano u Kini. Neće, i to zbog i dalje prisutne nulte tolerancije u toj zemlji po pitanju pandemije koronavirusa.

Dodajmo ovome da je u pobjedi od 4:0 nad Hong Kongom, novi pogodak za svoju zemlju postigao njen 37-godišnji kapetan Sunil Chhetri. To mu je već 84. pogodak za Indiju, a njime se izjednačio na 5. mjestu vječne ljestvice strijelaca u reprezentativnom nogometu s legendarnim mađarskim internacionalcem Ferencom Puskasom. Chhetri je do 84. gola stigao u svom 129. nastupu za Indiju, dok je Puskas svoje golove zabijao u svega 85 nastupa, od 1945. do 1956. godine.

Linker
25. travanj 2024 20:54