Olivier Bernard u Newcastleu je proveo pet godina, a igrao je i za Lyon, Southampton i Rangerse

 Paul Barker/AFP/Profimedia
NEVJEROJATNA PRIČA

Igrao je u Ligi prvaka, a danas toči pivo i vlasnik je najgoreg engleskog kluba s gol-razlikom 2-128!

Momčad nekad čuvenog Francuza dužna je na sve strane. Zamrzili su je čak i vlastiti navijači...
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 31. listopad 2022. 11:39

Retuširan kapitalom arapskih vlasnika, Newcastle je ove sezone započeo put povratka na staze stare slave. "Svrake" su u europskoj eliti zadnji put igrale prije točno 20 godina, kad je u napadu vedrio i oblačio Alan Shearer, a lijevi bok držao je Olivier Bernard.

Danas 43-godišnjeg Francuza novinari Suna pronašli su u njegovom pubu Masons Arms u Blythu, pola sata vožnje sjeverno od Newcastlea. Bernard tamo toči pivo, slaže koktele i poslužuje hranu. Posao je to koji je oduvijek htio raditi.

- K nama dolaze i navijači Sunderlanda, ali ovo je ipak Newcastleov pub - kaže Bernard.

Hrana u njegovom Masons Armsu možda ima dobre recenzije, ali isto se ne može reći i za Bernardovu drugu strast. Vlasnik je Durham Cityja, apsolutno najgore momčadi u svih 11 razreda engleskog nogometa. Pogled tablicu koja se nalazi na službenoj stranici Wearside lige otkriva da je Durham City u 13 kola upisao 13 poraza uz nevjerojatnu gol-razliku 2-128. INews je o njima napravio reportažu u kojoj stoji da su ih zamrzili čak i vlastiti navijači te da se nalaze u bezizlaznoj situaciji, kako sportskoj tako i financijskoj.

Predsjednik "Kim Jong Tan"

Susjednom klubu duguju 2500 funti, a nemaju čak ni za putne troškove, pa su si tako nedavno igrači sami morali srediti prijevoz na 200 kilometara udaljenu utakmicu u Windscaleu. Pojavilo se njih deset, koji su izgubili 0-14. Ipak, nisu uspjeli srušiti negativni rekord: prošlogodišnji poraz od Carlisle Cityja (1-16) i dalje je najteži u povijesti kluba.

Durham je u razdoblju od godine dana promijenio četiri trenera i pet tajnika, ispao u niži razred i postao glavni predmet poruge nogometne javnosti na sjeveroistoku Engleske. Bernard je kupio klub još 2013. i htio ga pretvoriti u filijalu Newcastlea, Sunderlanda i Middlesbrougha, no brzo su se počeli gomilati problemi. Zbog spora s vlasnikom zemljišta, Durham je 2015. ostao bez doma i igra na terenu bez tribina i svlačionica. Dug je do danas narastao na šestoznamenkasti iznos, a kad se Bernard zasitio, za predsjednika je doveo Chrisa Tannera, stanovitog biznismena iz Sydneyja koji nikad nije bio ni na jednoj utakmici Durhama i kojeg navijači posprdno zovu "Kim Jong Tan". Kad je novinar iNewsa zatražio komentar od Tannera, ovaj ga je optužio da je diler metamfetamina.

Broj gledatelja pao na 20

Navijači su u međuvremenu osnovali udrugu "Save Durham City" koja Bernarda želi zauvijek otjerati iz kluba te ga poziva da preuzme odgovornost za nered koji je napravio. Nitko ne želi doći u Durham dok igrači ne dobivaju ni troškove za benzin, a kamoli plaću. Trenutačni prosjek gledatelja po utakmici je oko 20. Situacija je, piše iNews, toliko apsurdna da je u jednoj utakmici morao zaigrati 43-godišnji tajnik Carl Whelpdale, koji "nije u bajnoj formi".

- Bio je to moj seniorski debi i seniorski oproštaj. Koliko je bilo zabavno, toliko je bilo i žalosno - rekao je Whelpdale.

Linker
17. svibanj 2024 20:19